
Η γιορτή ξεκίνησε με παρέλαση χορευτικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ( Αιτωλοακαρνανία, Αθήνα, Μακεδονία) που με τοπικές φορεσιές και χορούς περπάτησαν τον κεντρικό δρόμο, ακολουθούμενοι από άντρες του χωριού που αναβιώναν το έθιμο χτυπώντας κουδούνες στυλωμένες σε ξύλο, δυνατά στο έδαφος. Στο τέλος πέρασαν τα άλογα, τα οποία ήταν ανήσυχα λόγω της μαζικής παρουσίας πολιτών που έσπευσαν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Μικροί και μεγάλοι έδειξαν να απολαμβάνουν τις πλούσιες και άρτια οργανωμένες εκδηλώσεις, στις οποίες μάλιστα παρέστη ο απόγονος του οπλαρχηγού Δημητρίου Μακρή, στον οποίο και φέτος ήταν αφιερωμένα τα Λαζάρια. Ο Δημήτριος Μακρής κατά το 1825 – 26, επικεφαλής πολυάριθμου στρατού, πήρε μέρος στην άμυνα του πολιορκημένου Μεσολογγίου, ως ένας από τους σωματάρχες της φρουράς, και ήταν αρχηγός μιας από τις τρεις φάλαγγες της Εξόδου. Όταν ο Καραϊσκάκης αναδείχτηκε αρχιστράτηγος της Στερεάς, ο Μακρής τον ακολούθησε με το Σώμα του. Μετά το θάνατο του Καραϊσκάκη, όταν σχεδόν όλοι οι καπετάνιοι είχα προσκυνήσει, εκείνος αποσύρθηκε στο αρματολίκι του, αποτελώντας έτσι μια φωτεινή εξαίρεση. Ο πανηγυρικός για τον οπλαρχηγό Μακρή εκφωνήθηκε από την Πρεσβυτέρα της Ματαράγκας κα. Σαλάπα.

Ακολούθησαν στην πλατεία του χωριού χορευτικά από τους συλλόγους. Η χορωδία της Ματαράγκας τραγούδησε Δημοτικά τραγούδια, τα μικρά παιδιά του χωριού έψαλλαν τα κάλαντα του Λαζάρου και η απαγγελία του μοιρολογιού του Μεσολογγίου έγινε από την κ. Μαλάμου, απόγονο της οικογένειας των Ντοβαίων.







Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου