Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Αγρίνιο: Έντονη ξανά η αιθαλομίχλη (φωτο)

        

koi-aithalomixli22-12-13aΠεριορισμένη η ορατότητα από το πρωί στο Αγρίνιο και έντονη η μυρωδιά του καμένου ξύλου, αφού από χθες το απόγευμα τα τζάκια άναψαν στο φουλ με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν, αφού και χαμηλές θερμοκρασίες υπήρχαν , υγρασία αλλά και άπνοια επικρατούν.
koi-aithalomixli22-12-13bΈτσι το πρωί το Αγρίνιο είναι «πνιγμένο» στην αιθαλομίχλη και όπως φαίνεται κανείς δεν συμμορφώθηκε με τις συμβουλές των Υπουργείων Υγείας και Περιβάλλοντος «να περιορίσουν κατά το δυνατό την άσκοπη χρήση τζακιών ώστε με τον τρόπο αυτό συνεισφέρουν στην προστασία της υγείας όλων».
koi-aithalomixli22-12-13c
Μάλιστα από το απόγευμα και μετά η κατάσταση δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί αφού ούτε αξιοσημείωτη μεταβολή του καιρού δεν προβλέπεται, ενώ να αναμμένα τζάκια θα πολλαπλασιαστούν, αφού σήμερα Κυριακή η αγορά στο Αγρίνιο είναι ανοιχτή. Πάντως τρόπος για να μετρηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Αγρίνιο, δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστά και στους πολίτες τα ποσοστά επικινδυνότητας αυτής της κατάστασης.
Ανάλογα έντονα φαινόμενα παρουσιάζονται σήμερα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
koi-aithalomixli22-12-13d
Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες που επηρεάζονται:
Από τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής επηρεάζονται κυρίως άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς και τα παιδιά.
Εάν οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων υπερβούν τα φυσιολογικά όρια, ατομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστάται να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον και να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους ελεύθερους από πηγές σωματιδίων.
Ανάλογες συστάσεις για προφύλαξη από την ατμοσφαιρική ρύπανση ισχύουν και για τα παιδιά. Ειδικότερα, συνιστάται να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.
Τι πρέπει να προσέχουμε:
1. Δεν καίμε παλιά έπιπλα, παντζούρια, πόρτες, ξύλα από οικοδομές κ.ά. καθώς είναι εμποτισμένα με χημικά βερνίκια και χρώματα.
2. Αγοράζουμε εγκαίρως ξύλα και τα αποθηκεύουμε σε σημείο που να προστατεύονται από τη βροχή.
3. Προσέχουμε τα ξύλα που καίμε να είναι ξερά, γιατί όταν είναι χλωρά ή βρεγμένα βγάζουν περισσότερη κάπνα.
4. Ζητάμε να δούμε τα παραστατικά που συνοδεύουν τα ξύλα και βεβαιωνόμαστε ότι είναι ελληνικής προέλευσης, διότι είναι καλύτερης ποιότητας από πολλά εισαγόμενα.
5. Καθαρίζουμε την καμινάδα τουλάχιστον έπειτα από μία ή μιάμιση σεζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου