Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ο Σαμαράς θέλει... Καραμανλή πρωθυπουργό!

Ο Σαμαράς θέλει... Καραμανλή πρωθυπουργό! - Media
 
Βλέποντας να πλησιάζει η συμφωνία με τους εταίρους, ο Αντώνης Σαμαράς ανακάλυψε μια... νέα θεωρία για να παραμείνει γαντζωμένος στην ηγεσία της Ν.Δ. και να αποφύγει τη «λυπητερή» της συνταξιοδότησης και της πολιτικής απομόνωσης, την οποία επιβάλλει η οδυνηρή ήττα του Ιανουαρίου.
Με το επιχείρημα ότι είναι πολύ πιθανόν να υποστεί σοβαρές ρωγμές ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. λόγω των οδυνηρών μέτρων που θα απαιτηθεί να ληφθούν, ο Σαμαράς διοχετεύει ότι βλέπει να επαναλαμβάνεται το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης και αποκλείει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. 
 
Η νέα εκδοχή της αριστερής παρένθεσης έχει αρχίσει να διακινείται δημοσίως από πολλά στελέχη της ηγετικής ομάδας και η αρχή έγινε – χωρίς όμως να δώσουν πολλοί σημασία – από τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που δεν απέκλεισε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. εάν απαιτηθεί, ενώ ο Μάκης Βορίδης είπε ότι, εφόσον η κυβέρνηση δεν μπορέσει να περάσει τη νέα συμφωνία από τη Βουλή, θα πρέπει να αναζητηθεί νέα κυβέρνηση χωρίς νέες εκλογές. Και ο Νικήτας Κακλαμάνης έστειλε μήνυμα ότι ο Τσίπρας, αν «καθαρίσει» το κόμμα του από τους ακραίους, δεν θα έχει πρόβλημα πλειοψηφίας. 
 
Αν και ο Σαμαράς το διαψεύδει, λέγεται ότι διαβεβαίωσε τη Μέρκελ και κορυφαία στελέχη της Ευρωδεξιάς πως, εάν χρειαστεί, θα δώσει στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και να αποφευχθούν δημοψηφίσματα ή νέες εκλογές. Άλλωστε οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί φίλοι του Σαμαρά δεν έβλεπαν με καλό μάτι τη θέση του για νέες εκλογές. 
 
Βρε, καλώς τον Κώστα...
 
Όλα αυτά τα σενάρια, παρότι εξωφρενικά για μια κυβέρνηση δύο μηνών, είναι κυρίαρχα στον μικρόκοσμο των σαμαρικών στη Ν.Δ., που κινούνται με γνώμονα την παραμονή τους στην κομματική εξουσία για να συνεχίσουν να έχουν κεντρικό πολιτικό ρόλο. Οι σαμαροφύλακες σπεύδουν να συμπεριλάβουν στον σχεδιασμό το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ σε σενάριο οικουμενικής που θα... σώσει τη χώρα από τον εκτροχιασμό. Θα είναι, λένε, μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά με περιορισμένο χρόνο επιβίωσης, λένε στη Συγγρού. 
 
Αν και αναγνωρίζουν ότι ο Τσίπρας πολύ δύσκολα – έως... ποτέ! – θα συναινέσει σε μια πραξικοπηματική τέτοια επιλογή, όπως εμμέσως πλην σαφώς τη χαρακτήρισε ο ίδιος, θεωρούν ότι δεν είναι πιθανόν να προσφύγει σε νέες εκλογές αν φθάσει σε μια συμφωνία που θα περιέχει νέο σκληρό πακέτο μέτρων. 
 
Το σενάριο της οικουμενικής ή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού δεν απορρίπτουν ούτε οι αμφισβητίες του Σαμαρά, αν και θεωρούν ότι αυτό σημαίνει πως, αν φτάσουμε εκεί, τότε η χώρα θα οδεύει προς τον γκρεμό για να επιχειρηθεί μια τέτοια «συνέργεια». Εκεί αρχίζουν και τα σενάρια για τον... επικεφαλής μιας τέτοιας κυβέρνησης – άλλωστε κάθε σεναριογράφος που σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να μιλάει για κυβέρνηση χωρίς πρωθυπουργό. 
 
Κάπου εκεί σκάει το όνομα Κώστας Καραμανλής, τον οποίο ο Σαμαράς φέρεται να δηλώνει ότι, εάν χρειαστεί, θα στηρίξει ως πρωθυπουργό σε μια τέτοια περίπτωση. Από το επιτελείο Σαμαρά λένε ότι ο Καραμανλής θα ήταν αποδεκτός από τον Τσίπρα και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, με μοναδική εξαίρεση ίσως το ΠΑΣΟΚ, και ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει το ειδικό βάρος για να διασώσει τη χώρα από ένα Grexit, αλλά και να πείσει τους πολίτες να αποδεχθούν σκληρά μέτρα. 
 
Όμως, το ερώτημα που θέτουν ορισμένοι φίλοι του Καραμανλή είναι κατά πόσον ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι διατεθειμένος να εμπλακεί στην καθημερινή διαχείριση μιας ανώμαλης οικονομικής και πολιτικής κατάστασης. Είναι προφανές, λένε, πως ο «σωτήρας» Καραμανλής δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην ηγεσία της χώρας. «Θα παραμείνει για το διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να μπει το νερό στο αυλάκι» λέει στέλεχος που συνομιλεί μαζί του, αλλά... δεν έχει συζητήσει πρόσφατα αυτό το σενάριο. 
 
Άλλο στέλεχος υποστηρίζει πως αποκλείεται να εμπλακεί ο Καραμανλής στη μικροδιοίκηση μιας υπό «καταστροφή» χώρας. «Θα πει ευχαριστώ και θα την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια» εκτιμά, αλλά υποστηρίζει πως τελικά όλα θα εξαρτηθούν από την εκτίμηση του Καραμανλή για το εάν η συμμετοχή του ή η άρνησή του θα συμβάλουν στην υστεροφημία του. Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το, κοινώς, και συμπέρασμα δεν βγαίνει...
 
Οι δελφίνοι ψάχνονται
 
Η άποψη της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. είναι πως ο Τσίπρας δεν θα κάνει εκλογική καμπάνια στηρίζοντας μέτρα λιτότητας, διότι θα την «πατήσει» όπως ο Σαμαράς με το e-mail Χαρδούβελη. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό το σενάριο να καθαρίσει το κομματικό και κοινοβουλευτικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ όντας στην εξουσία και ως ο σχηματισμός με τη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά προκαλώντας εκλογές. 
 
Υπάρχουν, όμως, και πολλά στελέχη που θεωρούν ότι ο Τσίπρας μπορεί να κυριαρχήσει και στο κόμμα του και στη χώρα μέσω νέων εκλογών, μετατρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα εκφράζει περισσότερο τον «μεσαίο χώρο» και όχι πλέον τη ριζοσπαστική Αριστερά. Γι’ αυτό επιμένουν στην ανάγκη αλλαγής ηγεσίας πριν η Ν.Δ. καταβαραθρωθεί.
 
Οι αμφισβητίες του Σαμαρά παραμένουν σε εγρήγορση αναδεικνύοντας τις διαφορετικές θέσεις τους, αν και πλέον η ηγεσία του κόμματος κινείται πιο μετριοπαθώς και αποφεύγει να δίνει ευκαιρίες για εσωκομματικά αντάρτικα. Έτσι για το επόμενο διάστημα θα κινούνται στη λογική του «hit and run», ώστε να φθείρουν την ηγεσία, αλλά από την άλλη να μην μπορεί εύκολα να κατηγορηθούν για υπονόμευση.
 
«Εάν δεν αλλάξουμε, θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ» λέει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, αν και λέει ότι δεν έχει προσωπικές βλέψεις, δηλώνει πως θα είναι στην πρώτη γραμμή. Ο Κυριάκος διατηρεί ενεργό τον κομματικό του μηχανισμό, ο Δένδιας εξακολουθεί να κινείται με επαφές και επιχειρώντας διεύρυνση των ερεισμάτων του, ενώ ο Στυλιανίδης στήνει μηχανισμό για να φτιάξει προγραμματική πλατφόρμα. 
 
Επίσης ο Αβραμόπουλος καιροφυλακτεί αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να αναδείξει τον δικό του διακριτό ρόλο και στο εσωτερικό της Ν.Δ. και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όπως λένε συνεργάτες του, έχει πέντε χρόνια μπροστά του ως επίτροπος, αλλά, από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρεται να μην είναι ο... τελευταίος επίτροπος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – άλλο σενάριο Grexit!
 
Πάντως, η πρώτη κίνηση που σκέφτεται ο Σαμαράς, εάν διαπιστώσει ότι οι προτάσεις της νέας λίστας δεν είναι πιθανόν να γίνουν αποδεκτές από τους Ευρωπαίους, είναι να ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου