Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Κομμουνιστική Τάση ΣΥΡΙΖΑ: Εθνικοποιείστε τις τράπεζες άμεσα...

Κομμουνιστική Τάση ΣΥΡΙΖΑ: Εθνικοποιείστε τις τράπεζες άμεσα!


Την άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων  ζητά από την κυβέρνηση η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση στις...
δραματικές εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.  

Η πλήρης τοποθέτηση της Κομμουνιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: 

“Βρισκόμαστε ήδη σε έναν σκληρό ταξικό πόλεμο που έχει κηρυχτεί ενάντια στη μεγάλη πλειονότητα του λαού από το "μαύρο μέτωπο" τρόικας και ελληνικής ολιγαρχίας. Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με παθητική «νηφαλιότητα», αλλά με μαχητικότητα και το κατάλληλο σχέδιο. Τώρα είναι η ώρα για μαζική δράση και ριζοσπαστικά μέτρα.

Το κλείσιμο των τραπεζών για μια εβδομάδα και η επιβολή ορίου στις αναλήψεις καταθέσεων σηματοδοτούν τη ραγδαία κλιμάκωση του τρομοκρατικού πολέμου που διεξάγει το «μαύρο μέτωπο» τρόικας και καπιταλιστικής ολιγαρχίας ενάντια στο λαό, με σκοπό να κάμψει το ηθικό και τις αντοχές του ενόψει του δημοψηφίσματος.
Ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του κατήγγειλε την απόπειρα εκβιασμού του λαού, συνέστησε «ψυχραιμία και νηφαλιότητα», καλώντας το λαό να μείνει μακριά από τον φόβο, όμως δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο μέτρο για να αντιμετωπιστεί στην πράξη το τρομοκρατικό σχέδιο του «μαύρου μετώπου». Η υποβολή νέας αίτησης για μια ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αυξηθούν τα χορηγούμενα δάνεια ποσά από τον ELA για να ανοίξουν οι τράπεζες, είναι μια κίνηση που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει πως η τρόικα αυτή τη στιγμή πολεμά αδυσώπητα και δεν έχει διάθεση για ελεημοσύνες.
Το καθήκον της κυβέρνησης τώρα είναι να αφαιρέσει τον έλεγχο των τραπεζών από τα χέρια της τρόικας και της ελληνικής άρχουσας τάξης. Όσο οι τράπεζες παραμένουν στα χέρια της τρόικας και της ελληνικής άρχουσας τάξης, οι μισθοί, οι συντάξεις και οι καταθέσεις των μικρομεσαίων αποταμιευτών, δεν είναι καθόλου διασφαλισμένα και υπάρχει στο λαιμό του λαού μια θηλιά που σφίγγει διαρκώς και αποτρέπει κάθε δυνατότητα έκφρασης της ελεύθερης βούλησή του στο δημοψήφισμα.
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να εθνικοποιηθεί με το συντομότερο δυνατό νομικά τρόπο, ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τώρα στη δημιουργία μιας ενιαίας κρατικής τράπεζας, που θα διοικείται όχι μόνο από εκπροσώπους της, αλλά και από εκπροσώπους των εργαζόμενων στις τράπεζες και των μαζικών εργατικών και λαϊκών οργανώσεων, ώστε να θεσμοθετηθεί η διαφανής και κοινωνικά επωφελής λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στη θέση του σημερινού κερδοσκοπικού, αδιαφανούς και διεφθαρμένου τρόπου λειτουργίας του.
Όμως το ζωτικό βήμα της εθνικοποίησης των τραπεζών θέτει επιτακτικά στο προσκήνιο το καθήκον για τη λήψη και άλλων βασικών ριζοσπαστικών μέτρων. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο χρέος στην τρόικα, που το έχει φορτωθεί στις πλάτες του σαν δημόσιο χρέος ο ελληνικός λαός. Για να εξυγιανθούν, αυτό το χρέος πρέπει να διαγραφεί. Άρα η εθνικοποίηση τραπεζών πρέπει να συνοδεύεται και από τη μονομερή διαγραφή του ληστρικού και «παράνομου» δημόσιου χρέους, όπως το χαρακτήρισε πρόσφατα στην έκθεσή της η Επιτροπή Αλήθειας της Βουλής.
Επιπρόσθετα, για να διασφαλιστούν πραγματικά και στο ακέραιο οι καταθέσεις των μικρών και μεσαίων αποταμιευτών, με δεδομένη τη διακοπή της δανειοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, θα πρέπει να περάσουν άμεσα στη διάθεση του κράτους και της κοινωνίας οι ογκώδεις καταθέσεις που ανήκουν στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού φυσικά το κράτος αναλάβει να εξασφαλίσει την κανονική μισθοδοσία των εργαζόμενων σε αυτές. Έτσι μαζί με την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει άμεσα να εθνικοποιηθούν και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στη χώρα.
Κατά συνέπεια το επιτακτικό καθήκον του περάσματος του τραπεζικού συστήματος από τα χέρια των εκβιαστών του λαού στα χέρια της κοινωνίας, θέτει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα της εφαρμογής ενός συνολικού προγράμματος ρήξης με την οικονομική εξουσία της τρόικας και του κεφαλαίου στη χώρα. Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα σοσιαλιστικής ρήξης. Είναι ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τα μέτρα του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ με τα αναγκαία αντικαπιταλιστικά μέτρα για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι χρηματοδοτικοί πόροι. Η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Είναι ο μόνος τρόπος για να απαντηθεί αποτελεσματικά ο τρομοκρατικός πόλεμος του «μαύρου μετώπου» τρόικας – καπιταλιστικής ολιγαρχίας ενάντια στο λαό, για να διασφαλιστεί το δικαίωμα του λαού να εκφράσει ελεύθερα και δημοκρατικά τη βούλησή του στο δημοψήφισμα και για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ισχυρή νίκη του «Όχι» στο δημοψήφισμα.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση να παρουσιάσει στο λαό ένα τέτοιο πολιτικό και προγραμματικό σχέδιο που θα εξασφαλίσει τη νίκη, αρχίζοντας να το εφαρμόζει από τώρα. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση, πρέπει να εγκαταλείψει κάθε ενέργεια ή σκέψη περαιτέρω «διαπραγμάτευσης» με τους εκβιαστές και να καλέσει τους εργαζόμενους της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό εργαζόμενο λαό, συγκαλώντας στην Αθήνα μια πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη μαζικών εργατικών και λαϊκών οργανώσεων για το συντονισμό του αγώνα ενάντια στη λιτότητα και την τρομοκρατία του κεφαλαίου.
Βρισκόμαστε ήδη σε έναν σκληρό ταξικό πόλεμο που έχει κηρυχτεί ενάντια στη μεγάλη πλειονότητα του λαού. Οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με παθητική «νηφαλιότητα», αλλά με μαχητικότητα και το κατάλληλο σχέδιο. Για να νικηθεί ο «φόβος» που επιχειρεί να σκορπίσει στις τάξεις του λαού το «μαύρο μέτωπο» τρόικας – καπιταλιστικής ολιγαρχίας απαιτείται από σήμερα μαζική δράση. Τα συνδικάτα και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διοργανώσουν καθημερινές μαζικές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις και να καλέσουν για συνελεύσεις σε όλες τις γειτονιές και τους εργατικού χώρους. Επιτροπές αγώνα θα πρέπει να εκλεγούν από αυτές τις συνελεύσεις και να συντονιστούν πανελλαδικά για να αντιμετωπιστεί οργανωμένα ο οικονομικός πόλεμος του «μαύρου μετώπου». Μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε!”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου