Το μείζον θέμα της αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου κυριάρχησε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.
Αν και μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο ποια υπηρεσία θα μπορούσε να στεγαστεί στα κτίρια, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την άποψη πως η αξιοποίηση του συγκροτήματος και μάλιστα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για το Αγρίνιο και ειδικότερα για την περιοχή που σήμερα καθημερινά υποβαθμίζεται.
Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας χαρακτήρισε το θέμα και ο δήμαρχους Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, που στην σχετική εισήγησή του αναφέρθηκε στις επιστολές που έχει στείλει στα αρμόδια υπουργεία σχετικά με το θέμα εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ο κ. Μοσχολιός τόνισε πως το ενδιαφέρον που βρήκε σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας δυστυχώς δεν το συνάντησε όταν αναπληρωτής υπουργός ήταν ο Μάριος Σαλμάς. Έκανε επίσης γνωστό ότι ανατέθηκε στις τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας να ασχοληθούν με το ζήτημα. Ο δήμαρχος Αγρινίου επιχειρηματολόγησε ακόμα σχετικά με την προοπτική το κτιριακό συγκρότημα να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου και απαρίθμησε τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτό.
Να θυμίσουμε πως ο δήμος Αγρινίου έχει προτείνει την μεταφορά των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ και των γραφείων του ΙΚΑ στο παλιό νοσοκομείο και την παράλληλη μεταφορά της ΔΟΥ στο κτίριο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ. Μεταφορές που θα αποφέρουν όφελος για το δημόσιο 400 χιλιάδων ευρώ το χρόνο.
Ακολούθησε παρέμβαση του κ. Καζαντζή της μείζονος αντιπολίτευσης που δεν διαφώνησε με την πρόταση του δήμου, συμπλήρωσε όμως πως η παράταξή του δεν διαφωνεί και με την μεταφορά κάποιων δημοτικών υπηρεσιών στα κτίρια του παλιού νοσοκομείου.
Την συμφωνία του εξέφρασε και ο Β. Νικάκης της Λαϊκής Συσπείρωσης που επέκρινε παράλληλα το υπουργείο Υγείας για την στάση του και ζήτησε ευρύτερα την αξιοποίηση και άλλων δημοσίων κτιρίων που σήμερα ερημώνουν.
Ακολούθησε κύκλος παρεμβάσεων από συμβούλους. Χαρακτηριστικά η κ. Μπόκα, που όπως είναι γνωστό είναι συνεργάτης του υπουργού Εργασίας, έκανε γνωστό πως το υπουργείο ασχολείται με το θέμα και συντάσσει φάκελο. Ο κ. Καλανζτής τόνισε πως το συγκρότημα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολυδύναμο χώρο για τους πολίτες τόσο στην κατεύθυνση της υγείας όσο και στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης. Η Μ. Σερπάνου και ο Γ. Ζαμπάρας είπαν πως η φυσιογνωμία του κτιρίου είναι καθαρά υγειονομικού χαρακτήρα και πως σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί και η αξιοποίησή του.
Την ομόφωνα σύμφωνη γνώμη του Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας για την δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου γνωστοποίησε στο δημοτικό συμβούλιο και ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητήριου Παναγιώτης Τσιχριτζής.
Το λόγο στην συνέχεια πήρε ο εκπρόσωπος Κίνηση Πολιτών, που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή του παλιού νοσοκομείο δικηγόρος κ. Καμμένος που παρέθεσε όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά των πολιτών, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου. Σημείωσε πως η περιοχή καθημερινά μαραζώνει και πως οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις, ώστε το κτηριακό συγκρότημα να αξιοποιηθεί άμεσα. Παράλληλα πρότεινε να μεταστεγαστούν εκεί η Πολεοδομία, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου αλλά και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Χαρακτήρισε μάλιστα υπεκφυγή την πρόταση για Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, λέγοντας πως έτσι το θέμα μάλλον παραπέμπεται στις καλένδες.
Το γεγονός ότι υπήρχε πλήθος προτάσεων σχετικά με τις υπηρεσίες που μπορούν να μεταφερθούν προκάλεσε την ενόχληση του Νίκου Καζαντζή, ο οποίος μάλιστα διέκοψε την παρέμβαση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκης Φούντα, που παραβρέθηκε σήμερα στο συμβούλιο. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καζαντζής πως η συζήτηση πρέπει να γίνει επί της πρότασης του δήμου.
Η Νίκη Φούντα χαρακτήρισε την περιοχή «αστικό κενό» και παρέθεσε μια σειρά προτάσεων, ώστε να επιτευχθεί μια συνολική αξιοποίηση, την στιγμή που η λειτουργία κέντρου πρωτοβάθμιας φροντίδας στην περιοχή θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα. «Αυτό που προέχει τώρα είναι η αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου και η μείωση της σπατάλης», είπε η κ. Φούντα.
Η συζήτηση έκλεισε με νέα παρέμβαση του κ. Μοσχολιού, που τόνισε πως προς το συμφέρον της πόλης είναι τα κτίρια να αξιοποιηθούν μόνο στον τομέα της υγείας. Όπως υπογράμμισε αυτό επιτάσσουν και η οικονομία κλίμακας και η αποσυμφόρηση του νέου νοσοκομείου και το ζωντάνεμα της περιοχής. «Το υπουργείο έστω και τώρα δείχνει να ενδιαφέρεται. Πιστεύουμε ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν, στόχο μας είναι να μην πάει χαμένο ούτε ένα τετραγωνικό», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
Στην ίδια συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου, υπουργείου Πολισμού και Περιφέρειας για την ανακατασκευή των καπναποθηκών Παπαπέτρου για την δημιουργία του διαχρονικού μουσείου Αγρινίου. Όπως είπε για το θέμα ο κ. Μοσχολιός τη στιγμή που δεν διατίθεται κανένα ποσό από το κράτος για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό ο δήμος οφείλει να αξιοποιήσει τα εργαλεία που υπάρχουν, ώστε μέσα από την σύμβαση να εκπονηθούν οι πρώτες μελέτες και να προωθηθεί στην συνέχεια το έργο για την υλοποίησή του μέσω του ΕΣΠΑ.
Για την τεράστια σημασία του έργου για τον πολιτισμό στην περιοχή μίλησαν η αντιδήμαρχος Κ. Κατσαρή και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δεληγιάννης που τόνισαν με έμφαση πως πρέπει να σταματήσει η σημερινή εγκατάλειψη και απαξίωση του συμβολικού κτιρίου των καπνοθηκών Παπαπέτρου που να θυμίσουμε πως ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού από το 2000.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου