Στον χώρο όπου πολλοί από αυτούς μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες εργάζονταν, δεκάδες εκπαιδευτικοί της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, πραγματοποιούν από το πρωί κατάληψη στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού λυκείου που στεγάζει το 4ο Γενικό Λύκειο, το 1ο ΕΠΑΛ, την ΕΠΑΣ και το δημόσιο ΙΕΚ.
Είναι η πρώτη κινητοποίηση για τη νέα χρονιά ουσιαστικά ενώ αναμένεται να υπάρξει και κλιμάκωση, σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενα του προέδρου της Β” ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας κ. Καραμητσόπουλου, που παραβρέθηκε στην κατάληψη. » Είναι μια πρώτη κινητοποίηση μετά τις διακοπές του καλοκαιριού που έχει να κάνει με την αντίδρασή μας με τις 2.500 συναδέλφους μας που βγήκαν σε διαθεσιμότητα και το κάνουμε στο χώρο αυτό που πρέπει και αυτοί να βρίσκονται, γιατί με την αυτή την απόφαση απομακρύνθηκαν βίαια από τους χώρους της εργασίας τους. Αυτή την συμβολική έννοια έχει η σημερινή κατάληψη και δίνει ένα μήνυμα του τι ακολουθήσει από το Σεπτέμβριο και μετά όπου θα οργανωθούμε κατάλληλα. Βέβαια την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε μάλλον μια γενική συνέλευση και θα παρθούν και αποφάσεις για περαιτέρω κινητοποιήσεις.»
Ο πρόεδρος της Β” ΕΛΜΕ, προέβλεψε ακόμη χειρότερες καταστάσεις με τις διαθεσιμότητες στον δημόσιο τομέα και ειδικά στην εκπαίδευση: «Αυτό είναι σίγουρο, με διάφορους τρόπους αυτό που φαίνεται με την εκπαίδευση -υπάρχει αυτή η θέση της κυβέρνησης- να συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό ο δημόσιος τομέας στην εκπαίδευση αλλά και σε όλο το δημόσιο τομέα και να ωφεληθεί ο ιδιωτικός τομέας. Να σας αναφέρω μόνο έναν αριθμό, φέτος η δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να λειτουργήσει με 16.000 καθηγητές λιγότερους και το νούμερο αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολικό, μπορώ να σας το αναλύσω κιόλας, είναι 3500 καθηγητές που θα συνταξιοδοτηθούν, 2500 είναι οι καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με κάποιους που πήγαν με μετάταξη στις διευθύνσεις, έχουμε 6000 που θα μετατεθούν είτε στην πρωτοβάθμια είτε σε ειδικές θέσεις, το ξέρετε και αυτό, και περίπου 4000 λιγότερους εκπαιδευτικούς από τους αναπληρωτές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πέρυσι πήραν 5000 φέτος θα παρθούν 1000 μόνο. Άρα καλούνται το Σεπτέμβριο τα σχολεία να λειτουργήσουν με ίδιο αριθμό μαθητών περίπου όσο πέρυσι αλλά με 16000 καθηγητές λιγότερους.»
Τέλος ειδικά για την επαγγελματική εκπαίδευση και τις επιπτώσεις σε αυτήν, ο κ. Καραμητσόπουλος σημείωσε: «Οι επιπτώσεις για την κοινωνία είναι άμεσες και πολύ δραματικές. 20.000 μαθητές δεν θα βρίσκουν την ειδικότητα την οποία είχαν επιλέξει για να σπουδάσουν από δω και πέρα, κάπου 700 είναι στην Αιτωλοακαρνανία αυτοί οι μαθητές. Για τους καθηγητές ξέρετε ότι αυτοί οι καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ήταν οι καθηγητές που με τις μειώσεις μισθών έπαιρναν 1000 ευρώ περίπου κατά μέσο όρο, τώρα θα πάνε στα 750. Αν σκεφτείτε ότι για πολλούς αυτούς ήταν ο μοναδικός μισθός που είχαν καταλαβαίνετε σε τι δραματική κατάσταση βρίσκονται οι οικογένειές τους από δω και πέρα. Και φυσικά μετά το οχτάμηνο κανείς δεν θα τους διασφαλίσει ότι θα έχουν δουλειά. Εμείς γι’ αυτό αποφασίσαμε να κινηθούμε και νομικά και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η αίτηση για να ζητήσουμε προσωρινή διαταγή για αναστολή της απόφασης αυτής.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου