Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Παρέμβαση Α. Κατσιφάρα στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για άμεση αποζημίωση των αγροτών

Παρέμβαση στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο, με την οποία ζητά την επίσπευση των διαδικασιών για την καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από τη χθεσινή έντονη κακοκαιρία, έκανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Όπως τονίζει ο Απ. Κατσιφάρας σε επιστολή του προς τον κ. Έξαρχο, η ανεμοθύελλα και η χαλαζόπτωση που έπληξε χθες Τετάρτη διάφορες περιοχές στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε αμπέλια, σταφίδες, κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.α.
Συγκεκριμένα, επλήγησαν περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και ιδίως Δημοτικά Διαμερίσματα των πρώην Δήμων Δύμης και Ωλενίας, καθώς και αρκετά σημεία στον Δήμο Αιγιαλείας, όπου οι καλλιέργειες υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές.
«Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ωρών, είχαν ως αποτέλεσμα να πλήξουν σε σημαντικό βαθμό τις καλλιέργειες με δραματική συνέπεια οι αγρότες της περιοχής μας να υποστούν σοβαρές οικονομικές ζημιές. Προκειμένου να δεχθούν έστω και μια προσωρινή ανακούφιση όλοι οι συμπολίτες μας που υπέστησαν ζημιές, παρακαλώ πολύ όπως ενεργήσετε τα παραπάνω για να προχωρήσει γοργά η διαδικασία» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας.
Αναλυτικά η επιστολή, έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε.....

για μία ακόμη φορά ο αγροτικός κλάδος εκτός από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και τις συνέπειες που έχει αυτή τα τελευταία χρόνια, πλήττεται και με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που και πάλι «χτύπησαν» τη Δυτική Ελλάδα.
Η καλλιέργεια της γης αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μας και μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, πολλά νοικοκυριά στηρίζουν τη διαβίωσή τους στην αγροτική παραγωγή.
Η ανεμοθύελλα και η χαλαζόπτωση που έπληξε την Τετάρτη 29 Μαΐου διάφορες περιοχές στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε αμπέλια, σταφίδες, κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.α.
Στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας επλήγησαν από την ανεμοθύελλα και την ισχυρή χαλαζόπτωση, καλλιέργειες στους πρώην Δήμους Δύμης και Ωλενίας και ιδίως στα Δημοτικά Διαμερίσματα Φώσταινας, Μαζαρακίου, Άρλας, Αχαϊκού, καθώς και της περιοχής γύρω από την Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Πατρών.
Στο Δήμο Αιγιάλειας, τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακόμη πιο έντονα, μάλιστα εκεί το χαλάζι, σύμφωνα με τους παραγωγούς, είχε μέγεθος καρυδιού και οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες ήταν μεγαλύτερες.
Συγκεκριμένα, ζημιές υπέστησαν καλλιέργειες στην περιοχή γύρω από το Αίγιο και στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κρήνης, Κουνινών, Μάγειρα, Κουμερίου και Χατζή.
Κύριε Πρόεδρε,
αντιλαμβανόμενοι όλοι τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο της κοινωνίας μας, και πολύ περισσότερο ο αγροτικός τομέας της χώρας μας, περισσότερο της Δυτικής Ελλάδας, αν αναλογιστούμε πως το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών μας επιβιώνει μέσα από την αγροτική παραγωγή, κρίνουμε ως αναγκαία:
  • την επίσπευση των διαδικασιών της εκτίμησης στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς, προκειμένου οι παραγωγοί μέσα από τη διαδικασία των αποζημιώσεων να ανακουφιστούν οικονομικά
  • να γίνει εξατομίκευση των ζημιών ανά παραγωγό και ανά καλλιέργεια
  • και ιδίως να προχωρήσει η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες των τελευταίων ωρών, είχαν ως αποτέλεσμα να πλήξουν σε σημαντικό βαθμό τις καλλιέργειες με δραματική συνέπεια οι αγρότες της περιοχής μας να υποστούν σοβαρές οικονομικές ζημιές.
Προκειμένου να δεχθούν έστω και μια προσωρινή ανακούφιση όλοι οι συμπολίτες μας που υπέστησαν ζημιές, παρακαλώ πολύ όπως ενεργήσετε τα παραπάνω και να προχωρήσει γοργά η διαδικασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου