http://epikairo.gr
Οι επικείμενες εκλογές είναι οι πιο περίεργες αλλά και οι πιο αχρείαστες της μεταπολίτευσης. Η Ελλάδα γνωρίζει ότι αυτό που οφείλει να κάνει είναι να εφαρμόσει με συνέπεια και κυρίως σταθερότητα ένα πρόγραμμα τριετίας, δηλ το μνημόνιο 3, το οποίο περιέχει τις ασφαλιστικές δικλείδες ρευστότητας και εξόδου από την κρίση. Παρότι η Ελλάδα συνεχίζει να κινείται μεταξύ ανατολής και δύσης, ή ακριβέστερα να σέρνεται προς την δύση, τα επόμενα 3 χρόνια δεν θα είναι αυτά που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στο μεταρρυθμιστικό άλμα προς τα εμπρός...
Οι παρούσες πολιτικές δυνάμεις είναι κυρίαρχα συντηρητικές και οι προφανείς συνεργασίες θα έχουν ως βασικό στοιχείο τους την σταθερότητα και κατ΄επέκταση τους απαραίτητους ιδεολογικούς συμβιβασμούς. Έτσι, μπορεί να μην μπορέσουν να γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που απαιτούνται, εντούτοις μπορούν να προχωρήσουν στις μικρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, ένα νέο σταθερό φορολογικό πλαίσιο και οπωσδήποτε σε μία οριστική επίλυση του ασφαλιστικού.
Στην κοινωνία παραμένει επικυρίαρχος ο συντηρητισμός, ο οποίος αυξήθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης εξαιτίας των συνεπειών που προκάλεσαν οι όποιες αρνητικές ή μακροπρόθεσμα θετικές αλλαγές. Μα αυτό δεν είναι το χειρότερο. Τα αρνητικά αισθήματα του μίσους, του θυμού, της εκδίκησης, της απαξίωσης, έχουν καταλάβει την πολιτική λογική του Ελλήνα, με μεγάλη την ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που προέταξαν το ατομικό και κομματικό συμφέρον έναντι της ομοψυχίας, της συνεργασίας και της συνολικής εθνικής αντιμετώπισης της κρίσης. Έτσι, το θυμικό του Έλληνα έγινε και η πολιτική του πυξίδα, κάτι που συνεπάγεται την εύκολη μετακίνησή του κυρίως σε παράλογες επιλογές και βέβαια τον ευκολότερο χειρισμό του από τους διαπρέψαντες και διαπρέποντες στην κρίση δημαγωγούς.
Κατά την προσωπική μας άποψη, ένας βασικός οδηγός ψήφου για τους επικείμενες εκλογές θα πρέπει να έχει τους εξής άξονες:
1) Η ψήφος θα πρέπει να είναι δημιουργική και όχι τιμωρητική -να χτίσουμε θέλουμε, όχι να γκρεμίσουμε.
2) Η ψήφος θα πρέπει να επενδύσει στην αλήθεια του πολιτικού λόγου και να σταθεί μακριά από ψεύτικες υποσχέσεις -έχουμε ανάγκη την αλήθεια ως λαός για να τα καταφέρουμε.
3) Η ψήφος θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά μας ιδεολογικά -ας μην πέσουμε στην καλοστημένη παγίδα του ετεροπροσδιορισμού και ψηφίσουμε αντίθετα από τον ''εχθρό''.
4) Η μη συμμετοχή, η άρνηση, η άκυρη ή λευκή ψήφος, δεν συνιστά επιλογή -αν ψάξουμε καλά μέσα μας, θα βρούμε έστω έναν καλό λόγο για να τον υποστηρίξουμε με την ψήφο μας.
Το epikairo είναι και θα παραμείνει ένα προοδευτικό μεταρρυθμιστικό blog. Αυτός είναι και ο λόγος που, σε μία προεκλογική περίοδο πλήρους απαξίωσης και ισοπέδωσης, αποφύγαμε να ασκήσουμε έστω και δίκαιη κριτική στα 2 κόμματα που μπορούν κατ΄ ελάχιστο να εκφράσουν τα όσα πιστεύουμε, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Και αυτό διότι το ''όλοι ίδιοι είναι'', είναι το σημαντικότερο όπλο στην φαρέτρα των ακραίων και παραλόγων δυνάμεων του ολοκληρωτισμού.
Το ΠΑΣΟΚ, αν και μεταρρυθμιστικά ανίσχυρο, με συντηρητικά συνθήματα σταθερότητας (αντί αλλαγής) και απολίτικης συναισθηματικής προσέγγισης στην εκλογική βάση, παραμένει ένα κόμμα με ιστορία και σημαντική προσφορά για τον τόπο. Κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει τους μεταπολιτευτικούς αγώνες του ΠΑΣΟΚ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία λόγου, τις καλύτερες εργασιακές σχέσεις, τις ατομικές ελευθερίες, την δημοκρατία. Άλλωστε, όπως πολλές φορές σημείωνω, ''όλοι ΠΑΣΟΚ είμαστε'', καθότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε στην πορεία του να μην παραμείνει κόμμα, αλλά να γίνει ταυτόχρονα και ο χώρος για κάθε προοδευτικό Έλληνα.
Μία μονάχα επισήμανση που αφορά στη σχέση ΠΑΣΟΚ με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών· η τιμωρητική συμπεριφορά προς το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου παραμένει άθλια. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει -και το γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ- να συμβάλλει στην επανένωση του χώρου. Η επιλογή κάποιων ελαχίστων (διττό) να αφήσουν τη βάση να αλληλοσπαράζεται δεν τους τιμά. Ας την χρεωθούν οι ελάχιστοι που την σχεδίασαν. Δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτή την κατρακύλα μίας αδιέξοδης και φθηνής αντιπαράθεσης. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει ο κόσμος του και παράλληλα μία σταθερή προοδευτική επιλογή.
Το Ποτάμι, παραμένει ένα προσωπαγές κόμμα με ιδεολογική ασάφεια και χαλαρή οργανωτική δομή. Αυτό πληρώνει και λεηλατείται από παντού κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο· την έλλειψη ενός σκληρού ιδεολογικού πυρήνα και τις μη σφιχτές δομές. Εντούτοις, έχει στις τάξεις του εξαιρετικά στελέχη και μάλιστα τις 2 τελευταίες εβδομάδες παρουσίασε αξιέπαινη πολιτική δράση με προτάσεις και θέσεις. Είναι το κόμμα με το πλέον ισχυρό μεταρρυθμιστικό προφίλ και τούτο είναι σημαντικό διότι προτρέπει και άλλες πολιτικές δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η ύπαρξή του και η παρουσία του είναι σημαντική για το αύριο της χώρας.
Και στις 2 περιπτώσεις, αυτές του ΠΑΣΟΚ (πιο προοδευτικό) και του Ποταμιού (πιο μεταρρυθμιστικό), οι επικεφαλής δεν είναι τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν, να κάνουν το restart και να επαναφέρουν τον προοδευτικό πολίτη στο προσκήνιο. Εντούτοις, παραμένουν οι 2 μοναδικές σοβαρές επιλογές ενός προοδευτικού πολίτη σε τούτες τις εκλογές.
Αυτές είναι οι δικές μας σκέψεις. Ας ελπίσουμε η επιλογή όλων να φέρει την Ελλάδα σε μία καλύτερη θέση από την σημερινή, μέχρι και τις επόμενες εκλογές. Aς ελπίσουμε οι επόμενες εκλογές να μην βρουν τον προοδευτικό χώρο κατακερματισμένο.
Καλή ψήφο σε όλους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου