Τρίτη 4 Μαΐου 2010

"Αγρίνιο: Δήμαρχοι και δημαρχίες" - παρουσίαση στην Αθήνα.


Το βιβλίο «Αγρίνιο : Δήμαρχοι και Δημαρχίες (1833 – 2007)» παρουσιάστηκε στους ετεροδημότες της Αθήνας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγρινίου και ο Σύλλογος εν Αθήναις Αγρινιωτών, τη Δευτέρα 3 Μαΐου στο Πολεμικό Μουσείο... Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Σταύρος Μπένος, πρώην Υπουργός και ο κ. Νίκος Φελέκης, εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή» και οι συγγραφείς του βιβλίου κα Μεταξούλα Μανικάρου και κα Χρυσούλα Σπυρέλη.
Πρόκειται για μια έκδοση του Δήμου Αγρινίου που αποτελεί ένα συνολικό αφιέρωμα στα 170 χρόνια από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρώτος Δήμαρχος Αγρινίου.
Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό της Προέδρου του Συλλόγου εν Αθήναις Αγρινιωτών κας Μόλλη Βότση – Αναστασοπούλου, η οποία αφού ευχαρίστησε το Δήμο Αγρινίου για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης αλλά και τα μέλη του Συλλόγου για την παρουσία τους σε αυτή, αναφέρθηκε στη σημασία του βιβλίου για την τοπική ιστορία της πόλης.
«Πρόκειται αναμφίβολα για συγγραφικό άθλο, ευχαριστούμε θερμά και ταυτόχρονα συγχαίρουμε τις δύο συγγραφείς του βιβλίου, το Δήμο Αγρινίου που προχώρησε στην έκδοση του και τους εκλεκτούς ομιλητές που θα μας το παρουσιάσουν σήμερα.
Είναι ένα βιβλίο που θα πρέπει να γίνει κτήμα όλων των Αγρινιωτών, γιατί η ιστορία μας ανήκει σε μας και τα παιδιά μας.
Ήδη ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου οριοθετεί μία από τις κυριότερες διαστάσεις της ιστορίας του τόπου μας, αυτήν της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Δεν θα αναφερθώ στο περιεχόμενο του βιβλίου.
Είμαι σίγουρη πως οι ειδικοί στα ζητήματα αυτά αλλά και οι συμπολίτες μας που έπαιξαν και παίζουν πρωταρχικό ρόλο στα τοπικά δρώμενα, θα μου δώσουν την πληρέστερη πληροφόρηση και τα ανάλογα ερεθίσματα.»
Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Αγρινίου κ. Πάυλου Μοσχολιού ο οποίος στο ξεκίνημα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Καλλικράτης», τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική παρέμβαση, που αποκεντρώνει αρμοδιότητες και δομές
«Όπως γνωρίζετε σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για τα χωροταξικά όρια ο Δήμος Αγρινίου συνενώνεται με τους Δήμους Στράτου, Νεάπολης, Παρακαμπυλίων, Παναιτωλικού, Θεστιέων, Παραβόλας και Αγγελοκάστρου, αποτυπώνοντας αν θέλετε αυτό που ως γεωγραφική, πολιτισμική, οικονομική και κυρίως κοινωνική πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί.
Άλλωστε το Αγρίνιο δεν γίνεται μεγάλο σήμερα, ήταν μια μεγάλη πόλη, απλά αυτό δεν καταγραφόταν.
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» με το νέο χάρτη δίνει τεράστιες δυνατότητες στη πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα διαθέτει και έτσι μπορούμε να δούμε καλύτερα το μέλλον του τόπου και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό αναπτυξιακό πόλο στη Δυτική Ελλάδα, με οργανωμένες υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, αναβαθμίζοντας και την ποιότητα ζωής.»
Ο κ. Μοσχολιός αφού ευχαρίστησε τις κυρίες Μεταξούλα Μανικάρου και Χρυσούλα Σπυρέλη για τη συστηματική και επίπονη εργασία τους ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία ενός ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ, το οποίο θα αναζητήσει και θα οργανώσει το ιστορικό αρχείο της πόλης, ώστε να τοποθετηθεί στο Μουσείο Νεότερης Ιστορίας που θα λειτουργήσει μετά την ολοκλήρωση της εργολαβίας στο χώρο της παλιάς δημοτικής αγοράς.
«Με την έκδοση του βιβλίου εκπληρώνουμε ένα χρέος προς όλους εκείνους τους ανθρώπους που για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα υπηρέτησαν στο αξίωμα του Δημάρχου της πόλης.
Έχουμε ελάχιστο χρέος να συγκεντρώσουμε και να παραδώσουμε στους επόμενους όλο το υλικό που θα τους βοηθήσει να αξιολογήσουν όχι μόνο τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες εποχές.
Το χρέος μας αυτό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, από το γεγονός ότι η πόλη μας, όχι μόνο δεν ένοιωσε ποτέ τη στοργή της Ελληνικής Πολιτείας, αλλά πολλές φορές βίωσε την απόλυτη απουσία της.
Δεν είχε ποτέ ισχυρούς προστάτες στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Οτιδήποτε έγινε σ’ αυτή την πόλη, έγινε με τον κόπο και τον ιδρώτα των κατοίκων της πόλης και της περιοχής.»
Οι ομιλητές, κ. Μπένος και κ. Φελέκης, αναφέρθηκαν στη σημασία του βιβλίου για την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης του Αγρινίου μέσα από τη θητεία των δημοτικών αρχόντων της, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του πλούσιου αρχειακού υλικού, από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους
έωςσήμερα.
Οι συγγραφείς κ. Μεταξούλα Μανικάρου και Χρυσούλα Σπυρέλη ευχαρίστησαν όλους όσοι συντέλεσαν στη συγγραφή του βιβλίου με κείμενά τους, φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες, προσωπικά και οικογενειακά αρχεία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές : Ανδρέας Μακρυπίδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Κώστας Καραγκούνης. Οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου και Φυτειών Γιάννης Αναγνωστόπουλος και Παναγιώτης Τζαχρήστας, ο πρώην Δήμαρχος Στράτου και μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ κ. Γρηγόρης Τζαμαλής, εκπρόσωποι συλλόγων της Αθήνας και πλήθος κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου