Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΟΡΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΜΕΡΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗΣ ΑΠΟΨΕ...

 

Ορατή από την Ελλάδα η μερική έκκλειψη Σελήνης της Πέμπτης

Από μια μερική σεληνιακή έκλειψη, που θα είναι ορατή σε μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ευρώπης (και στην Ελλάδα), της Αφρικής, της κεντρικής Ασίας ...
και της δυτικής Αυστραλίας, συνοδεύεται η αποψινή πανσέληνος, που θα εμφανιστεί περίπου στις 11 το βράδυ.
Στην Ελλάδα, η έναρξη έκλειψης της παρασκιάς θα γίνει στις 21:03 ώρα το βράδυ και η έναρξη της μερικής έκλειψης στις 22:54. Το μέγιστο της έκλειψης θα συμβεί στις 23:07, το τέλος της μερικής έκλειψης στις 23:21 και το τέλος έκλειψης της παρασκιάς στη 1:11 ώρα της 26ης Απριλίου.
Πρόκειται για μία μερική έκλειψη με πολύ μικρή κάλυψη του σεληνιακού δίσκου από τη σκιά της Γης (μόλις το 1,5% της διαμέτρου του φεγγαριού) που θα έχει διάρκεια μόλις 27 λεπτών (η δεύτερη συντομότερη του 21ου αιώνα).
Παρά τη μικρή αυτή κάλυψη -και εφόσον ο κατά τόπους καιρός επιτρέψει την παρατήρηση- η έκλειψη θα είναι ορατή με τα τηλεσκόπια, με δεδομένο ότι θα υπάρξει και το σκοτείνιασμα μεγάλου τμήματος της Σελήνης από την παρασκιά.
Πρόκειται για την πρώτη έκλειψη οποιασδήποτε μορφής (σεληνιακή ή ηλιακή) εντός του 2013.
Σημειώνεται ότι φέτος αναμένονται τρεις σεληνιακές εκλείψεις. Οι άλλες δύο θα πραγματοποιηθούν στις 25 Μαΐου και 18 Οκτωβρίου 2013, ενώ στη διάρκεια του 2013 αναμένονται και δύο μικρές ηλιακές εκλείψεις.
Πηγή : imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου