Το πρώτο, αφορά στην αύξηση από 2 έως και 7 χρόνια, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης όσων σήμερα έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα, έχουν δηλαδή συμπληρώσει έως έως το 2012 τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και περιμένουν να συμπληρώσουν και το προβλεπόμενο (το 2012) όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Από τους περίπου 250.000 – 270.000 ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οι περίπου 150.000 έχουν ήδη «κλειδώσει» δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να φύγουν όποτε επιθυμούν.
Συνεπώς, σύμφωνα με το πρώτο αυτό σενάριο, στο στόχαστρο μπαίνουν 120.000 ασφαλισμένοι, με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έως 7 χρόνια. Εφόσον βέβαια αποφασιστεί κάτι τέτοιο, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι η αύξηση θα γίνει σταδιακά και προφανώς θα ξεκινήσει από το 2016, ή στη χειρότερη περίπτωση από το β’ εξάμηνο του 2015.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα θιγούν μητέρες με ανήλικα τέκνα, άτομα με ειδικές ανάγκες, εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και ασφαλισμένοι πριν από το 1983.
Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, πιθανότερο θεωρείται το δεύτερο σενάριο, που αφορά στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μιας μικρής υποομάδας ασφαλισμένων, που δεν εξαιρούνται από την ομπρέλα προστασίας που ανοίγει το υπουργείο Εργασίας και πιθανότατα θα υποστούν αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους.
Βέβαια, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν περιορισμένο αριθμό ασφαλισμένων. Εκτιμάται ότι δεν ξεπερνούν τις 30.000, κυρίως ασφαλισμένοι στο δημόσιο, με 25ετία που υπό ειδικά καθεστώτα μπορούν να λάβουν σήμερα, πρόωρη σύνταξη (όχι πλήρη) μεταξύ 55 και 62 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών όπως έχουν τονίζει εδώ και πολύ καιρό, ζήτησαν να κλείσει άμεσα κάθε πόρτα συνταξιοδότησης πριν από τα 62 για μειωμένη και τα 67 για πλήρη σύνταξη.
Η ελληνική πλευρά επέμεινε ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τους ασφαλισμένους και συζητά πλέγμα κινήτρων παραμονής στην αγορά (ακόμη και σε ανέργους) και περιορισμού των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου