Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

«Άμα γκουγκλάρω …Γ.Α.Π. τι θα μου βγάλει;»



et-thumb-large   

12278829_10208307025177107_4909435140817081369_n
Γράφει για το npress.gr η Έφη Κυράτσου*

Αυτή είναι η ερώτηση που μου ήρθε αυτόματα στο νου μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Δημήτρη Μάρδα, περί αναζήτησης επενδυτών ανάμεσα στους Σύρους πρόσφυγες. Όταν διάβασα ότι η πρόταση προέκυψε μετά την άντληση πληροφοριών από τον ίδιο τον Υπουργό από το διαδίκτυο και από σχετική εισήγηση που δημοσιεύτηκε στο Google, αναρωτήθηκα: «Άμα γκουγκλάρω διαύγεια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ, κοινές μετοχές, τι θα μου βγάλει;»
Μ’ αυτή την αφορμή αναρωτήθηκα, ακόμη, πόσο εντυπωσιακή είναι – στην εποχή της πληροφορίας – η ευκολία με την οποία η ψευδής πληροφόρηση, η παραπληροφόρηση ή και η μη πληροφόρηση «περνάει» γρήγορα, άκριτα και ατεκμηρίωτα στη συνείδηση των πολιτών ως έγκυρη πληροφορία. Μέσα στη δίνη των καιρών, παράλληλα με τις ενορχηστρωμένες και συντονισμένες προσπάθειες διαφόρων ΜΜΕ αποδόμησης τόσο του προσώπου του Γιώργου Παπανδρέου όσο και του κυβερνητικού έργου της διετίας 2009-2011, διέφυγε της προσοχής μας η προώθηση και υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό πρόσημο κατά την περίοδο αυτή.
Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να θυμηθούμε κάποια από τα σημαντικά έργα της κυβέρνησης Παπανδρέου.
  • Δημόσια διακυβέρνηση με χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συστημάτων με αιχμή το πρόγραμμα Διαύγεια και το πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
  • Ανοιχτή διαδικασία για την στελέχωση θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο.
  • Αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων με την υπαγωγή όλων των σχέσεων εργασίας με το Δημόσιο (μονίμων και συμβασιούχων) στο ΑΣΕΠ.
  • Δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από το Δημόσιο και της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
  • Καθιέρωση του θεσμού του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος.
  • Ίδρυση υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
  • «Καλλικράτης» – Θεμελίωση της περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με τις 13 αιρετές περιφέρειες.
  • Ψήφιση τον Αύγουστο του 2011 του νέου Νόμου για τα ΑΕΙ.
  • Νόμος για την επιλογή των δικαστών με επαναφορά του αυτοδιοίκητου.
  • Νόμοι για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων, για ενεργειακή αναβάθμιση, για πράσινες συμβάσεις.
  • Θέσπιση κανονισμού ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.
  • Θέσπιση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ, ώστε οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες να πληρώνουν φθηνότερα το ηλεκτρικό ρεύμα. Ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων. Δεύτερη ευκαιρία σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
  • Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και υπό την ασφυκτική πίεση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει να παρουσιάσει πλούσιο και ουσιαστικό έργο, κόντρα στο λαϊκισμό και στις πελατειακές σχέσεις.
Θα άξιζε τον κόπο να αναζητήσουμε την πληροφορία πίσω και πέρα από τις φήμες, τους μύθους και τις ιδεοληψίες.
Θα άξιζε τον κόπο να εμβαθύνουμε στη διαφορετική θεώρηση της διακυβέρνησης μέσα από πρωτοποριακές για τη χώρα προσεγγίσεις όπως αυτές που υιοθέτησε τότε η κυβέρνηση υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, μία εναλλακτική προσωπικότητα, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το κοινό καλό, και με ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη στη δημιουργία κα την άσκηση της πολιτικής.
*Εφη Κυρατσού
Δικηγόρος
Μέλος της Προσωρινής Συντονιστικής Γραμματείας
του Κινήματος Σοσιαλιστών Δημοκρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου