Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Bαριά συμφωνία και πολιτικές εξελίξεις βλέπει η ηγεσία της Συγγρού Νέο «Παπαδήμο» προτείνει ο Σαμαράς

Κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης» με τον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα εκτός σχήματος μοιάζει να προκρίνει ο Αντώνης Σαμαράς, τουλάχιστον βάσει των όσων δήλωσε σε συνέντευξή του στο Crash. ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????O τέως Πρωθυπουργός εκτιμά ότι, παρά τις περιπλοκές, οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης – ΔΝΤ θα οδηγήσουν σε μία συμφωνία, η οποία ωστόσο θα είναι τόσο βαριά που δεν θα μπορεί να τη σηκώσει ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του. Στη Ν.Δ. εκτιμούν, λοιπόν, ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. Είτε γιατί ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να φέρει συμφωνία στην Αθήνα είτε γιατί, εάν τη φέρει, οι απώλειες που θα έχει από τη συμπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα είναι τέτοιες που δεν θα στέκεται η κυβέρνηση.
«Αν η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίξει την όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, έχουμε απώλεια της δεδηλωμένης. Και ασφαλώς πρέπει να υπάρξει άλλος κυβερνητικός συνασπισμός στη συνέχεια» επεσήμανε ο κ. Σαμαράς
ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν όσα απάντησε στο ερώτημα για το τί θα πράξει ο ίδιος και η ΝΔ έναντι της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση. «Αν ο κ. Τσίπρας έχανε την δεδηλωμένη ούτε εκείνος θα ήταν σωστό να παραμείνει πρωθυπουργός. Και εν πάση περιπτώσει, δική μου επιδίωξη δε είναι να μπω σε μια κυβέρνηση από την σημερινή Βουλή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές άμεσα γιατί δεν το αντέχει η χώρα . Κι αν απολεσθεί η δεδηλωμένη το μόνο που μπορεί να γίνει είναι ο κ .Τσίπρας , με όσους δικούς του συμφωνούν , να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Eυρώπη, με τη βοήθεια
τη δική μας. Κι έτσι να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα τα προχωρήσει όλα αυτά. Σε μια τέτοια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ούτε εγώ θα συμμετάσχω ούτε ο κ.Τσίπρας θα θέλει να συμμετάσχει».
Παράδειγμα Παπαδήμου
Επί της ουσίας, δηλαδή, ο κ. Σαμαράς επαναφέρει το πρότυπο Παπαδήμου, ένα στέλεχος δηλαδή (σ.σ. άγνωστο εάν θα είναι πολιτικός ή εκτός πολιτικού στίβου) το οποίο και θα αναλάβει να αποτρέψει τη ρήξη, να ολοκληρώσει τη συμφωνία και την εφαρμογή της. Με άλλα λόγια, επιστρέφει σε όσα έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και Γ. Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από την Πρωθυπουργία και ανέλαβε ο τεχνοκράτης Παπαδήμος, υποστηριζόμενος από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και, αρχικώς, το ΛΑ.Ο.Σ. του Γ. Καρατζαφέρη.
Στο επιτελείο της ΝΔ, πάντως, εκτιμούν ότι πολύ γρήγορα ή έστω στο ορατό μέλλον οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που θα συνιστούν έμπρακτη δικαίωση του κ. Σαμαρά. Αρχικώς, μέσω της συμμετοχής της ΝΔ στο ενιαίο σχήμα, και στη συνέχεια μέσω της προσφυγής στις κάλπες, καθώς είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα θελήσει το νέο σχήμα να μακροημερεύσει, πέραν του σημείου που θα αποτρέψει την καταστροφή, αλλά αντιθέτως ο Πρόεδρος της ΝΔ θα θελήσει να οδηγήσει σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση προκειμένου να καρπωθεί την κατάρρευση της πολιτικής αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου