Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν εξερχόμενοι οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης ο μηχανισμός είσπραξης του νέου φόρου για το 2013 θα εξακολουθήσει να είναι η ΔΕΗ με τον φόρο όμως να αποδεσμεύεται από το ηλεκτρικό ρεύμα, εν συνεχεία το 2014 ο φόρος προγραμματίζεται να εισπράττεται από τις εφορίες.
«Προσερχόμαστε με κοινή θέση» υποστήριξε ο Φώτης Κουβέλης αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με την τρόικα από αύριο, προσθέτοντας πάντως ότι η προοδευτικότητα του νέου φόρου θα ελαφρύνει τους πολίτες και δη τους οικονομικά αδύνατους.
Την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να εκταμιευθεί η δόση τόνισε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Πρέπει η ελληνική κοινωνία να προστατευθεί σε μια Ευρώπη νευρική και επικίνδυνη για τον ευατό της. Πρέπει να θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία» υποστήριξε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε την προσωρινότητα που συνόδευε το ειδικό τέλος ακινήτων όταν θεσπίσθηκε το 2011 σημειώνοντας πως τότε δεν υπήρχε άλλη λύση, αλλά και προάγοντας την αντικατάστασή του τώρα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ πρόσθεσε την ανάγκη ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος «αν θέλουμε εθνική ανάκαμψη».
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για μήνυμα σταθερότητας προσθέτοντας με νόημα ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις μέχρι ενός σημείου. Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό υποστήριξε ότι δεν συζητήθηκε πλην όμως τόνισε ότι ισχύουν απολύτως οι αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ ότι «δεν χαρίζουμε σε κανέναν την κυβέρνηση» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα τον επιθυμούσε.
Υποστήριξε πάντως ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού και χαρακτήρισε προσβλητικά όσα λέγονται για δικό του ενδιαφέρον για την αντιπροεδρία την οποία θύμισε ότι άφησε για να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Προσερχόμαστε στη συζήτηση με την τρόικα με κοινές θέσεις. Κουβεντιάσαμε τα χαρακτηριστικά του ενιαίου φόρου που φέτος και μόνο θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ». Σε ερώτηση για το ύψος της μείωσης που θα επωφεληθούν οι φορολογούμενοι απέφυγε να απαντήσει.