Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Παραλίες ιδιωτικές με το έτσι θέλω;


ANAKOIΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
O ισχύων νόμος περί αιγιαλού και παραλίας (ν. αρ. 13, παρ 1) δεν επιτρέπει παρανοήσεις: «Απλή χρήση του αιγιαλού και της παραλίας είναι κάθε χρήση εφόσον από αυτή δεν παραβιάζεται ο προορισμός τους ως κοινόχρηστων πραγμάτων…». Επίσης στο άρθρο στο 15 του ίδιου νόμου προβλέπεται ότι η οποιαδήποτε παραχώρηση της απλής χρήσης των κοινοχρήστων αυτών πραγμάτων δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στους χώρους αυτούς.
Αυτό σημαίνει ότι η οποιαδήποτε παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας σε επιχειρήσεις προς «απλή» χρήση δεν μπορεί να καταργεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών, δηλαδή, την ελεύθερη πρόσβαση οποιουδήποτε και όχι μόνο των πελατών των επιχειρήσεων αυτών.
Εν τούτοις και παρά την σαφήνεια του νόμου, κάποιοι επιμένουν να εμφανίζουν ψευδώς αλλά και προσβλητικά για τους μη έχοντες και κατέχοντες πολίτες τμήματα αιγιαλού και παραλίας ως ιδιωτικές εκτάσεις.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του ξενοδοχείου GRECOTEL OLYMPIA RIVIERA το οποίο έχει τοποθετήσει πινακίδες που εμφανίζουν μέρος της παραλίας της Κυλλήνης ως «ιδιωτικό χώρο» στον οποίο επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο πελάτες του, αν και δυστυχώς δεν είναι η μόνη, επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα από τις αρμόδιες αρχές (Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου Ηλείας, Λιμεναρχείο).
Αναλόγως επιβάλλεται να πράττουν οι αρχές σε κάθε ανάλογη περίπτωση είτε αφορά προκλητικές και παράνομες πινακίδες αυτού του τύπου και ιδιωτικούς φύλακες, είτε περίφραξη που φτάνει μέχρι το κύμα, είτε όλα αυτά μαζί, είτε καταχρηστική τοποθέτηση ομπρελών και καθισμάτων έτσι ώστε να εμποδίζεται στην πράξη η δωρεάν χρήση της παραλίας από όποιον το επιθυμεί.
Οι αιγιαλός και η παραλία της χώρας μας είναι πολύτιμη κοινόχρηστη κληρονομιά που άφησαν σε όλους τους έλληνες οι αγωνιστές του 21.
Ουδείς επιτρέπεται να τα ιδιοποιείται και καμιά αρμόδια δημόσια Υπηρεσία δεν δικαιούται να κάνει ότι δεν βλέπει τέτοια φαινόμενα. Ζητούμε την άμεση επέμβαση των αρχών στην συγκεκριμένη περίπτωση της Κυλλήνης και έλεγχο για την ελευθερία πρόσβασης σε όλες τις παραλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου