Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Κατρούγκαλος: Πιθανή η μείωση των συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ...


Είναι προτιμότερο να υπάρξει συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης και να διασφαλιστεί το εισόδημα των συνταξιούχων από το να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθούν συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής.

«Η...
κυβέρνηση δεσμεύεται για την προστασία των χαμηλότερων συντάξεων. Δεν μπορούμε να θέσουμε κάποιο όριο από τώρα, γιατί βρισκόμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης των διάφορων σεναρίων και ο στόχος μας είναι να θέσουμε τον πήχυ της προστασίας όσο ψηλότερα γίνεται» αναφέρει σε συνέντευξή του στη Realnews.

Για την εθνική σύνταξη, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι θα καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με χρηματοδότηση από τη φορολογία. «Η εθνική σύνταξη δεν θα έχει χαρακτήρα προνοιακής καταβολής. Θα τη λαμβάνουν όσοι έχουν θεμελιώσει το ελάχιστο συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα έχουν δηλαδή 15 έτη ασφάλισης. Οι ανασφάλιστοι θα προστατεύονται μέσω της πρόνοιας. Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών, εφόσον ληφθεί υπόψη και ο σχετικός δημόσιος διάλογος» δηλώνει.

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος σημειώνει ότι «μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων θα δούμε πώς θα συνδυαστεί με την κοινωνική προστασία των ασφαλισμένων».

Όσον αφορά στο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Κατρούγκαλος το υπολογίζει στο 1,8% του ΑΕΠ, αλλά σημειώνει ότι αν συνυπολογιστούν τα χρήματα που οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ και τις καθυστερούμενες συντάξεις, τότε το έλλειμμα ξεπερνά το 3% και αγγίζει το 4% του ΑΕΠ. «Με τη μεταρρύθμιση επιδιώκουμε να περιορίσουμε το τεράστιο αυτό έλλειμμα, αλλά και τη διόγκωσή του στο μέλλον» επισημαίνει.

Ο υπουργός αναφέρεται και στο ποσοστό αναπλήρωσης λέγοντας ότι ο τρόπος υπολογισμού του «θα γίνει με στόχο να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να βρούμε και νέους πόρους ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων και να εντείνουμε την προσπάθεια καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής» προσθέτει.

Τέλος, για τον ΟΓΑ ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι η αύξηση των εισφορών θα γίνει κλιμακωτά, επισημαίνει ότι το εφάπαξ είναι εκτός μεταρρύθμισης, δηλώνει ότι είναι υπό συζήτηση η δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα και τονίζει ότι οι δανειστές «κατ’ αρχήν έχουν αποδεχθεί την ιδέα της μεταρρύθμισης ως συνολικό ισοδύναμο των επιμέρους μνημονιακών δεσμεύσεων. «Την τελευταία τους λέξη θα την ακούσουμε μόλις έχουμε ποσοτικά στοιχεία» τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου