Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Στα 1,9 - 2 δισ. ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση τα έσοδα από την παράταση του ΕΕΤΗΔΕ για άλλον ένα χρόνο

 

Σπεύδουν να κόψουν το ρεύμα στα κενά ακίνητα οι ιδιοκτήτες για να μην πληρώσουν το "χαράτσι"

 

Του Κωστή Πλάντζου

Την πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΕΤΗΔΕ θα πληρώσουν με τον λογαριασμό της ΔΕΗ αυτό το μήνα 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Δεν θα είναι όμως, όπως όλα δείχνουν, η τελευταία φορά που θα πληρώσουν το «χαράτσι» οι ιδιοκτήτες, αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρατείνει την επιβολή του για ένα ακόμα χρόνο.
Με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του Απριλίου το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εξασφαλίσει έσοδα 540 εκατ. ευρώ. Αν αποφασιστεί τελικά η παράταση του μέτρου, το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίσει άλλα έσοδα 1,9-2 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα (έναντι 2,4 δισ. ευρώ που απέδωσε τα ΕΕΤΗΔΕ του 2012). Μαζί με το ΦΑΠ του 2013, στοχεύει να εισπράξει 2,3-2,5 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή στόχευε να αποκομίσει το δημόσιο από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αν εφαρμοζόταν από φέτος.
Οι επόμενες πληρωμές του ΕΕΤΗΔΕ θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο και η πέμπτη δόση θα φτάνει τον Φεβρουάριο του 2014, ώστε να προσμετρηθεί στα έσοδα του 2013.
Εν αναμονή των αποφάσεων της κυβερνήσεως όμως, οι πρώτοι ιδιοκτήτες ακινήτων σπεύδουν ήδη από τώρα να διακόψουν την παροχή ρεύματος στα «κενά» ακίνητα που δεν εκμεταλλεύονται, με σκοπό να αποφύγουν –ει δυνατόν- το χαράτσι, «ποντάροντας» πως ο νόμος με τον οποίο η κυβέρνηση θα δώσει παράταση την εφαρμογή του ΕΕΤΗΔΕ, θα προβλέπει και κάποια ημερομηνία κατά την οποία το ακίνητο που φορολογείται θα έπρεπε να ηλεκτροδοτείται. Αντίστοιχη πρόβλεψη υπήρξε για το ΕΕΤΗΔΕ του 2011 και του 2012, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες να μη φορολογηθούν για τα «κλειστά» διαμερίσματα, αφού δεν πληρώνουν για αυτά ρεύμα.
Το μόνο … «ευτύχημα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι, μέσα στην γενική παραζάλη, πως όσο καθυστερούν οι αποφάσεις για το νέο ΕΕΤΗΔΕ, φαίνεται να πηγαίνει πιο πίσω και η αποστολή των νέων ειδοποιητηρίων πληρωμής για το ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012. Όλα αυτά όμως θα συμπέσουν να πληρωθούν στο β΄ εξάμηνο του 2013, οπότε οι ιδιοκτήτες θα έρθουν αντιμέτωποι συγχρόνως με 4 φόρους ακινήτων (νέο ΕΕΤΗΔΕ και ΦΑΠ 2011-2013).


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου