Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ο Γιώργος Παπανδρέου στο πλευρό των φυλακισμένων δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ..

Harris KodopoulosΟ Γιώργος Παπανδρέου στο πλευρό των φυλακισμένων δημοσιογράφων της Τζουμχουριέτ..

Την ανησυχία του για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία εξέφρασε ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Δεκεμβρίου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε την εφημερίδα Τζουμχουριέτ, δύο δημοσιογράφοι της οποίας βρίσκονται στην φυλακή ενώ εκκρεμεί δίκη εις βάρος τους για «υποβοήθηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης».
Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, Τζαν Ντιουντάρ, αρχισυντάκτης και Ερντέμ Γκιουλ, επικεφαλής στο γραφείο της Άγκυρας, συνελήφθησαν στις 26 Νοεμβρίου για δημοσίευμα της εφημερίδας τους με φωτογραφίες (αλλά και βίντεο στην ηλεκτρονική έκδοση) όπου παρουσιαζόταν η μεταφορά όπλων και ομάδας τζιχαντιστών από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ σε στρατόπεδο του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε σε δημοσιογράφους έξω από το κτίριο της εφημερίδας και δήλωσε:
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Η ελευθερία του Τύπου είναι απαραίτητη στις δημοκρατικές κοινωνίες, δεδομένου ότι προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση και ελέγχει την κυβέρνηση. Ήρθα εδώ για να δείξω αλληλεγγύη, να συμβάλλω στον αγώνα για μια ανοιχτή κοινωνία. Αγωνίστηκα για την ελευθερία του Τύπου στην χώρα μου, όταν ήμουν νέος. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών».
Τον Γιώργο Παπανδρέου συνόδευσε στα γραφεία της Τζουμχουριέτ ο Umut Oran, αναπληρωτής πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο οποίος είναι βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) της Τουρκίας
Την ίδια στιγμή που ο Τσίπρας "γλύφει" την ηγεσία της Τουρκίας και χαριεντίζεται με τον Νταβούτογλου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου