Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ο μάγος της διακόσμησης από το Αγρίνιο που αγαπούν οι ισχυροί

        
assets_LARGE_t_420_54455562_type12128

Ξεκίνησε σε ηλικία 17 ετών από το Αγρίνιο έχοντας ως εφόδια το αναμφισβήτητο ταλέντο του και μια μεγάλη εσωτερική δύναμη, προσόντα που τον βοήθησαν να διακριθεί εντός και εκτός συνόρων.

Ο μάγος της διακόσμησης που αγαπούν οι ισχυροί
Εχοντας σχεδιάσει τους εσωτερικούς χώρους αμέτρητων σπιτιών πανίσχυρων Ελλήνων αλλά και μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ξενοδοχεία της χώρας, ο Αγγελος Αγγελόπουλος διαθέτει και μια αξιόλογη διεθνή πελατεία σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Λονδίνο, Ρωσία, Ινδία, Ασία, Κύπρο κ.ά.
Μάλιστα, στην παγκοσμίου κύρους έκδοση «Interior Design Review» του οίκου Andrew Martin (τα αντίστοιχα Οσκαρ του χώρου) με τους κορυφαίους interior designers για το 2014, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό το όνομά του συμπεριλαμβάνεται για δέκατη συνεχόμενη χρονιά από το 2005.
«Τον επιλέγουμε επί σειρά ετών γιατί στο λεύκωμά μας συγκαταλέγονται μόνο οι designers εκείνοι που δημιουργούν μόδα και όχι αυτοί που την ακολουθούν» είχε δηλώσει για εκείνον παλαιότερα ο πρόεδρος του φημισμένου οίκου επίπλων και έργων τέχνης αλλά και εμπνευστής του θεσμού. Αξίζει να αναφερθεί πως στα μέλη της κριτικής επιτροπής περιλαμβάνονται διευθυντές μουσείων, γκαλερί, εφημερίδων και περιοδικών (όπως New York Times, Herald Tribune, «Vogue» κ.ά.), σταρ, τζετ σέτερς κ.ά. Βέβαια η συγκεκριμένη δεν αποτελεί και τη μοναδική διάκριση για τον κ. Αγγελόπουλο, αφού πολλάκις έχει φιλοξενηθεί στις σελίδες των πιο διάσημων ξένων περιοδικών στον χώρο του interior design και της μόδας. Ξεχωρίζουν τα εξώφυλλά του στην πρώτη έκδοση του «Interiors Now! Vol.1» του οίκου Taschen, στο Ιαπωνικό «Casa Brutus» και στο ινδικό περιοδικό «A&i» (του αφιέρωσε ολόκληρο τεύχος) αλλά και τα εκτενή αφιερώματα στο ιταλικό «Architectural Digest», στην αμερικάνική «Vogue», το γαλλικό «Marie Claire», το «Traveller Conde Nast» κ.ά.
Club-restaurant με ελληνική κουζίνα στο Μαϊάμι, η αρχιτεκτονική του είναι εμπνευσμένη από όψεις κυκλαδίτικων σπιτιών.
Club-restaurant με ελληνική κουζίνα στο Μαϊάμι, η αρχιτεκτονική του είναι εμπνευσμένη από όψεις κυκλαδίτικων σπιτιών.
 
 
Διεθνής επιβράβευση. «Είναι ικανοποίηση να επιβραβεύουν τη δουλειά σου διεθνείς θεσμοί και εκδοτικοί οίκοι κολοσσοί. Ομως να σας εξομολογηθώ πως δυστυχώς τα καλύτερα πρότζεκτ μου σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν έχουν δημοσιευτεί μιας και δεσμεύομαι μέσω συμβολαίων από τους πελάτες μου οι οποίοι δεν επιθυμούν τη δημοσιότητα». Πριν από λίγα χρόνια του ανακοινώθηκε πως η ίδια η Αγκέλικα Τάσεν, ιδιοκτήτρια του διάσημου εκδοτικού οίκου Taschen στη Γερμανία, έχει επιλέξει για το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του «Interiors Now! Vol.1» το δικό του έργο.
«Τρεις μήνες αργότερα περπατούσα στο Μαϊάμι όταν περνώντας μπροστά από ένα κεντρικό βιβλιοπωλείο βλέπω τη βιτρίνα του πλημμυρισμένη με γνωστές μου εικόνες. Ολος ο χώρος του καταστήματος είχε καλυφθεί από εκατοντάδες τεύχη και πόστερ του περιοδικού με εξώφυλλο το σπίτι που είχα σχεδιάσει».
Αν και σπούδασε κινηματογράφο και θέατρο, το 1989 ξεκίνησε να εργάζεται ως interior designer. Το 1990 σχεδίασε το πρώτο του ξενοδοχείο, το «Andromeda Athens», ένα από τα ελάχιστα τότε boutique hotels στην Ευρώπη. Από το 1999 μέχρι σήμερα έχει σχεδιάσει πάνω από 40 ξενοδοχεία, ενώ στα πρότζεκτ του περιλαμβάνονται ακόμα κατοικίες, clubs, cafe, εστιατόρια, καταστήματα, γραφεία κ.λπ.
Το επιβλητικό και βραβευμένο ξενοδοχείο Μykonos Theoxenia.
Το επιβλητικό και βραβευμένο ξενοδοχείο Μykonos Theoxenia.
 
Δικό του σχέδιο είναι και το εμβληματικό ξενοδοχείο Μykonos Theoxenia, που συμπεριλήφθηκε στο Traveller Conde Nast, ως ένα από τα 30 καλύτερα σχεδιασμένα ξενοδοχεία στον κόσμο. «Η αρχιτεκτονική αποτελεί τη φανερή ιστορία της ανθρωπότητας, ενώ η εσωτερική διακόσμηση την κρυφή. Από το εσωτερικό ενός σπιτιού μπορείς να καταλάβεις πολλά για τον ιδιοκτήτη του. Κέντρο μου είναι ο άνθρωπος και έπειτα ο χώρος, έτσι βασική αρχή μου είναι να χτίζω τον χώρο γύρω από εκείνον. Πάντα μελετώ αρκετά τον πελάτη, ενώ κάθε δουλειά μου δεν μοιάζει με άλλη γιατί είναι προσαρμοσμένη στο προφίλ τού κάθε ιδιοκτήτη. Είναι όπως το αποτύπωμα που είναι μοναδικό για τον καθένα μας».
Το 1995 πραγματοποίησε την πρώτη του μελέτη στη Νέα Υόρκη. Εκτοτε οι συνεργασίες του με το εξωτερικό πολλαπλασιάστηκαν.
Τα τελευταία χρόνια ο κ. Αγγελόπουλος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τον σχεδιασμό των έργων. Αυτό περιλαμβάνει τις όψεις των κτιρίων, την εσωτερική διαρρύθμιση, την επιλογή των επίπλων και του εξοπλισμού, τη μελέτη του φωτισμού και του κήπου.
Το ξενοδοχείο So White (Κύπρος) επιλέγουν Ρώσοι και Αραβες μεγιστάνες.
Το ξενοδοχείο So White (Κύπρος) επιλέγουν Ρώσοι και Αραβες μεγιστάνες.
 
Οσο για τη διαφορά μεταξύ Ελλήνων και ξένων πελατών: «Σήμερα τα σημαντικά στο interior design συμβαίνουν στην Ασία και στις ΗΠΑ. Οι Ελληνες δεν τολμούν τα νέα πράγματα και δεν είναι εύκολοι στις αλλαγές, όπως οι Ασιάτες και οι Αμερικανοί. Ακόμα οι Ελληνες έχουν άποψη για όλα και δεν εννοώ βέβαια ότι δεν πρέπει να έχουν γνώμη για το σπίτι τους, απλώς αντιμετωπίζουν με ανασφάλεια τον εκάστοτε ειδικό που έχουν επιλέξει. Αντίθετα στο εξωτερικό οι άνθρωποι σέβονται απόλυτα την εξειδίκευσή σου. Οφείλω βέβαια να ομολογήσω πως οι πιο δύσκολοι και απαιτητικοί πελάτες μου δεν είναι οι Ελληνες, αλλά οι Ρώσοι».
Το 2011 προσεκλήθη να δώσει masterclass (διάλεξη σε σεμινάριο μεταπτυχιακών φοιτητών) στη Ρωσία από τον σύνδεσμο Ρώσων αρχιτεκτόνων και τους εκπροσώπους των κατασκευαστικών εταιρειών που είχαν αναλάβει τα έργα για τους Ολυμπιακούς του Σότσι.
Το εσωτερικό του εστιατορίου στο Μαϊάμι.
Το εσωτερικό του εστιατορίου στο Μαϊάμι.
 
Ο Αγγελος Αγγελόπουλος για τον προσωπικό του χώρο έχει επιλέξει το λευκό και τη μονοχρωμία, ενώ υποστηρίζει πως με λίγα χρήματα μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια καταπληκτική κατοικία, αρκεί να υπάρχει θέληση και αισθητική. Τονίζει την καθοριστική σημασία που έχει η σωστή επιλογή των χρωμάτων στα έπιπλα και στους τοίχους αλλά και η μελέτη του φωτισμού. «Ιδανική κατοικία είναι εκείνη που συνδυάζει την αισθητική και τη λειτουργικότητα. Η αισθητική ξεκινά από μέσα μας και εκφράζει τη λειτουργία της ψυχής μας και αυτό είναι η ουσία».
ΜΑΓΔΑ ΛΙΒΕΡΗ
magdaliveri@yahoo.gr
Φωτογραφία: Γρηγόρης Χρυσοχοϊδης
www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου