Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Σαχινίδης για δηλώσεις Δραγασάκη: Πράγματι αδικήθηκε πολύ το «λεφτά υπάρχουν»

 


Ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη, μεταξύ άλλων για την χθεσινή αναφορά του κ. Δραγασάκη στην φράση του Γ. Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν»:

«Ο καθένας μπορεί να δώσει μια ερμηνεία στις επιδιώξεις που κάνουν διάφορα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε ό,τι αφορά πολιτικές επιλογές ή τοποθετήσεις που είχε το ΠαΣοΚ πριν ή και μετά το 2009. Σίγουρο είναι ότι η φράση “λεφτά υπάρχουν” στοχοποιήθηκε με ένα πολύ άδικο τρόπο.


Όποιος διαβάσει το σύνολο της πρότασης -και δεν μείνει μόνο στην έκφραση αυτή-, θα διαπιστώσει ότι η θέση την οποία διατύπωσε τότε ο Γ. Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μια επανεξέταση όλων των δαπανών και τότε θα διαπιστώσουμε ότι ένα μεγάλο μέρος από τα ποσά που σπαταλώνται για μια σειρά από πράγματα -που δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα για τους πολίτες και τους φορολογούμενους-, θα έπρεπε είτε να περικοπούν, είτε να κατευθυνθούν προς άλλες δραστηριότητες του κράτους, για να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Η αντιπολίτευση αξιοποίησε τη συγκεκριμένη φράση. Απομόνωσε μόνο το “λεφτά υπάρχουν” και έσβησε όλη την υπόλοιπη πρόταση. Βεβαίως, στοχοποιήθηκε όλη αυτή η αντίληψη, διότι θεωρούσαν ότι εκείνο το οποίο υπόσχονταν το ΠαΣοΚ στους Έλληνες πολίτες, παραμονές εκλογών του 2009, ήταν ότι “κοιτάξτε να δείτε, σας κλείνουμε το μάτι, μόλις αναλάβουμε εμείς την εξουσία, θα προχωρήσουμε σε μια αναδιανομή”... Είμαι σίγουρος ότι τους διευκόλυνε στην επιχειρηματολογία της αναντιστοιχίας που προέκυπτε από μια απομονωμένη δήλωση και από τις επιλογές που έγιναν μετά...

Να σας υπενθυμίσω κάποιες μεγάλες τομές. Για πρώτη φορά δώσαμε το δικαίωμα στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να ανοίγουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς... Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες καινοτομίες, τις οποίες -σας υπενθυμίζω- κόμματα όπως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν ψήφισαν. Σας υπενθυμίζω ότι εκείνη την εποχή φορολογήσαμε τις off shore εταιρίες, οι οποίες είχαν ακίνητα περιουσιακά στοιχεία... Επιβάλαμε φορολογικό συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας για τα ακίνητα, τα οποία είχαν στην κατοχή τους οι off shore εταιρίες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί που είχαν δημιουργήσει επί τούτου off shore και εγγράφαν σε αυτές ακίνητη περιουσία, να αναγκαστούν να τις μεταβιβάσουν μετά σε φυσικά πρόσωπα, γιατί εκ των πραγμάτων, σε έξι χρόνια, με το 15% πλήρωσε το σύνολο της αντικειμενικής αξίας, ως φορολογία... Για να κάνω και αυτοκριτική, εκ του αποτελέσματος, έγιναν προσπάθειες, αλλά η μάστιγα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής δεν αντιμετωπίστηκε στο επίπεδο που επέβαλαν οι συνθήκες της μεγάλης κρίσης, με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου