Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Tι είπαν Ασκούνης - Μοσχολιός

 

Οι ραγδαίες και αρνητικές αλλαγές που επιφέρει στην Αυτοδιοίκηση του νέο Μνημόνιο, ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι πρόεδροι της ΚΑΔΕ και της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος
Συγκεκριμένα, οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις που προέκυψαν με την ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου αλλά και με τις πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου ήταν το αντικείμενο της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, Δευτέρα 26 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ Δυτικής Ελλάδος κ. Παύλος Μοσχολιός και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνης, πριν από την έναρξη των εργασιών της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΠΕΔ, κ. Παύλος Μοσχολιός αναφέρθηκε αναλυτικά στα πρόσφατα νομοθετήματα της κυβέρνησης, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στα σημεία εκείνα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα όργανά της. Ειδικότερα επισήμανε το γεγονός ότι πέρα από τις επιμέρους ρυθμίσεις, οι οποίες απειλούν με αφανισμό τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, στην παρούσα συγκυρία απειλείται και η ίδια η αυτοτέλειά της, με χαρακτηριστική περίπτωση τη θεσμοθέτηση της επιτροπείας των Δήμων.

το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες νέων μεγάλων αλλαγών και παρεμβάσεων που εισήγαγαν τόσο η ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου, όσο και η μετέπειτα υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Εμείς θεωρούμε πως πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν και πλήττουν όχι μόνο την καθημερινή λειτουργία των δήμων αλλά και την ίδια την υπόσταση και τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Αν δε το δει κανείς υπό το πρίσμα των συνολικών πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας στις τρέχουσες συνθήκες, εμείς θεωρούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση με αποκορύφωμα το τελευταίο διάστημα, δέχεται συντονισμένες επιθέσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Κάποιοι στην Κεντρική Διοίκηση αναζητούν άλλοθι και ενδεχομένως συνενόχους για την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και στην Δημόσια Διοίκηση.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες θα εξαντλήσουμε όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα που παραμένουν στη διάθεσή μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία των πόλεων και να κρατήσουμε «ανοικτό» το δίχτυ κοινωνικής προστασίας των ευαίσθητων ομάδων των τοπικών μας κοινωνιών, αφού, άλλωστε, το κράτος, όπως η ίδια η Κυβέρνηση έχει διακηρύξει, εκχώρησε στην Αυτοδιοίκηση το δύσκολο αυτό έργο¨.

Σε ότι αφορά το μέτρο της διαθεσιμότητας ο κ. Μοσχολιός αφού το χαρακτήρισε άδικο, πρόχειρο και αναποτελεσματικό, διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση ότι σύμφωνα και με την απόφαση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, κανένας Δήμαρχος δεν θα συναινέσει την υλοποίηση του μέτρου όπως αυτό δρομολογείται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ως εκ τούτου δεν θα υπογράψει καμία διαπιστωτική πράξη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης, ο οποίος παρέθεσε μια σειρά από αδιάσειστα στοιχεία τα οποία αφενός μεν καταδεικνύουν τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών της Χώρας (Πρόγραμμα Καλλικράτης) και αφετέρου δε τις οικονομίες κλίμακας που έχει πετύχει η τοπική Αυτοδιοίκηση με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων της.

Ειδικότερα ο κ. Ασκούνης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:
· Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνολικό δημοσιονομικό χρέος της χώρας ανέρχεται σε μόλις 0,9%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης των 27, γεγονός που έχουν παραδεχθεί σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τόσο η ελληνική πολιτική ηγεσία, όσο και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ είναι καταγεγραμμένο και στο Μεσοπρόθεσμο.

· Από το σύνολο του Δημοσίου χρέους 325 δις € η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχει με 2,5 δις €, εκ των οποίων 1,7 δις € δάνεια και 835 εκατ. € ληξιπρόθεσμα όταν οι περικοπές πόρων την τριετία 2009 – 2012 ανήλθαν σε 60% !!

· Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η Ελληνική ΤΑ, τόσο το 2012, όσο και το 2013, αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα. Για να μπορέσει μία διαχείριση με τόσες περικοπές, να είναι πλεονασματική, σημαίνει ότι μόνο κακή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

· Από το 2010 μέχρι σήμερα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι Δήμοι από 1.034 σε 325, τα Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις των δήμων μειώθηκαν από 5.880 σε 1.138, οι Σχολικές Επιτροπές από 9.000 σε 850, κατά 81%, οι ειδικοί σύμβουλοι και οι συνεργάτες από 2.298 σε 940.

· Σε ό, τι αφορά δε το προσωπικό, οι αποχωρήσεις των εργαζομένων στους δήμους στη διετία ξεπέρασαν ήδη τις 6.000, ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων έχει μειωθεί περισσότερο από 60%.

· Με νέες περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις για το 2013 και αποψιλωμένες από το αναγκαίο προσωπικό υπηρεσίες, οι δήμοι καλούνται από την 1η Ιανουαρίου να ασκήσουν 200 νέες αρμοδιότητες, που αφορούν όλο το παραγωγικό φάσμα και τη λειτουργία του κράτους. Αυτές είναι οι εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας και να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις των συμπολιτών μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου