Αντίστροφα κυλά πλέον ο χρόνος για την έναρξη των εργασιών της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, η...
Ολομέλεια της Βουλής που θα κληθεί να διαχειριστεί σε βάθος τετραετίας τη συμφωνία του τρίτου μνημονίου, θα συγκληθεί το ερχόμενο Σάββατο (3 Οκτωβρίου), σε μια πανηγυρική-ως είθισται- συνεδρίαση, όπου θα ορκιστούν οι νέοι και νέες βουλευτές.
Την επομένη, σε διπλή συνεδρίαση, θα γίνει ψηφοφορία για την εκλογή του Νίκου Βούτση στη θέση του Προέδρου της Βουλής, καθώς και των αντπροέδρων, γραμματέων και κοσμητόρων της νέας Περιόδου. Το ενδιαφέρον εδώ εστιάζεται στις προθέσεις της αντιπολίτευσης, για το κατά πόσο θα δώσουν τη συναίνεση τους στο πρόσωπο του κ. Βούτση, με τα μηνύματα να είναι αρνητικά, λόγω κυρίως της πρότερης εμπειρίας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία υπερψήφισαν αλλά αμέσως άρχισαν να αποδοκιμάζουν.
Εφόσον ολοκληρωθεί και τυπικά η εκλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα ηγεσία της Βουλής, θα ακολουθήσει το καθιερωμένο τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, όπου η κυβέρνηση θα αναγνώσει τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά τις κατευθύνσεις των νομοθετικών της πρωτοβουλιών.
Η αρχή θα γίνει το βράδυ της Δευτέρας με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συνεχιστούν το επόμενο διήμερο.
Την Τρίτη θα τοποθετηθούν οι εγγεγραμμένοι βουλευτές και οι υπουργοί που θα αναλύσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα στον τομέα ευθύνης τους, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται την Τετάρτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Εκεί αναμένεται να δοθεί μια πρώτη γεύση για την αντιπολιτευτική στάση των κομμάτων, η οποία αναμένεται να είναι έντονη, με κριτική στάση απέναντι στη κυβέρνηση.
Αναλυτικότερα, το λόγο θα πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί ανάλογα με τη δύναμη της κοινοβουλευτικής τους ομάδας (ξεκινά ο Βασίλης Λεβέντης που διαθέτει τους λιγότερους βουλευτές) και θα ολοκληρωθέι και πάλι με την καταληκτική ομιλία του κ. Τσίπρα.
Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Πέμπτης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να δοθεί η λεγόμενη ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Με βάση πάντως την κοινοβουλευτική εμπειρία αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα φαντάζει κάτι περισσότερο από αδιανόητο η κυβέρνηση να εμφανίσει απώλειες και να μην λάβει 155 ψήφους για να σχηματίσει πλειοψηφία...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου