Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

 

fimotro
ΣΑΛΜΑΣ: ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ-ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ
Με σοβαρό και οργανωμένο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στην ελληνική αγορά, ενώ μετά από σχετική σύσκεψη για το θέμα που συγκάλεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, δεσμεύθηκε και...
δήλωσε «Δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κενό θεραπείας από έλλειψη φαρμάκων στην χώρα μας. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια».
Το πρόβλημα όπως προκύπτει και από ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών είναι παγκόσμιο και έχει πολλές αιτίες. Μεταξύ άλλων θα γίνεται καθημερινά και διαδικτυακή ενημέρωση από τον ΕΟΦ για το ποιες ελλείψεις υπάρχουν, ώστε να ενημερώνονται οι γιατροί και να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας και υπηρεσιακοί υπάλληλοι του ΕΟΦ. Ο κ. Τούντας ενημέρωσε τον Αναπληρωτή Υπουργό για τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί στην αγορά. Οι ελλείψεις αφορούν περίπου τα 30 φαρμακευτικά προϊόντα που στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δημιουργούν θεραπευτικό κενό αφού κυκλοφορούν άλλα διαθέσιμα φάρμακα στην ίδια θεραπευτική κατηγορία.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει στην διάθεση του σήμερα τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για τον Οκτώβριο καθώς και τις παράλληλες εξαγωγές που έγιναν για τον ίδιο μήνα.
Από τον έλεγχο που γίνεται για όσα φάρμακα βρεθούν οι πωλήσεις τους απόλυτα περιορισμένες θα αποδοθούν ευθύνες και ο ΕΟΦ θα εισηγηθεί ποινές για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεδομένης της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών να ενημερώνουν τρείς μήνες πριν για όποιες μεταβολές που οδηγούν σε περιορισμό της διαθεσιμότητας του φαρμάκου.
Για τα φάρμακα που έχουν κανονικές πωλήσεις θα ελεγχθούν οι φαρμακαποθήκες που κάνουν παράλληλες εξαγωγές και όπου βρεθεί να εξάγονται φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αποφασίσθηκε η συγκέντρωση στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο σε καθημερινή βάση των ελλείψεων και η ταυτόχρονη ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Ο ΕΟΦ αφού κάνει τον απαραίτητο έλεγχο σε εφαρμογή που θα δημιουργηθεί μέχρι την Δευτέρα στην ιστοσελίδα του θα ενημερώνει τους γιατρούς και τους ασθενείς για τις ελλείψεις και τις εναλλακτικές φαρμακευτικές θεραπείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου