Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Από Δευτέρα απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί

Από Δευτέρα απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί

Δεν ανανεώθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που «πάγωνε» τις διαδικασίες λόγω capital controls - Γρίφος για την α΄ κατοικία καθώς από τον Δεκέμβριο δεν υπάρχει διάταξη που να την προστατεύει.


Στην απελευθέρωση από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης που είχν ανασταλεί λόγω capital controls, όπως οι πλειστηριασμοί, προχώρησε η κυβέρνηση.

Την Πέμπτη γνωστοποιήθηκε στις τράπεζες απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων με την οποία δεν παρατείνεται εκ νέου η κοινή υπουργική απόφαση που ανέστειλε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης αρχικά ως την 30η Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία ως την 31η Οκτωβρίου.

Αυτό πρακτικά σημείναι ότι θα μπορούν να προχωρήσουν εξώσεις και κάθε είδους αναγκαστικές εκτελέσεις ενώ ανοιχτό είναι και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν υπάρχει σχετική διάταξη αλλά μόνο moratorium από τις τράπεζες. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αυγή, ανώτερο στέλεχος του υπ. Οικονομίας διαβεβαιώνει ότι «όπως δεν γίνονταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας πριν από την απόφασή αυτή (σ.σ. την ΚΥΑ) έτσι δεν θα γίνονται και από Δευτέρα».

Κατά συνέπεια από Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 γίνονται όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη η ισχύς της οποίας δεν παρατείνεται προέβλεπε την αναστολή έως 31 Οκτωβρίου διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης, ιδίως τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, εξώσεων και προσωπικών κρατήσεων.

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου μετά την μη ανανέωση της ΚΥΑ μπαίνουν και περίπου 100.000 οφειλέτες με χρέη άνω των 5.000 ευρώ που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ή έχουν χάσει τη ρύθμιση στην οποία εντάχθηκαν. Κι αυτό γιατί ενεργοποιείται από Δεκέμβριο το μέτρο των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων (ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς) από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών με βάση την υφιστάμενη διαδικασία που εφαρμόζεται και από τις εφορίες για χρέη προς το Δημόσιο.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου