Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Αιτωλοακαρνανία: «Αίμα και άμμος» σε τέσσερις δήμους

        
po-kalpes-2014cΧαρακτηριστικά ντέρμπι έχουν οι αναμετρήσεις σε τέσσερις συνολικά δήμους της Αιτωλοακαρνανίας και όπως φαίνεται η νύχτα θα είναι μεγάλη σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Βόνιτσα και Αστακό.
Οι διαφορές των μονομάχων στους τέσσερις αυτούς δήμους ήταν μικρές και όλοι ελπίζουν σε νίκη, κάνοντας ή έστω επιδιώκοντας αυτές τις μέρες συμμαχίες της τελευταίας στιγμής. Όπως ήταν φυσιολογικό, ανέβηκαν και οι τόνοι , σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα επικίνδυνα και η πόλωση χτύπησε «κόκκινο»........
Στο Μεσολόγγι για παράδειγμα, με οριακή διαφορά στον α” γύρο «κονταροχτυπιούνται» οι προερχόμενοι από την ΝΔ Νίκος Μουρκούσης (24,45%) και Νίκος Καραπάνος (24,36%) με διαφορά μόλις 21 ψήφων! Οι δυο υποψήφιοι εμφανίζουν την ίδια περίπου δυναμική, με τον κ. Μουρκούση να θεωρείται πιο δυνατός στον τ. δήμο Μεσολογγίου και είναι αξιοσημείωτο πως αυτήν την εβδομάδα η αντιπαράθεση περιστράφηκε γύρω από τους «μεταφερόμενους ρομά» με ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών. Θεωρείται πως «κλειδί» στην εκλογή θα είναι το ποσοστό που θα αποσπάσει ο κάθε υποψήφιος στο Αιτωλικό.
Στη Ναύπακτο, η παρουσία του κ. Λουκόπουλου, ενός πολύ γνωστού και αγαπητού μαθηματικού της Ναυπάκτου, με ψηφοδέλτιο με γνωστές προσωπικότητες από διάφορους πολιτικούς χώρους αλλά και με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την έκπληξη στον α’ γύρο και αναδείχτηκε πρώτο με 34,25% και ακολούθησε ο νυν δήμαρχος Γ. Μπουλές με 28,83%. Οι ψηφοφόροι του κ. Παπαθανάση (26,93%) είναι αυτοί για τους οποίους ερίζουν οι δυο μονομάχοι και που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σήμερα.
Στον δήμο Ξηρομέρου, ο Ερ. Γαλούνης (42,05%) και η Κ. Σαμαρά (38,94%) μονομαχούν σε προεκλογική περίοδο όπου τα πάντα έγιναν: Μηνύσεις, καταγγελίες για εκβιασμούς, διφορούμενες δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής κλπ . Εκεί όπου τα χαρακτηριστικά κάθε άλλο παρά πολιτικά είναι, άλλοι είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.
Στον γειτονικό δήμο Ακτίου – Βόνιτσας τέλος, υπήρξε μεν πόλωση και υψηλά ποσοστά για τους κ. Αποστολάκη (43,79%) και Φερεντίνο (42,76%) και οι ψηφοφόροι της παράταξης του κ. Λιάπη (8,78%) θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα.
Στον δήμο του Αγρινίου, το καθαρό προβάδισμα του κ. Παπαναστασίου (38,33%) μπορεί να «ψαλιδιστεί» στον β’ γύρο εάν μια ικανή μερίδα των ψηφοφόρων του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τραπεζιώτη (20,99%) μετακινηθεί στην παράταξη του νυν δημάρχου Παύλου Μοσχολιού (31,03%) που κάτω από το δύσκολο σκηνικό που διαμορφώθηκε για τον ίδιο, άντεξε στις πιέσεις. Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα, αλλά ο βασικότερος θα είναι εάν μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων παρατάξεων της Αριστεράς μετακινηθεί ή όχι τελικά προς τον κ. Μοσχολιό ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του για «συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων». Υπάρχουν δείγματα για τέτοιες κινήσεις αλλά ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να γίνουν. Είναι σημαντικό πως και στο Αγρίνιο, δεν έγιναν ιδιαίτερες μετακινήσεις ετεροδημοτών, ενώ εσωτερικές μετακινήσεις επίσης θα υπάρχουν και στα δυο στρατόπεδα, αφού οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι ξέφυγαν από τις «υποχρεώσεις» του α’ γύρου. Για το αποτέλεσμα δεν θεωρείται πως οι παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής ατόμων του επιχειρηματικού – εργολαβικού κόσμου σε βάρος του κ. Μοσχολιού θα έχουν τα προσδοκώμενα για τον κ. Παπαναστασίου αποτελέσματα. Φαίνεται μάλιστα πως αποδοκιμάζονται ακόμη και από ψηφοφόρους του πρώην πολιτευτή της ΝΔ και χαρακτηρίστηκαν «υπερβολικές» και «αχρείαστες». Ο κ. Παπαναστασίου, γνωρίζοντας πως κομματικά έχει πιάσει «ταβάνι» ήταν προσεκτικός τουλάχιστον στις ομιλίες του και τις παρεμβάσεις του, θέλοντας να τονώσει το «ανεξάρτητο» προφίλ του , φλερτάροντας έτσι με τους εκλογείς που δεν μπαίνουν σε τέτοιου είδους διλήμματα, ειδικά των νέων ηλικιών.
Στο Αγρίνιο ακόμη, όπου η ψήφος είναι πιο «πολιτική» αστάθμητος και βασικός παράγων είναι και η κάλπη των ευρωεκλογών.
Τέλος στην Αμφιλοχία, ο κ. Κοιμήσης με την διαφορά των 17+ μονάδων έναντι του κ. Πρεβεζιάνου, είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί του δεύτερου γύρου και όλα δείχνουν πως το μόνο ενδιαφέρον που έχει η σημερινή εκλογική διαδικασία είναι στο που θα «κάτσει» η τελική διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου