Τσουνάμι αντιδράσεων προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η εμμονή του πρώην βουλευτή και πιθανόν ακόμη μέλους του ΚΙΔΗΣΟ , Νίκου Τσώνη να δεχτεί να καρατομηθεί για χάρη του από την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ο Φώτης Σερέτης.
Μια αναστάτωση που αρκετά απλά μέλη η ψηφοφόροι του κόμματος εκτιμούν ότι θα κοστίσει ακριβά πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές στον Νομό Φθιώτιδας,
Πρώην συνυποψήφιοί του από το ΚΙΔΗΣΟ δηλώνουν αγανακτισμένοι από την συμπεριφορά του και αναφέρουν ότι "δεν γίνεται να είσαι με το ΚΙΔΗΣΟ, να αποδέχεσαι τις θέσεις του, δηλαδή το κόμμα που η κα Γεννηματά απέκλεισε από προεκλογική συνεργασία και εσύ τρέχεις να πιάσεις στασίδι στο ΠΑΣΟΚ..."
Αλλοι επίσης θύμιζαν ότι ο κ.Τσώνης είχε εξαπολύσει δριμεία κριτική κατά του ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος βουλευτής του κόμματος του Γιώργου Ππανδρέου και θύμιζαν φράσεις από δημόσιες τοποθετήσεις του όπως "σώθηκε το λάδι στο καντήλι του ΠΑΣΟΚ..." δηλαδή θεωρούσε τελειωμένο το ΠΑΣΟΚ!
Κατά τον πρώην γραμματέα της ΝΕ Φθιώτιδας και στέλεχος του ΚΙΔΗΣΟ Χρήστο Μπώκο η κίνηση αυτή τόσο του κ.Τσώνη όσο και όσων άλλων μελών του ΚΙΔΗΣΟ να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ , "κατά την άποψη μου δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και κίνητρα".
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΛΑΜΙΑ FM-1 ο επίσης προερχόμενος από το ΚΙΔΗΣΟ και τώρα υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βογιατζής δήλωσε ότι από την ώρα που το κόμμα του δεν μετέχει στις εκλογές θεώρησε υποχρέωση του να βοηθήσει την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ενώ δεν θέλησε να αξιολογήσει την κίνηση Τσώνη να καταλάβει την θέση του Φώτη Σερέτη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου.
Απόψε ή αύριο μέλη και στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ αναμ'ενεται να δημοσιοποιήσουν την αποχώρηση τους από το κόμμα.
Πριν από λίγο ο επίσης συνυποψήφιος του Ν.Τσώνη στο ΚΙΔΗΣΟ Παναγιώτης Κυριάκου δημοσίευσε την παρακάτω επιστολή...
Αγαπητοί αναγνώστες, με ιδιαίτερο θαυμασμό, αλλά και περίσσια έκπληξη, άκουγα και διάβαζα τις τελευταίες ημέρες, περί της στελέχωσης του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Φθιώτιδας, και όχι μόνο, με εγνωσμένου πολιτικού κύρους άτομα, που έχουν καταθέσει την ψυχή τους στον πολιτικό στίβο όλα αυτά τα χρόνια, με ώριμες πολιτικές σκέψεις και στιβαρές τοποθετήσεις!!!, προερχόμενα από πολιτικό κόμμα που δεν θα κατέλθει στις προσεχείς εκλογές.
Προκειμένου δε να μην παρεξηγηθώ, ως προς τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ως άνω ψηφοδέλτιο, αναφέρομαι στους, από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών προερχομένους, που εν μία νυκτί, μεταγράφηκαν από τον έναν πολιτικό χώρο στον άλλον, με πρωτοβουλίες ανωτέρων στελεχών.
Ίσως, οι τίτλοι που διάβασα σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, περί αποβενιζελοποίησης του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Φθιώτιδα, να μην απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Ιδίως, εάν σκεφτεί κανείς ότι το πολιτικό παιχνίδι, είναι επί της ουσίας στημένο και προ πολλού οργανωμένο.
Πράγματι, δεν θα μπορούσα να σκεφτώ ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Φθιώτιδα, θα τοποθετείτο άνθρωπος, που στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, είχε κατέλθει ως υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝΗΜΑ του Γιώργου Παπανδρέου, του διασπάστη, όπως μέχρι και σήμερα αποκαλείται, της Δημοκρατικής Παράταξης, καθώς επίσης, και έτερο πρόσωπο, που στις προηγούμενες εκλογές ασχολείτο με τα οργανωτικά του Κινήματος σε τοπικό επίπεδο. Αυτό το γεγονός από μονό του, επιβεβαίωσε τις υποψίες μου, που γεννήθηκαν έπειτα απο την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι το Κίνημα δεν κατεβαίνει στις εκλογές, για τους κάτωθι λόγους:
1) Στην 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κινήματος που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 29-8-2015, όπου συμμετείχα, ενεργά, το διακύβευμα, όπως ετέθη από τον Γιώργο Παπανδρέου, ήταν εάν το ΚΙΝΗΜΑ θα κατέβαινε στις εκλογές ή θα αυτοδιαλυόταν. Μάλιστα, το διακύβευμα αυτό, έγινε εντονότερο, έπειτα και από την αποτυχία της εκλογικής σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά, το οποίο επ' ουδενί δεν ήθελε τον Γιώργο Παπανδρέου και την συνεργασία με αυτόν.
Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του Κινήματος, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη αυτού, κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης.
Οι 47 ομιλητές, μεταξύ των οποίων και εγώ ο ίδιος, πλην δύο, αναφερθήκαμε στην ανάγκη να κατέβουμε στις εκλογές και ότι σε καμία περίπτωση δεν συζητούμε την διάλυση του Κινήματος.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου, τόνισα χαρακτηριστικά "Οι 150.000 ψήφοι που έλαβε το Κίνημά μας, ήταν ψήφοι συνειδητοί, καθ' ότι όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν στην Ελλάδα ποιος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου και γιατί τον ψήφισαν. Συνεπώς, δεν ήταν φυγόκεντρες δυνάμεις από άλλους πολιτικούς χώρους. Ανέλαβε την ευθύνη, εκφεύγοντας από την ομπρέλα της προστασίας του ΠΑΣΟΚ να ιδρύσει ένα νέο κόμμα αξιών. Σε αυτή του την επιλογή τον ακολουθήσαμε και εμείς.
Ως εκ τούτου, εάν δεν κατεβούμε στις εκλογές, οι ψηφοφόροι μας θα είναι από την επομένη πολιτικά άστεγοι, κυρίως, διότι ψήφισαν ευσυνείδητα.
Επιπροσθέτως, επισήμανα, το πολιτικό και διαδικαστικό ατόπημα, που συντελέστηκε με την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου να ξεκινήσει - δίχως να γνωρίζω από που έχει την εξουσιοδότηση να πράξει τούτο - διαπραγματεύσεις με το ΠΑΣΟΚ για ενδεχόμενη εκλογική σύμπραξη. Ανέφερα συγκεκριμένα, ότι αυτό "αφ' ής στιγμής δεν υπάρχει καταστατικό και όργανα, θα έπρεπε να γίνει με απόφαση της παρούσας Συνδιάσκεψης, η οποία θα έπρεπε να είχε προηγηθεί των ενεργειών του Προέδρου, κι αυτό, διότι ήταν πολιτική μας επιλογή να αποσχιστούμε από το ΠΑΣΟΚ, που πλέον δεν μας εξέφραζε, θεωρώντας προσβολή, προς το πρόσωπό μου, τουλάχιστον, που στήριξα σθεναρά αυτή την πολιτική επιλογή με την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του Κινήματος, στον Νομό Φθιώτιδας , να με σέρνει κάποιος από το χέρι, ακόμα και αν αυτός είναι ο Πρόεδρος του Κινήματος, και να με πηγαίνει στο παρελθόν. Επίσης, αναφέρθηκα, στην περίπτωση που το Κίνημα κατέβαινε στις εκλογές, στην κατάρτιση και εξειδίκευση από επιστημονική επιτροπή του Προγράμματός του, ούτως ώστε να παρουσιάσουμε καλύτερα τις πολιτικές μας θέσεις".
2) Αφού λοιπόν, λήφθηκε, έστω και εάν δεν τέθηκε υπό την μορφή ψηφίσματος, η απόφαση να κατέλθουμε στις εκλογές, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στη δευτερολογία του, χαιρέτισε την συνδιάσκεψη, αναφωνώντας "Καλό μας αγώνα", έπειτα από 2 ημέρες, με ανακοίνωσή του και με κύριο λόγο τα πενιχρά οικονομικά μέσα, ανακοίνωσε την μη συμμετοχή του Κινήματος στην εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Να σημειώσω, ότι στην εν λόγω συνδιάσκεψη, ωσεί παρόντες ήταν και οι δυο τωρινοί συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Φθιώτιδα.
Από αυτό το σημείο και εφεξής, οι υποψίες μου άρχισαν να γίνονται βάσιμες και τελικά να αποκαλύπτεται μπροστά μου ένα συνωμοτικό σκηνικό.
Θεωρώ, ότι η τοποθέτηση, ως επικεφαλής, του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στον Νομό μας και η συμμετοχή ενός ακόμη σε αυτό, ατόμων που στις προηγούμενες εκλογές ήταν με το Κίνημα, δεν είναι τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα των σκοτεινών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Προέδρων των δύο κομμάτων.
Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ σε άλλες εκλογικές περιφέρειες. Μάλιστα, φρονώ, έπειτα από όλα αυτά που συνέβησαν, ότι η ίδρυση του Κινήματος συντελέστηκε για να ανακόψει, προφανώς, μία ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές, και κατ' επέκταση του τότε Προέδρου του, ο οποίος, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αναδεικνυόταν τρίτη εκλογική δύναμη, δεν θα άφηνε τα σκήπτρα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα παρέμενε κρατώντας τα ηνία. Περαιτέρω, το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 κατέδειξε, πασίδηλα, ότι το brandname Παπανδρέου δεν δύναται πλέον να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή.
Αυτό, το γνωρίζουν αμφότερες οι ενδιαφερόμενες πλευρές, με αποτέλεσμα, η κατ' επίφασιν κατ' εμέ αποτυχία των διαπραγματεύσεων για μία εκλογική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, να είναι τόσο μεθοδευμένη, ούτως ώστε στα μάτια των ψηφοφόρων, ήτοι του εκλογικού σώματος, η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες ανθρώπων, προερχομένων από το Κίνημα να μοιάζει, ως εκ θαύματος, αυτομόληση στελεχών με προμετωπίδα την ενότητα του χώρου.
Άραγε, διερωτώμαι, ποιού χώρου; Της Κεντροαριστεράς;Του ΠΑΣΟΚ; Της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης ή της Ιδιοτέλειας και της Φιλαρχίας; Δυστυχώς, αναφερόμενος στον εαυτό μου, με λύπη εκφράζω μέσα από αυτό το άρθρο την απογοήτευσή μου, σχετικά με τις προεκλογικές κινήσεις του Προέδρου και άλλων στελεχών του Κινήματος, οι οποίοι μην γνωρίζοντας σε ποιο εκλογικό ποσοστό βρίσκονται, αποφάσισαν να γίνουν "παραπέτασμα" στον χώρο, από τον οποίο οι ίδιοι κάποια στιγμή αποφάσισαν ότι έπρεπε να φύγουν, μόνο και μόνο για ιδίον όφελος. Αυτός, αγαπητοί μου αναγνώστες, είναι ο πολιτικός τους πολιτισμός. Αυτή είναι η πολιτική τους αξιοπρέπεια.
Προφητεύοντας, τα όσα διαδραματίστηκαν και όσα καθημερινά γίνονται, πιθανολογώ, ότι η επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί. Εκείνο, όμως, που πρέπει, κλείνοντας, να τονίσω είναι ότι με παρωχημένες πολιτικές αντιλήψεις και με πρόσωπα που στο πολιτικό γίγνεσθαι δεν έχουν και δεν μπορούν να προσφέρουν το παραμικρό, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να παίρνει, όχι αυτό που της αξίζει, αλλά που ορισμένοι, επίτηδες της δίνουν ως ξεροκόμματο.
Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι με επικεφαλής, όπως του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην Φθιώτιδα, είναι σε θέση να εκφράσουν κάτι διαφορετικό, είναι οικτρά γελασμένοι.
Εάν, περαιτέρω, κάποιοι θεωρούν ως αυτόθροη συνέπεια ότι όλοι εμείς, θα ακολουθήσουμε, μη πολιτικά όντα, τους εύχομαι καλή αναμονή. Επιτέλους, ας επέλθει ρήξη με το κατεστημένο, ιδίως στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, εκεί όπου τα ψηφαλάκια, υπονομεύουν ικανότητες και πολιτικές προσωπικότητες.
Τα τελευταία χρόνια, το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Φθιώτιδα, εξέφραζε μόνο μια βουβή και στείρα πολιτική, και ήταν ακριβώς βουβή, επειδή ο επιτελάρχης και εκλογομάγειρας των ψηφοδελτίων των τελευταίων χρόνων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Κινήματος προ ολίγων μηνών, δεν είναι σε θέση να εκφράσει δημόσια μία σταθερή πολιτική άποψη με στεντόρειο ύφος, των πολιτικών θέσεων που πρέπει να υπηρετεί.
Λυπούμαι, βαθύτατα, για το γεγονός ότι συμπορεύτηκα με κάποιους από αυτούς πολιτικά, διότι στην πολιτική ζωή του τόπου δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα, ακριβώς, επειδή δεν σκέπτονται και δεν πράττουν πολιτικά.
Η πολιτική κατάσταση, διαρκώς εξελισσόμενη έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα.
Το εκλογικό σώμα συμπεριφέρεται διαφορετικά.
Εμείς, οι ίδιοι, πρέπει να γίνουμε πολιτικά αξιοπρεπείς εάν θέλουμε να προσφέρουμε το ελάχιστο των δυνατοτήτων μας για το καλό της χώρας μας, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξαντλείται στο γεγονός της εξεύρεσης χρημάτων για την υλοποίηση μιας συμφωνίας.
Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.
Στο επίκεντρο είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες και μπορούμε με ήπιες πολιτικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις να διαμορφώσουμε και να θεμελιώσουμε ένα νέο κράτος, αλλάζοντας, προκειμένου να επιτύχουμε αυτόν τον σκοπό πρώτα την πολιτική μας νοοτροπία και έπειτα το πως διακείμεθα απέναντι σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Παναγιώτης Λ. Κυριάκου
Δικηγόρος
Δικηγόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου