Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Σοβαρά ζητήματα από τους λίγους σοβαρούς της «Αριστεράς».. #Πανούσης

panousis_3_01082015.png

Κυκλοφορεί ήδη στα περίπτερα η συνέντευξη στο "Βήμα της Κυριακής" του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, ο οποίος για ακόμη μια φορά, ως από τους λίγους σοβαρούς υπουργούς της "κυβέρνησης της Αριστεράς" θέτει πολύ σοβαρά ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τον δημόσιο διάλογο. Από τη συνέντευξή του ξεχωρίζουμε τρια σημεία: α) τον ρόλο της Αριστεράς στην σύγχρονη αστική δημοκρατία, β) τις προτάσεις που κάνει ο ίδιος για την κυβέρνηση και γ) την ενδιαφέρουσα άποψη για την ποινική αξιολόγηση των πράξεων του Γιάνη Βαρουφάκη ως ΥΠΟΙΚ. Ειδικότερα:

α) Ο Ρόλος της Αριστεράς στη σύγχρονη αστική δημοκρατία:

panousis_1_01082015.png

Μ' αυτά που λέει ο Πανούσης, αναμφίβολα αρμόζουν στην παράδοση της Αριστεράς στην πατρίδα μας, βγάζοντας στη σέντρα τον "Αριστερισμό" στον οποίο γαλουχήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πανούσης λέει κάτι το αυτονόητο: Ότι η Αριστερά πάνω απ' όλα πρέπει να νοιάζεται για τους θεσμούς, γιατί μόνο στην ομαλή τους λειτουργία μπορεί η ίδια να λειτουργήσει. Ο Πανούσης κάνει τον θεμελιώδη διαχωρισμό "κράτους-κόμματος", τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να καταπατά συνεχώς, λόγω όχι μόνο της διαπαιδαγώγησης πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον μη σεβασμό των θεσμών, αλλά και στην νοοτροπία του "κράτους-λάφυρο", που στηρίζεται σε μια βουλησιαρχική αντίληψη της "λαϊκής εντολής". Ο Πανούσης λέει κάτι το προφανές: Ότι το ότι κυβερνάς, δεν σημαίνει ότι είσαι υπεράνω νόμων, επειδή σε στηρίζει η πλειοψηφία. Το Σύνταγμα δεν είναι μόνο η επιβολή της θέλησης των πολλών, αλλά και η προστασία των μειοψηφίων πάνω σε κανόνες που δεσμεύουν κοινά όλους. Δυστυχώς, ο αριστερισμός του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το κράτος καλό όταν του κάνει τα χατίρια και κακό όταν δεν του κάνει τα χατίρια. Γι αυτό και είναι σπουδαίο αυτό που τονίζει ο Πανούσης, ότι ο Τσίπρας πρώτα πρέπει να φτιάξει κράτος και μετά να εφαρμόσει αριστερό πρόγραμμα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν μιλάμε για τίποτε διαφορετικό από ένα γιουρούσι στην εξουσία.

β) Οι προτάσεις Πανούση για το κυβερνητικό σχήμα:

Ο Πανούσης είναι από εκείνους που βλέπουν "έξω από το κουτί" και οι προτάσεις που κάνει για το κυβερνητικό σχήμα είναι προτάσεις που αξίζει να συζητηθούν, πάντα υπό το πρίσμα μιας κυβέρνησης "ευρείας συναντίληψης" με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Οι προτάσεις Πανούση για την κυβέρνηση είναι:

i) Δημιουργία θέσεως υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, υπεύθυνο για την εφαρμογή των συμφωνημένων με τους Θεσμούς

ii) Συγκρότηση κυβέρνησης από Υπουργούς που πιστεύουν στη συμφωνία

iii) Τοποθέτηση στη θέση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ενός προσώπου με διεθνές κύρος και

iv) Δημιουργία θέσεως υπουργού αρμόδιου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Από τις παραπάνω προτάσεις κρατάμε αφενός την έμμεση παραδοχή Πανούση ότι Φλαμπουράρης, Κουϊκ και Σκουρλέτης δεν κάνουν για τη θέση αντίστοιχα. Από την άλλη είναι καλές οι προτάσεις για υπουργό "εφαρμογής του μνημονίου" ή κυβέρνησης υπουργών που πιστεύει στη συμφωνία, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, για τον απλούστατο λόγο ότι ο ίδιος ο Τσίπρας δεν πιστεύει στο πρόγραμμα, αρνούμενος να πάρει την ιδιοκτησία του προγράμματος. Και επιπλέον, οποιαδήποτε συνταγματική Αναθεώρηση εκκινήσει απ' αυτή τη Βουλή, με πρόεδρο τη Ζωή θα είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Οι προτάσεις Πανούση θα έχουν νόημα μόνο αν ο Τσίπρας αλλάξει μυαλά και προφανώς αλλάξει η παρούσα Βουλή ή η Πρόεδρός της.

panousis_2_01082015.png

γ) Για τυχόν ποινικές ευθύνες Βαρουφάκη:

panousis_01082015.png

Δεν είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε την προωθημένη άποψη Πανούση ότι ο Βαρουφάκης ενδέχεται να ενέχεται με το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Ωστόσο οφείλουμε να πούμε κάτι ξεκάθαρα: Οποιαδήποτε αλλαγή νομίσματος δεν μπορεί να γίνει μέσα σ' ένα ομολό δημοκρατικό πλαίσιο και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Ποιος εγγυάται ότι τυχόν μετάβαση στη δραχμή δεν θα σήμαινε και κήρυξη στρατιωτικού νόμου, που συνοδεύεται από αναστολή θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος. Παράλληλα ποιος μπορεί να μιλήσει για ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας, σε καθεστώς ανέχειας και εμφύλιας διαίρεσης. Και πάνω απ' όλα ποιος βάζει το χέρι του ότι για να επιβληθεί η λύση της δραχμής δεν θα χρειαζόταν μια δικτατορικού τύπου εκτελεστική εξουσία που θα επιβάλλει την τάξη στο εσωτερικό της χώρας; Ας είμαστε ξεκάθαροι, δραχμή και δημοκρατία υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δύο ασυμβίβαστα ενδεχόμενα, όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει λαϊκή νομιμοποίηση προς τούτο, αλλά και γιατί μια τέτοια επιλογή θα απελευθέρωνε τα σκοτεινά δαιμόνια που κρύβονται στο σεντούκι της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. 
 
Καταληκτικά: Ο δημόσιος λόγος και η Αριστερά έχουν ανάγκη από φωνές όπως του Γιάννη Πανούση, που αποτελεί "παραφωνία" σ' ένα υπουργικό συμβούλιο που αποτελείται από μετριότητες και ιδεοληπτικούς. Ο Πανούσης δεν απευθύνεται σε ευρύτερα του ΣΥΡΙΖΑ ακροατήρια επειδή είναι "μετριοπαθής και συντηρητικός", αλλά επειδή εκφράζεται κατά τρόπο θεσμικό και έλλογο, με την πολιτική να συνθλίβεται μεταξύ του κιτς Βαρουφάκη και της αναποφασιστικότητας Τσίπρα για το μέλον του τόπου.
 
Παρ' όλα αυτά αναμένουμε με ενδιαφέρον τις δικές του πρωτοβουλίες για την αναδιοργάνωση της ελληνικής Αστυνομίας, η οποία κι αυτή από την πλευρά της διαδραμματίζει έναν νευραλγικό ρόλο στην σημερινή ρευστή συγκυρία. Κάποια στιγμή ο Τσίπρας δεν θα αργήσει να απαντήσει στο δίλημμα: Ή με τους "Πανούσηδες και την χώρα" ή με τους "Βαρουφάκηδες και τους Λαφαζάνηδες  σε βάρος της χώρας".
 
- See more at: http://epikairo.gr/index.php/en/politiki/item/10128-sovara-zitimata-apo-enan-apo-tous-ligous-sovaroys-tis-aristeras-panoysis#sthash.eGTKwGZX.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου