Σε ποια αιματηρή επίθεση ήθελαν να προχωρήσουν οι αλβανοί κακοποιοί στο Δίστομο; Ποιοι τελικώς επιτέθηκαν στις φυλακές Τρικάλων για την απόδραση των βαρυποινιτών; Ποιο ήταν το σχέδιο επίθεσης της ίδιας σπείρας στις φυλακές Δομοκού για την απόδραση του Αλκέτ Ριζάι; Τι συνέβη στη μεγάλη ληστεία της Λάρισας; Ποιος είναι ο μυστηριώδης «πέμπτος» Αλβανός της μεγάλης καταδίωξης στην Κεντρική και στη Βόρεια Ελλάδα; Υπάρχει πιθανότητα οι αλβανοί δραπέτες να σχεδίαζαν κάποιες επιθέσεις ως «κομάντο» για «εκδικητικά χτυπήματα» με εθνικιστικά κριτήρια στο… εχθρικό ελληνικό έδαφος; Ποια άγνωστα λάθη έγιναν στη διάρκεια αυτής της έρευνας;
Αυτά είναι ορισμένα από τα αναπάντητα ερωτήματα της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της δράσης και του ανθρωποκυνηγητού με στόχο τους αλβανούς δραπέτες των φυλακών Τρικάλων. Σχεδόν έναν μήνα μετά τον θάνατο, στις 22 Ιουλίου 2013, του 36χρονου Μάριο Κόλα στη Θεσπρωτία και το τέλος ουσιαστικά της επιχείρησης για τον άφαντο Ιλιρ Κούπα, τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εξακολουθούν να τα απασχολούν ορισμένα ζητήματα για τις κινήσεις και τους στόχους των αλβανών κακοποιών.
Εκδίκηση ή ληστεία;
Ερωτήματα στα οποία θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις ο Ιλιρ Κούπα, ο οποίος όμως θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν να κατέφυγε στην Αλβανία. Πρώτο ζητούμενο είναι, λοιπόν, ποιοι ήταν αυτοί που επιτέθηκαν στις φυλακές Τρικάλων για την «απελευθέρωση» 11 ομοεθνών τους. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν βέβαιον ότι ένας από τους κύριους οργανωτές ήταν ο 36χρονος Λίκα Φλαμούρ Σινάνι, θείος ενός εκ των δραπετών, που σκοτώθηκε στη συμπλοκή της 2ας Ιουλίου 2013 στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας, μαζί με τον ανιψιό του Λίκα Ελντισον.
Αδιευκρίνιστο όμως παραμένει ποιοι είναι οι υπόλοιποι τρεις-τέσσερις Αλβανοί που πυροβόλησαν εκατοντάδες φορές τους φρουρούς των Τρικάλων.
Δεύτερο ζήτημα για τους αστυνομικούς ήταν ο «στόχος» των πέντε πάνοπλων Αλβανών που εισέβαλαν στις δύο τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου στο Δίστομο και βρέθηκαν απέναντι σε αστυνομικούς. Στη συμπλοκή που ακολούθησε έχασε τη ζωή του από πυροβολισμούς ένας 37χρονος αρχιφύλακας της Ασφάλειας της Λιβαδειάς. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι οι πέντε Αλβανοί είχαν εγκαταλείψει ένα αυτοκίνητό τους σε κορυφή γειτονικού βουνού και κατηφόρισαν προς το Δίστομο με άγνωστο στόχο αφού εκείνη την ώρα ήταν κλειστά όλα τα καταστήματα.
Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται αφού σε απόσταση μερικών μέτρων από το σημείο όπου έγινε η συμπλοκή με τους αστυνομικούς βρισκόταν το σπίτι αξιωματικού της Λιβαδειάς που είχε χειρισθεί, ανάμεσα στα άλλα, το ζήτημα της εξάρθρωσης το 2008 της συμμορίας του Φλαμούρ Σινάνι. Πολλοί λοιπόν δεν αποκλείουν οι αλβανοί κακοποιοί να ετοίμαζαν αιματηρή εκδικητική επίθεση στο Δίστομο και όχι κάποια ληστεία…
Η «επιλογή Ριζάι»
Επόμενο ερώτημα για τους αστυνομικούς είναι ποιο ήταν αυτό το πέμπτο άτομο που παρουσιάστηκε στη «μυστηριώδη» επιδρομή του Διστόμου. Οι τέσσερις είναι δεδομένο ότι ήταν ο Σινάνι, ο Λίκα Εντισον, ο Μάριο Κόλα και ο Ιλιρ Κούπα, από τους οποίους σκοτώθηκαν στη συνέχεια οι τρεις πρώτοι. Για το πέμπτο άτομο πολλοί εκτιμούν ότι είναι ένας 25χρονος Αλβανός, παλιό «πρωτοπαλίκαρο» της συμμορίας του Φλαμούρ Σινάνι, του οποίου η ΕΛ.ΑΣ. έχει μόνο μία φωτογραφία από κάμερα καταστήματος αλλά όχι αποτύπωμα ή DNA. Αλλοι αξιωματικοί όμως εκτιμούν ότι οι μαρτυρίες περί ύπαρξης του «πέμπτου προσώπου» στην ομάδα των αλβανών κακοποιών ίσως να μην είναι ορθές.
Κρίσιμο παραμένει για την ΕΛ.ΑΣ. ποιο ήταν το σχέδιο επίθεσης των δραπετών στις φυλακές Δομοκού προκειμένου να δραπετεύσει ο Αλκέτ Ριζάι.
Οπως δηλώνει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «αυτό είναι για μας ένα βασικό ζητούμενο. Σε αυτοκίνητο που είχαν κλέψει στη Φωκίδα οι Αλβανοί βρέθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών και υπήρξαν πληροφορίες για επίθεση στις φυλακές Δομοκού όπου βρισκόταν ο Ριζάι. Εξακολουθούμε όμως να αναρωτιόμαστε γιατί ήθελαν απόδραση του Ριζάι, με τον οποίο κανείς από τους δραπέτες δεν είχε ουσιαστικά κάποια επαφή. Για εμάς είναι πιθανόν να το έκαναν ως επίδειξη προς όλους τους Αλβανούς ότι απελευθέρωσαν τον Ριζάι, που φέρεται σε ένα μεγάλο μέρος της αλβανικής κοινωνίας να έχει ηρωοποιηθεί και να τροφοδοτεί έναν θολό, υπολανθάνοντα αλβανικό εθνικισμό. Το αντιμετωπίζουμε αυτό σε πολλές ενέργειες αλβανών κακοποιών που θεωρούν εαυτούς «μαχητές σε εχθρικό έδαφος»».
Τους έχασαν έξι φορές
Οι αξιωματικοί ακόμη επιχειρούν να διαλευκάνουν τι ακριβώς συνέβη στις 16 Μαΐου 2013 με τη ληστεία από δύο άλλους αλβανούς δραπέτες, τον 40χρονο Μουρατάι Μουρατάζ και τον 25χρονο Κάλα Κλέμεντ, στη Λάρισα, με λεία που υπερβαίνει το 1,2 εκατ. ευρώ. Εκεί φέρεται να υπάρχουν στοιχεία για τρεις ακόμη Αλβανούς που υποβοήθησαν τους ληστές.
Τέλος, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν απολογιστικά για ένα απίστευτο παιχνίδι της τύχης και των… χιλιοστών που παίχθηκε στην καταδίωξη των αλβανών δραπετών. Οπως λένε, «ο θάνατος της κοπέλας στα Ισθμια από εξοστρακισμό σφαίρας σε απόσταση δεκάδων μέτρων, ο θάνατος του αστυνομικού στο Δίστομο που χτυπήθηκε στη μηριαία αρτηρία, ο θάνατος του Κόλα με μία μόνο σφαίρα στον σβέρκο και άλλα περιστατικά θα μπορούσε να είχαν εντελώς διαφορετική εξέλιξη αν οι σφαίρες είχαν διαφορές πορείας μικρότερες από ένα χιλιοστό. Η ΕΛ.ΑΣ. έχασε από λάθη και από ατυχία τουλάχιστον έξι φορές τους δραπέτες και τους εντόπισε δύο φορές έχοντας εκείνη την φορά την τύχη με το μέρος της…».
http://www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στο heliosPlus στις 20 Αυγούστου 2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου