Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΑΝ ΑΥΤΗ ΕΡΘΕΙ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ Ποιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν τη συμφωνία

Menelaos Myrillas / SOOC 

Από τη Σκύλλα (τους δανειστές) στη Χάρυβδη (το εσωτερικό μέτωπο) πρέπει να περάσει ο πρωθυπουργός προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Και οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και στα δύο μέτωπα.

Τέσσερις μήνες μετά την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι προφανές ότι η όποια συμφωνία θα περιλαμβάνει και οδυνηρά μέτρα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία με τους εταίρους θα είναι σε δύο σκέλη. Μια συμφωνία που θα αποτελεί μίνι-ανάσα για τους θερινούς μήνες με παροχή ρευστότητας 4-5 δισ.ευρώ και υπόσχεση της Αθήνας για μέτρα που θα είναι ισοδύναμα με 6 δισ.ευρώ. Η «μεγάλη» συμφωνία πιθανότατα να πάει για φθινόπωρο (εκεί κατά τον Οκτώβριο) όπου θα περιλαμβάνει και εργασιακά, ασφαλιστικό, το λεγόμενο «σκληρό πακέτο».
Οι αντιδράσεις στο ενδοκυβερνητικό μέτωπο έχουν διαφανεί ήδη. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ συνέβησαν πολλά και... εκπληκτικά. Αφ' εντός, απερρίφθη η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για στάση πληρωμών. Το αποτέλεσμα: 95 ψήφισαν υπέρ Τσίπρα, 75 υπέρ Λαφαζάνη. Επί συνόλου 201 μελών της Κ.Ε..
Οι περισσότεροι έμειναν στην μικρή διαφορά 20 ψήφων.
Ελάχιστοι είδαν ότι ο πανίσχυρος Αλέξης Τσίπρας, σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για το βασικό διακύβευμα των ημερών – αν θα πληρωθεί το ΔΝΤ ή θα πάμε σε default – δεν κατάφερε να έχει την απλή πλειοψηφία του 50+1. Επί του συνόλου των μελών της Κ.Ε πήρε μόλις ένα 47%. Η δε κεντρική πρόταση της ηγεσίας, εγκρίθηκε δι' ανατάσεως των χειρών χωρίς ψηφοφορία.
12-13 αντάρτες δεν θα ψηφίσουν την συμφωνία
Είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί σ' αυτή τη φάση να «μετρήσει» τις δυνάμεις του με μια ψηφοφορία στη Βουλή επί της συμφωνίας.
Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 12-13 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την πλειοψηφία των 162, που πολύ δύσκολα θα υπερψήφιζαν μια «μνημονιακού τύπου» συμφωνία, όποιο όνομα και αν της δώσει κανείς.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται παρασκηνιακά για να πεισθούν οι «σκληροί» είναι καθημερινές και επίπονες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Μαξίμου αν μεταπεισθούν οι 7-8 και υπάρχει μια πλειοψηφία στη Βουλή 153-155 βουλευτών, τότε η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση. Αν όχι, και αν οι αντάρτες επιμείνουν μέχρι τέλους... υπάρχει και η πεπατημένη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Θα πρόκειται ασφαλώς για μείζον ζήτημα καθώς η ίδια η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν υποσχεθεί πως η όποια συμφωνία θα έλθει προς συζήτηση και κύρωση στο κοινοβούλιο. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι έχει απορρίψει την ιδέα να προχωρήσει με «δανεικές ψήφους» άλλων κομμάτων. Θα ήταν πολύ πιο οδυνηρό πολιτικά για τον ίδιο και το κόμμα του, μια συμφωνία ωα υποστηριχθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης (πχ. Το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ) και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να μην έχει την «δεδηλωμένη» πλειοψηφία.
Εισηγήσεις για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Για το σκοπό αυτό γίνονται και οι «βολιδοσκοπήσεις» στους επίφοβους αντάρτες. Σ' αυτή την περίπτωση οι εισηγήσεις που δέχεται το μέγαρο Μαξίμου, είναι να υπάρξει και πάλι η προσφυγή στη λύση της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).
Η εισήγηση προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι να εκδώσει ΠΝΠ για να «περάσει» χωρίς ψηφοφορία η «μικρή συμφωνία» μέσα στο καλοκαίρι, λόγω του κατεπείγοντος και να έρθει τους επόμενους 3 μήνες όπως προβλέπει το Σύνταγμα προς κύρωση στη Βουλή η μεγάλη συμφωνία. Σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος:
«Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Oι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Bουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παράγραφος 1, μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε σαράντα ημέρες από τη σύγκληση της Bουλής σε σύνοδο. Aν δεν υποβληθούν στη Bουλή μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες ή αν δεν εγκριθούν από αυτή μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή τους, παύουν να ισχύουν στο εξής».
Με άλλα λόγια το επιχείρημα της κυβέρνησης θα είναι το κατεπείγον των συνθηκών για να φέρει την ΠΝΠ και η υπόσχεση ότι η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει επί της συμφωνίας μόλις κλείσει το συνολικό «πακέτο», όπου ευελπιστεί να εμπεριέχει και λύση στο θέμα του χρέους.
Ποιοι βουλευτές είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν
Η ισχυρότερη εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία διαθέτει πολλά στελέχη και ανάμεσά τους τέσσερις υπουργούς:
Τον επικεφαλής της τάσης, υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Χουντής και τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Κώστα Ησυχο. Στην μεγαλύτερη τάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης – που έδειξε τα δόντια της στην ΚΕ – ανήκουν επίσης οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Στάθης Λεουτσάκος, Γιάννης Αμανατίδης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Λίτσα Αμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Λαπαβίτσας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος.
Ωστόσο οι πάντες εκτιμούν ότι οι προαναφερθέντες – πλην Λαπαβίτσα – θα συνταχθούν με την «νομιμότητα» ήτοι δεν αναμένονται αποσκιρτήσεις.
Αντιθέτως, επίφοβοι θεωρούνται οι βουλευτές:
  1. Ραχήλ Μακρή
  2. Γιάννης Μιχελογιαννάκης
  3. Γιάννης Σταθάς
  4. Κώστας Λαπαβίτσας («Κόκκινο Δίκτυο»)
  5. Δημήτρης Κοδέλας (ΚΟΕ)
  6. Βασίλης Χατζηλάμπρου (ΚΟΕ)
  7. Ελένη Σωτηρίου (ΚΟΕ)
  8. Μαρία Τριανταφύλλου (ΚΟΕ)
  9. Βασίλης Κυριακάκης (ΚΟΕ)
  10. Ιωάννα Γαϊτάνη (ΔΕΑ)
  11. Ελένη Ψαρρέα (ΔΕΑ)
ΑΝΕΛ
Από τους ΑΝΕΛ ακούγεται επίσης έντονα ότι δεν προτίθενται να συναινέσουν επ' ουδενί οι:
  1. Σταυρούλα Ξουλίδου
  2. Κώστας Δαμαβολίτης
Η Ζωή περιμένει το φθινόπωρο;
Οι περισσότεροι δεν υπολογίζουν στους υποψήφιους «αντάρτες» την Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Αν το πράξει τώρα, πάει αλλού το πράγμα. Το πιθανότερο είναι ότι κρατάει το όπλο της καταψήφισης για την μεγάλη συμφωνία του φθινοπώρου» λένε βουλευτές που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή: Ποιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν τη συμφωνία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/208643/poioi-voyleytes-syriza-anel-einai-etoimoi-na-katapsifisoyn-ti-symfonia#ixzz3bGZUd5Du

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου