Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Αποσύρθηκε προς το παρόν η σχετική διάταξη λόγω των αντιδράσεων που προκαλεί






 

Μείωση έως 35% στους μελλοντικούς συνταξιούχους του ΟΑΕΕ



Του Κωστή Πλάντζου-Μαίρης Λαμπαδίτη
«Κούρεμα» συντάξεων 30%-35% σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που θα καταθέσουν χαρτιά από εδώ και πέρα, σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Ωστόσο ενώ το μέτρο είχε αρχικά περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών με τα προαπαιτούμενα, στη διάρκεια σύσκεψης με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Οικονομικών, αποφασίστηκε να αποσυρθεί –προς το παρόν- η διάταξη, λόγω των αντιδράσεων που προκαλεί.
Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βγαίνοντας από τη σύσκεψη στις 14.20, επιβεβαίωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους τις πληροφορίες ότι με διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή, επιβάλλεται ενιαίος τρόπος κανονισμού των συντάξεων στον ΟΑΕΕ καθώς, όπως υποστήριξε, κάποιες κατηγορίες έφταναν σε ποσοστά αναπλήρωσης 130% σε σχέση με τις εισφορές τους.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως δεν αφορά όσους έχουν πάρει ήδη τη σύνταξη, αλλά τους μελλοντικούς συνταξιούχους, κυρίως επαγγελματοβιοτέχνες του πρώην ΤΕΒΕ. Με το μέτρο οι νέες συντάξεις που θα εκδοθούν έπρεπε να μειωθούν 30%-35%. Ο «εξορθολογισμός» αυτός, όπως το χαρακτήρισε, έχει στόχο την εξοικονόμηση περίπου 25 εκατ. ευρώ το χρόνο, προκειμένου να καλυφθεί εν μέρει το «κενό» των περίπου 600 εκατ. ευρώ από την μη επιβολή (για μια διετία) της εισφοράς επί του τζίρου των καταστημάτων που συνταντούσε εμπόδια γιατί απειλούσε με «λουκέτο» τις επιχειρήσεις.
Στις 14.45 όμως ο κ. Βρούτσης βγήκε και πάλι από τη σύσκεψη και τόνισε πως δεν θα συμπεριληφθεί τελικά η επίμαχη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο, ενώ απέφυγε να πει αν θα κατατεθεί ξανά σύντομα σε επόμενο νομοσχέδιο.
Παρόλα αυτά οι επαγγελματοβιοτέχνες φοβούνται ότι σχεδιάζεται και «ψαλίδι» (για λόγους «εξορθολογισμού») και στους νυν συνταξιούχους.
Η ΓΣΕΒΕΕ μάλιστα έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων ζητώντας άμεσα συνάντηση μαζί τους, ύστερα από πληροφορίες ότι στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται στη Βουλή για να ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, συμπεριλαμβάνεται τροπολογία την οποία καταθέτει ο υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, με την οποία αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων του ΤΕΒΕ.
«Σφαγιάζονται οι συντάξεις κατά 35% ανεξαρτήτως του ύψους» αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ και τονίζει «με τη τροπολογία αυτή ισχυρίζονται ότι θα εξοικονομήσουν 25.000.000 ευρώ. Όσο δηλαδή κόστισε η ρουσφετολογική παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας που πρόσφατα ψηφίσθηκε (ενοικιαζόμενα δωμάτια) αποστερώντας ισόποσα έσοδα για τον ΟΑΕΕ.Σημειωτέον ότι υπάρχει και ρητή δέσμευσή της Κυβέρνησης για μη μείωση των συντάξεων».
Και η ΓΣΕΒΕΕ καταλήγει: «καλή διαχείριση και γνώση εκ μέρους της διοίκησης και πολιτικής ηγεσίας χρειάζεται ο ΟΑΕΕ και όχι περικοπές συντάξεων. Και προπάντων σοβαρός Διάλογος για εξεύρεση λύσεων για τον πλέον υποχρηματοδοτούμενο από τον Κρατικό προϋπολογισμό ασφαλιστικό Οργανισμό στην Ελλάδα».


Πηγή: .newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου