Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

New York Times-Reuters: Ο δρόμος του Τσίπρα δεν έχει γυρισμό…

ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ ÁËÅÎÇ ÔÓÉÐÑÁ ÓÔÏ Å.Ê.Å.Ö.Å. ÄÇÌÏÊÑÉÔÏÓ (EUROKINISSI/ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ)
Έξι προτάσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα προτείνει σε ανάλυσή του ο Χιούγκο Ντίξον του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα των New York Times.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ο πρωθυπουργός πρέπει αν αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα εις βάρος του προς την Ευρώπη αλλά και προς τους Έλληνες πολίτες, δείχνοντας ψυχραιμία και σθένος.
Συγκεκριμένα το δημοσίευμά του:
«Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας διέβη τον Ρουβικώνα ζητώντας επέκταση του μισητού, στη χώρα του, προγράμματος διάσωσης, καθώς εγκατέλειψε πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τώρα δεν υπάρχει γυρισμός. Αλλά, μπορεί να αποσπάσει τη νίκη μέσα από την ήττα, αν υιοθετήσει δραστικές μεταρρυθμίσεις με σθένος».
«Η αναστροφή του κ. Τσίπρα θα εξοργίσει την ισχυρή, σκληρά αριστερή φράξια του κόμματός του, αλλά αυτό είναι προς το συμφέρον του Ελληνικού λαού. Στις προτάσεις του που θα παρουσιάσει στο Eurogroup, η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να εκπλήξει τους εταίρους της Ευρωζώνης με το ζήλο, ώστε αυτό να βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους».
Έτσι ο κ. Ντίξον προτείνει μέσω του άρθρου του έξι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις», που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κ.Τσίπρα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων του στην Ευρωζώνη:
Συγκεκριμένα προτείνει:
1. Στην κορυφή θα πρέπει να είναι η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής Αρχής. Ο Αντώνης Σαμαράς έδιωξε τον επικεφαλής της Αρχής. Στηρίζοντάς την με ισχυρές νομικές δικλείδες, θα δείξει ότι σοβαρολογούσε αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι ένα από τα βαθύτερα προβλήματα της Ελλάδας.
2. Ο πρωθυπουργός πρέπει να υποσχεθεί ότι θα αποσύρει τόσο τα φορολογικά, όσο και τα προνόμια κοινωνικής ασφάλισης των πλουσίων. Για παράδειγμα, δικαστές, στρατηγοί και ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να περιμένουν για να βγάλουν τη σύνταξη όσο και οι απλοί άνθρωποι.
3. Επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί από το φόρο ιδιοκτησίας και δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις των κληρικών.
4. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να εξετάσει, εκ νέου, την ιδέα την οποία έριξε στο “καλάθι των αχρήστων” ο κ. Σαμαράς, να φορολογήσει τους πλούσιους Έλληνες εφοπλιστές.
5. Θα πρέπει να απελευθερώσει τις αγορές. Αυτό θα προσελκύσει επενδύσεις και θα είναι προς όφελος των καταναλωτών.
6. Τέλος, θα πρέπει να δημιουργήσει μια “κακή” τράπεζα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως έκαναν η Ισπανία και η Ιρλανδία, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην πάταξη της διαφθοράς και θα βοηθήσει τις τράπεζες να προσφέρουν πίστωση στην οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου