Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Τι θα ισχύσει για τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο, τα κλειστά επαγγέλματα και τη φορολόγηση των 18αρηδων - Διαβάστε το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου


 

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο: ΦΑΠ σε 7 δόσεις, διαγράφονται χρέη έως 200 ευρώ, έως 24 δόσεις για τις νέες οφειλές
Του Κωστή Πλάντζου
Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής θα κατατεθεί απόψε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που πρέπει να ψηφιστεί την Κυριακή το βράδυ με τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις ύψους 8,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Εκτός ρύθμισης χρεών μένουν όσοι έκαναν ήδη ρύθμιση και δεν την έχουν χάσει, λόγω μη πληρωμής των δόσεων. Όπως ήταν γνωστό, θα ισχύσουν έως 48 δόσεις για παλαιά χρέη, απεριόριστες για μικρά χρέη κάτω των 5.000 ευρώ, αλλά έως και 24 (και όχι μόνο 12) μηνιαίες δόσεις για νέα χρέη από το 2013 και μετά. Χρέη στην εφορία θα πληρώνονται χωρίς να ορίζεται ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης για χρέη στην εφορία, αλλά με ελάχιστη δόση 50 ευρώ το μήνα τα χρέη από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το «χαράτσι» ακινήτων μετονομάζεται από ΕΕΤΗΔΕ σε ΕΕΤΑ και μειώνεται 15% οριζόντια, ο ΦΑΠ των ετών 2011-2012 θα πληρωθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις των 50 ευρώ κατ’ελάχιστον ενώ ο ΦΑΠ του 2013 σε 4 μηνιαίες δόσεις, οι διώξεις για χρέη στο δημόσιο θα ξεκινούν από τα 10.000 ευρώ και όχι από τα 5.000, ο ΦΠΑ θα πληρώνεται σε μέχρι δύο μήνες αλλά με προκαταβολή 10 ευρώ μόλις, ενώ διαγράφονται ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» παλαιά χρέη 20ετίας (και πλέον) που η αρχική οφειλή δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ (68.000 δραχμές της εποχής εκείνης).
«Εκτός» θα μείνουν όμως –όπως όλα δείχνουν- ορισμένες ρυθμίσεις για το δημόσιο όπως για όσους επέστρεψαν σε φορείς του δημοσίου με προσωρινή διαταγή δικαστηρίου.
Αν και υπόκειται σε περαιτέρω αλλαγές μέχρι την κατάθεση και ψήφισή τους, το προσχέδιο του νομοσχεδίου που ετοίμασαν το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:
1. Δημόσιοι υπάλληλοι
- 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις ως τα τέλη του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος
- Θα ισχύσει ο κανόνας για κάθε μία αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη με αυστηρά και αξιοκρατικά κριτήρια.
- Σε περίπτωση κατάργησης θέσεων σε ΝΠΙΔ, προβλέπεται καταγγελία της σύμβασης εργασίας των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου
- Η πειθαρχική δίωξη αρχίζει είτε με την κλήση του υπαλλήλου σε απολογία από το μονομελές πειθαρχικό όργανο είτε με την παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο. Η πειθαρχική διαδικασία ολοκληρώνεται το αργότερο εντός δύο μηνών από την κλήση σε απολογία είτε με την έκδοση πειθαρχικής απόφασης μονομελούς οργάνου είτε με παραπομπή ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου. Σε περίπτωση παραπομπής ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου, η πειθαρχική διαδικασία ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών από την παραπομπή εκτός αν απαιτείται η διεξαγωγή ανάκρισης οπότε ολοκληρώνεται εντός τεσσάρων μηνών.
- Ενσταση ασκείται μέσα σε προθεσμία 20 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης. Η προθεσμία αυτή παρατείνεται κατά 20 ημέρες για εκείνους που διαμένουν στο εξωτερικό.
2. "Κλειστά" επαγγέλματα
Αλλάζουν οι όροι αδειοδότησης και λειτουργίας για δεκάδες επαγγέλματα, όπως του λογιστή-φορτεχνικού, αρχαιοπώλη, γεωπόνου, κτηνιάτρου, πρατηρίου βενζίνης, λαϊκές αγορές, ενώ αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίες εκπαιδευτικού σε ιδιωτικά σχολεία. Επίσης αναμένεται να ενταχθεί και ρύθμιση για να μπορούν να πωλούν ζεστό ψωμί τα σούπερ-μάρκετ.
Με άλλες διατάξεις:
- αλλάζει ο τρόπος κανονισμού του μερίσματος στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων
- περνά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών στον ανεξάρτητο Γραμματέα Εσόδων, από τις 31 Οκτωβρίου 2013.
3. Φορολόγηση 18άρηδων
- Δεν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση τα προστατευόμενα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν εισοδήματα. Υποχρεωτικά όμως θα λάβουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
- Δεν θα υποβάλλουν δήλωση όσοι νέοι έχουν περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητο, ακίνητο) και είναι προστατευόμενα τέκνα
- προβλέπεται ειδική εξαίρεση από τα τεκμήρια συνδικαιούχων σε τραπεζικούς λογαριασμούς
Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην οδηγία 2011/7 της 16ης Φεβρουαρίου 2011 για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές.
4. Όλοι θα πληρώνουν «στην ώρα τους»
Στο πολυνομοσχέδιο εντάσσεται και Οδηγία της ΕΕ «για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές», προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων (ΜΜΕ).
Με τα νέα δεδομένα, από τις 16 Μαρτίου 2013:
- Στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων η εξόφληση πρέπει να γίνεται μέσα σε 30 ή 60 ημερολογιακές ημέρες (ανάλογα με την περίπτωση) από την πώληση ή από το συμφωνημένο χρόνο εξόφλησης. Μετά η απαίτηση γίνεται έντοκη.
- Στις εμπορικές συναλλαγές στις οποίες ο οφειλέτης είναι δημόσια αρχή η προθεσμία πληρωμής δεν υπερβαίνει κανένα από τις 30 ή 60 μέρες (ανάλογα με την περίπτωση) από την ημερομηνία παραλαβής του τιμολογίου ή των αγαθών ή παροχής των υπηρεσιών κλπ.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου