Photo by Qiu Quanlin /chinadaily.com.cn
Στην Κίνα βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπου συμμετέχει στο Imperial Spring International Forum 2015. To Forum πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη Γκουαντζού, πρωτεύουσα της περιοχής Γκουαντόγκ, που υπήρξε κομβικός σταθμός στο Δρόμο του Μεταξιού και σήμερα είναι από τα πιο σημαντικά οικονομικά και εμπορικά κέντρα της χώρας.Στο φετινό Forum κεντρικοί ομιλητές, εκτός από τον Γιώργο Παπανδρέου, ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ, ο πρώην Πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, ο πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Μάρτυ Ναταλεγκάβα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην παραδοσιακή φιλία Ελλάδας και Κίνας και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών τα τελευταία χρόνια. Περιγράφοντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα ως σταυροδρόμι μεταξύ Δυτικής Ευρώπης, Βαλκανίων και Μέσης Ανατολής, τόνισε τις δυνατότητες που δημιουργεί ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού» προς όφελος και των δυο πλευρών.
Στις παρεμβάσεις του και τις επαφές που είχε στη διάρκεια του Συνεδρίου με Κινέζους αξιωματούχους και διεθνείς παράγοντες, ανέδειξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και τις αναπτυξιακές και επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει, πολύ περισσότερο με την αξιοποίηση των συνεργιών μεταξύ πολλών διαφορετικών τομέων της οικονομίας, αλλά και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων.
Τους ξένους ηγέτες υποδέχθηκε στην Γκουαντζού το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνος για την περιοχή Γκουαντόνγκ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Χου Τσουνχουά.
Ο κύριος Τσουνχουά στην ομιλία του, ανέφερε ότι η περιοχή Γκουαντόνγκ εξελίσσεται σε ένα μεγάλο κέντρο οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με πολλές περιοχές και χώρες, ξαναζωντανεύοντας τον ιστορικό θαλάσσιο «Δρόμο του Μεταξιού». Η Κίνα έχει σχεδιάσει την υλοποίηση της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού και τον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα, στοχεύοντας την οικονομική σύνδεση περιοχών που έπαιζαν παραδοσιακά σημαντικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο. Στο πλαίσιο αυτό, προωθεί την εξωστρεφή καινοτόμο ανάπτυξη της περιοχής Γκουαντόνγκ που αντιστοιχεί στο ένα ένατο της οικονομίας της χώρας. Ήδη, έχουν εγκαινιαστεί εκεί 53 αεροπορικές και 92 ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ Νοτιοανατολικής Ασίας, Νότιας Ασίας και Αυστραλίας.
Ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού» ξεκινάει από το Σιάν της Κεντρικής Κίνας και αφού περνάει από την επαρχία Σινγιάνγκ διασχίζει στη συνέχεια όλες τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Περνάει μετά από το Βόρειο Ιράν, στρίβει δυτικά προς Ιράκ, Συρία και Τουρκία, όπου μέσω του Βοσπόρου κινείται βορειοδυτικά προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία και Γερμανία. Συνεχίζεται βόρεια στο ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ και κατεβαίνει στη Βενετία. Στον ευρωπαϊκό «Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού» περιλαμβάνεται και ο Πειραιάς, ενώ η πορεία του συνεχίζεται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού, προτού καταλήξει στην πόλη Γκουαντσού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου