Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Δραματικές διαπιστώσεις για το νοσοκομείο Αγρινίου

        
koi-sinenteuksi--nosokomio-2014dΤα σοβαρότατα προβλήματα του νοσοκομείου Αγρινίου, με τις παραιτήσεις γιατρών, και διαρκώς μειούμενο προσωπικό, που οδηγούν σε καταστάσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν οριακές, παρουσιάστηκαν αναλυτικά, και σε δραματικό τόνο από τους εκπροσώπους γιατρών και εργαζομένων.
Συγκεκριμένα σχετική συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα παραχώρησαν ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Άρης Τζιόβας, ο εκπρόσωπος των ιατρών στη διοίκηση του νοσοκομείου Κώστας Μπακόπουλος και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του νοσοκομείου Στέλιος Μερμίγκης. Ουσιαστικά η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει, ώστε η τοπική κοινωνία να μάθει για τα προβλήματα του Ιδρύματος, αφού η τοπική επικαιρότητα επικεντρώθηκε τελευταία στα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου, μετά και τα πρόσφατα επεισόδια, ενώ την ίδια ώρα το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αιτωλοακαρνανίας στην κυριολεξία παραπαίει.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Και οι τρείς, εκ των έσω γνώστες της όλης κατάστασης, έκαναν λόγο για ελλείψεις τέτοιες, σε έμψυχο κυρίως, δυναμικό, που δεν μπορούν να επιτρέψουν τη συνέχιση της λειτουργίας κλινικών, ζωτικής σημασίας για τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου.
Ο κ. Στέλιος Μερμίγκης εξήγησε εξ αρχής πως η κατάσταση στο νοσοκομείο βαίνει από το κακό στο χειρότερο, ενώ τόνισε πως ευχή του θα ήταν στη συνέντευξη να παρευρίσκονταν και άλλοι συνάδελφοί του, λέγοντας πως «ο ιδιότυπος Μιθριδατισμός κάποιων τους κάνει να δείχνουν μια ανοχή στην όλη κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με τις πολιτικές που ακολουθούνται για τη δημόσια υγεία». Παραλλήλισε μάλιστα το νοσοκομείο Αγρινίου με τον Τιτανικό «που όμως όταν οι επιβάτες βλέπουν μπροστά τους το παγόβουνο, αντί να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το πώς θα σωθούν, εκείνοι τσακώνονται για το ποιος έχει την καλύτερη καμπίνα…!», αφήνοντας σαφώς αιχμές για εργαζομένους του νοσοκομείου που δεν συσπειρώνονται ώστε να δοθούν λύσεις στα δεκάδες προβλήματά του.
koi-sinenteuksi--nosokomio-2014e
«Έρχονται κι άλλες παραιτήσεις!»
«Σήμερα μπορεί να λειτουργούμε ως Κασσάνδρες, όμως ο κόσμος πρέπει να μάθει πως, μετά και την παραίτηση του κ. Τζιόβα, καρδιολογική κλινική δεν θα υφίσταται και μάλιστα άμεσα!». Όπως εξήγησε ο κ. Μερμίγκης, αλλά και οι Τζιόβας και Μπακόπουλος στη συνέχεια, ήδη παιδίατρος της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Αγρινίου υπέβαλλε παραίτηση, ενώ την πρόθεσή τους να παραιτηθούν έχουν ήδη εκδηλώσει παθολόγοι και θα ακολουθήσουν και άλλες ειδικότητες…
Ο ίδιος μίλησε και για τη μικρή επιχορήγηση που δίνεται στο νοσοκομείο, που, με την μεταστέγασή του στο νέο κτήριο, αύξησε τα έξοδά του κατά 1 δις ευρώ, χρήματα που βέβαια δεν πήρε ποτέ για να μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει, ενώ, όπως εξήγησε, θα πρέπει να δοθούν 1.400.000 ευρώ για να συνεχίσει η λειτουργία του μέχρι το τέλος του14.
koi-sinenteuksi--nosokomio-2014c
Ο διοικητής, σύμφωνα με τον κ. Μερμίγκη, εκφράζει την πεποίθησή του πως τα χρήματα αυτά θα βρεθούν: «το από πού πηγάζει αυτή του η πίστη, είναι άγνωστο», είπε με νόημα ο κ. Μερμίγκης, που τόνισε πως το μόνο στο οποίο πλέον ελπίζει είναι η δημιουργική οργή του κόσμου.  Δεν παρέλειψε βέβαια, να σχολιάσει και τις περιπτώσεις γιατρών, πολλές εκ των οποίων και στο νοσοκομείο Αγρινίου, που στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα περιστατικά, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ρεπό και με ώρες εργασίας αναντιστοιχίες των δυνάμεων και της ηλικίας τους, κατέληξαν με εγκεφαλική αιμορραγία και άλλα, σοβαρά προβλήματα.
Τζιόβας: «Η λύση είναι μία καρδιολογική στον νομό»
«Όταν έμεινε μόνο ένας γιατρός για το τεχνητό νεφρό, που στο Αγρίνιο εξυπηρετεί τεράστιο αριθμό νεφροπαθών, όταν η ΜΕΘ υποστελεχώθηκε, είχα πει πως το επόμενο τμήμα που θα πληγεί είναι η καρδιολογική», ανέφερε ο κ. Τζιόβας. Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση που επικρατούσε το διάστημα που προηγήθηκε της παραίτησής του, με το 1/3 του δυναμικού της καρδιολογικής να έχει φύγει και τον διοικητή να δίνει μόνο υποσχέσεις και να ζητά από γιατρούς και νοσηλευτές να βάλουν πλάτες, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όριά τους, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τζιόβα.  «Κατάθεσα παραίτηση για να συγκινήσω συνειδήσεις, τόσο των συμπολιτών όσο και των συναδέλφων μου», είπε ο κ. Τζιόβας, που απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως στην αρχή ήλπιζε πως κάτι θα αλλάξει και ίσως η παραίτησή του δεν οριστικοποιηθεί, εξηγώντας στη συνέχεια πως, μετά και από το τελευταίο Δ.Σ., θεωρεί πως τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Στη συνέχεια εξήγησε μάλιστα και ποια ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και τον οδήγησε σε αυτή του την απόφαση: « Ο κ. Βλάχος δεν έδειξε διάθεση να γίνει κάτι για να μη φύγω , ούτε για να σωθεί η καρδιολογική που, αν κλείσει, κλείνει παράλληλα και η ΜΕΘ, αφού η μία χωρίς την άλλη δεν μπορεί να λειτουργήσει», ανέφερε, για να εξηγήσει πως δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη γιατρών, επικουρικών ή και μόνιμων. Άρα, όπως εξήγησε ο κ. Τζιόβας, άποψη με την οποία συμφώνησαν τόσο κ Κώστας Μπακόπουλος, όσο και ο Στ. Μερμίγκης, είναι να γίνει μια επαναξιολόγηση και οι δύο καρδιολογικές, Αγρινίου και Μεσολογγίου, να συνενωθούν σε μία. Όπως εξήγησαν και οι τρεις, η απόφαση για το ποια από τις δύο κλινικές θα κλείσει θα πρέπει να αξιολογηθεί από την κοινωνία, η δική τους έκκληση είναι απλά να μπορούν να εργαστούν με τη βοήθεια περισσότερων συναδέλφων και να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα δεκάδες περιστατικά.
koi-sinenteuksi--nosokomio-2014a
Συνεχίζοντας, ο κ. Τζιόβας, εξήγησε πως ενώ μέρα παρά μέρα εξέθετε τα προβλήματα της καρδιολογικής και κατά συνέπεια του ίδιου να εργαστεί υπό αυτές τις συνθήκες, στον διοικητή και ενώ εκείνος δεσμεύονταν πως όταν ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Γρηγοράκος έρθει στον νομό, θα τον καλέσει να του εξηγήσει ο ίδιος όλα αυτά τα θέματα, εκείνος δεν τον ενημέρωσε, αντίθετα πήρε μαζί του στη συνάντηση γιατρό άλλης ειδικότητας: «Δεν με ειδοποίησε, με παραπλάνησε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιόβας, αναφερόμενος στον διοικητή κ. Βλάχο. 
Αυτό που θέλουμε, είναι να παρέχουμε ασφαλείς συνθήκες περίθαλψης, συνέχισε ο ίδιος, κάτι που δεν γίνεται, βέβαια, με δύο γιατρούς στην καρδιολογική και μία νοσηλεύτρια για 34 κλίνες. Σύμφωνα με τον κ. Τζιόβα, η διοίκηση δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό και η μόνη ελπίδα είναι να πιέσουν οι  φορείς της πόλης και ο κόσμος, όπως έγινε στο Μεσολόγγι: «Εκεί τουλάχιστον πήραν υποσχέσεις, εμείς εδώ ούτε αυτό!», είπε.
Σχολίασε μάλιστα πως η δημοτική αρχή ποτέ δεν έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον, εξηγώντας πως και η επίσκεψη Παπαναστασίου στο νοσοκομείο, έγινε κατόπιν καλέσματος γιατρών και προσωπικού: «Οικονομικά ο δήμος δεν μπορεί να βοηθήσει, αλλά η στήριξη σε τέτοια θέματα δεν είναι πάντα, και σίγουρα όχι μόνο, οικονομική».
Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Μπακόπουλος, που, από με την ειδικότητα του νευροχειρουργού και γνωρίζοντας καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στη δημόσια υγεία, σχολίασε πως η λύση των επικουρικών είναι βραχυπρόθεσμη, πως χρειάζονται νέοι, μόνιμοι γιατροί, αφού πλέον, οι εναπομείναντες, έχουν μεν την εμπειρία, δεν έχουν όμως τις δυνάμεις. «Πρέπει να γίνει μια γενική επαναξιολόγηση των δύο νοσοκομείων, Αγρινίου και Μεσολογγίου, να δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν, τι δυναμικό και πως μπορούμε να λειτουργήσουμε με αυτό», είπε, εξηγώντας στη συνέχεια πως αυτό που χρειάζεται είναι ένας «δυναμικός, βιώσιμος σχεδιασμός και όχι μπαλώματα της τελευταίας στιγμής».
Τόνισε, βέβαια, πως το ιδανικό είναι κανένα νοσοκομείο να μην κλείσει, δεν μπόρεσε ωστόσο να μην σχολιάσει πως η καρδιολογική στο Μεσολόγγι έτσι κι αλλιώς υπολειτουργεί και πολλοί Μεσολογγίτες απευθύνονται απευθείας στο Αγρίνιο: «Σκεφτείτε να γίνει το ίδιο και με την καρδιολογική του Αγρινίου. Που θα απευθύνονται οι πολίτες; Πρέπει να δοθεί κεντρική λύση στο πρόβλημα. Ότι λύση μπορούσε να δοθεί από εμάς τους γιατρούς, με υπερωρίες, με διπλοβάρδιες, δόθηκε. Πλέον η κατάσταση δεν μπορεί να καλύπτεται έτσι», κατέληξε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου