Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Δ. Στυλιαράς: Η συνέχεια της διαιτητικής παράδοσης της Αιτωλοακαρνανίας

        
spo-stiliaras
Στο ποδόσφαιρο ο νομός της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχει να επιδείξει μόνο ποδοσφαιριστές, αλλά πολλούς και καλούς διαιτητές. Υπάρχει μια πολύ καλή παράδοση διαιτητών που έφτασαν, αλλά και διατηρήθηκαν αρκετά ψηλά στο χώρο με πανελλήνια και παγκόσμια εμβέλεια.
Ο Δημήτρης Στυλιαράς βρίσκεται εδώ και χρόνια στο επίκεντρο της Ελληνικής διαιτησίας στις κορυφαίες κατηγορίες. Η ποδοσφαιρική χρονιά που ολοκληρώθηκε στην Super League υπήρξε γι’  αυτόν μια σεζόν καθιέρωσης στο χώρο αφού είχε αρκετά καλή απόδοση. Έπαιξε αρκετά και καθοριστικά ματς στη μεγάλη κατηγορία χωρίς το αποτέλεσμά τους να επηρεαστεί από την δική του απόδοση.
Ο Δημήτρης Στυλιαράς γεννήθηκε στις 28/12 /1976 στον Πειραιά. Από το 1980 μέχρι το 1991 έμεινε στην Πάτρα και στη συνέχεια ήρθε στον τόπο καταγωγής του, τη Ναύπακτο. Ακολούθησαν οι σπουδές του στην Κομοτηνή, όπου τελείωσε και τη Γυμναστική Ακαδημία. Εκεί εντελώς τυχαία ήρθε σε πρώτη επαφή με τη διαιτησία και αποφάσισε να τελειώσει τη σχολή διαιτησίας του τοπικού συνδέσμου. Αυτό έγινε το 1996.  Από τότε η πορεία του είναι ανοδική με αποκορύφωμα την φετινή του παρουσία στη S.L.
Το « Γεγονός»  μίλησε μαζί του και σας παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία μιας και οι συνεντεύξεις από τους διαιτητές είναι σπάνιες και χρειάζεται ειδική άδεια για αυτές.
Αναλυτικά η συνέντευξη
Πως σου φάνηκε η πρώτη σου εμπειρία σαν διαιτητής;
Θυμάμαι ότι στον πρώτο μου αγώνα είχα σφυρίξει διακοπή αγώνα προκειμένου να γίνει αντικατάσταση ποδοσφαιριστή. Τότε ένας ποδοσφαιριστής μιας ομάδας ήρθε δίπλα μου και μου είπε «ρε φιλαράκο μην έχεις τόσο άγχος, ρώτησε και τον επόπτη που είναι μεγαλύτερος να σε βοηθήσει σε ορισμένα πράγματα.   Αυτό που σφύριξες δεν υπάρχει».
 Πότε πίστεψες μέσα σου ότι μπορείς να κάνεις καριέρα στον χώρο; Μπήκες με αυτή την προοπτική ή σου βγήκε στην πορεία;
Στην αρχή δεν μπήκα με αποκλειστικό σκοπό να κάνω καριέρα. Στη συνέχεια με την πάροδο των χρόνων είδα ότι θα μπορούσα να φτάσω ψηλά.
 Φέτος ήταν η πλέον παραγωγική σου σεζόν με αρκετούς ορισμούς στην Σουπερ Λίγκα, και στο κύπελλο. Θεωρείς ότι ήταν και η πλέον επιτυχημένη σου από πλευράς απόδοσης;
Πραγματικά φέτος ήταν μια καλή χρονιά για μένα. Την ολοκλήρωσα και ήμουν ο πρώτος  διαιτητής σε ορισμούς στην Ελλάδα. Είχα 13 ορισμούς στο πρωτάθλημα  σαν πρώτος και ισαρίθμους σαν 4ος. Ήταν από τις καλύτερες μου σεζόν χωρίς να ξεχνώ όμως και τις υπόλοιπες όπως παράδειγμα την περίοδο 1999-2000 όπου βγήκα 1ος διαιτητής στην Δ΄ εθνική και την χρονιά 2003-04 που ανακηρύχτηκα καλύτερος διαιτητής στην Β΄  εθνική. Την ίδια περίοδο (2004) ήμουν ο νεότερος διαιτητής που πήρα προαγωγή στην Α΄ εθνική. Επίσης  στην σεζόν 2010-11 ήμουν 2ος διαιτητής στην Β΄ εθνική και το ίδιο καλοκαιρι επέστρεψα και πάλι στη μεγάλη κατηγορία.
Μιλώντας με συναδέλφους σου διεθνείς διαιτητές πως αντιλαμβάνονται τις διαφορετικές συνθήκες που υπάρχουν στα παιχνίδια του εξωτερικού με αυτά της Ελλάδας.
Τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά όπως μου τα αναφέρουν οι διεθνείς συνάδελφοι μου. Είχα και εγώ την ευκαιρία να το δω προσωπικά όταν παραβρέθηκα σαν 4ος διαιτητής στον αγώνα που έγινε στο Μινσκ ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Ιταλία. Στην Ευρώπη οι διαιτητές γίνονται αποδεκτοί και δεν μπαίνουν όλοι στη διαδικασία να επιμείνουν σε μικρολάθη που πιθανώς να γίνουν.
spo-stiliaras2
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 10 αθλητικές εφημερίδες, υπάρχουν δεκάδες αθλητικά site, ακόμη και ειδικές στήλες που ασχολούνται με τη διαιτησία. Πόσο αυτά μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση ενός διαιτητή στον αγώνα ή ακομη και να επηρεάσουν την προσωπική και κοινωνική του ζωή, μετά από κάποιον αγώνα όπου  μπορεί να είχε μια ατυχία;
Είναι αλήθεια ότι για το επίπεδο του ποδοσφαίρου μας οι αθλητικές εφημερίδες και τα μέσα που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο είναι αρκετά. Πιστεύω ότι ο διαιτητής πρέπει απλά να ενημερώνεται από αυτά χωρίς όμως να επηρεάζεται. Εκεί ξεχωρίζει ο καλύτερος διαιτητής από τον καλό. Σε περίπτωση ατυχίας θα πρέπει, ο άνθρωπος πλέον διαιτητής, να ξέρει να διαχειρίζεται τις επόμενες μέρες. Η προσωπική και κοινωνική ζωή του καθένα είναι αποτέλεσμα κόπων  ετών και δεν μπορεί μια άτυχη στιγμή να αμαυρώσει την καθημερινότητα κανενός. Άλλωστε εδώ ισχύει «ότι σπέρνεις θερίζεις». Η ζωή δεν είναι μόνο διαιτησία όπως φαντάζονται αρκετοί.
 Τελικά ο Τύπος στην Ελλάδα είναι αντίπαλος ή σύμμαχός σας στην προσπαθεί που καταβάλλεται κάθε αγωνιστική στα γήπεδα;
Πρέπει ο Τύπος για τον σώφρονα διαιτητή να λειτούργει σαν σύμμαχος. Να τον πεισμώνει και να γίνεται καλύτερος. Η σκληρή κριτική από τα Μ.Μ.Ε και τους φιλάθλους πρέπει να μας βελτιώνει συνεχώς.
Πέρα από τη διατήρηση της φυσικής σου κατάστασης ποια άλλη είναι η προετοιμασία σου πριν από έναν αγώνα;
Η φυσική κατάσταση είναι το Α και το Ω στη διαιτησία. Όμως ο σύγχρονος διαιτητής πρέπει να πηγαίνει κατάλληλα προετοιμασμένος στα ματς. Πρέπει να διαβάζει τα συστήματα των ομάδων, ποιοι παίκτες ξεκινανε την 11αδα, πως αναπτύσσονται, ποιος είναι ο πιο γρήγορος παίκτης σε κάθε ομάδα, ποιος έχει τις μεγάλες μπαλιές, ποιος παίκτης είναι πιο εριστικός, ποιος παίκτης πέφτει συχνά για να κερδίζει σφυρίγματα κ.λ.π. Φυσικά και οι ομάδες γνωρίζουν και εμάς πως παίζουμε.   Αν η διαιτησία βασίζονταν μόνο στη φυσική κατάσταση θα βάζαμε δρομείς να διευθύνουν τους αγώνες. Μια πετυχημένη διαιτησία είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.
 Πέρα από τους αγώνες που σφύριξες για το ελληνικό πρωτάθλημα έδωσες το παρών και σε αρκετά ματς του τοπικού πρωταθλήματος. Αυτό ήταν μια δική σου επιλογή ή ήταν στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που έχεις με την ΚΕΔ / ΕΠΣΝΑ και γενικότερα με την Ένωση της Αιτ/νίας;
Όταν δεν έχω αγώνες στην S.L. πάντοτε δίνω το παρών στα γήπεδα του νομού μας. Παίζω αγώνες ακόμη και Γ΄κατηγορίας, αλλά και παιδικού πρωταθλήματος σε όλα τα μήκη και πλάτη της Αιτ/νίας. Ακομη και όταν επιστρέφω Σάββατο βράδυ από αγώνες της μεγάλης κατηγορίας πάντα αγωνίζομαι εδώ την Κυριακή. Στους αγώνες αυτούς ξεκουράζομαι και εισπράττω τη χαρά και την ικανοποίηση αυτών που με υποδέχονται στα γήπεδα. Είναι μια δική μου επιλογή να αγωνίζομαι έτσι. Η ατάκα που χρησιμοποιώ στον πρόεδρο της ΕΠΣΝΑ και τον πρόεδρο της ΚΕΔ/ΕΠΣΝΑ «εγώ είμαι παντός καιρού, οπουδήποτε, μέρα ή νύχτα». Η αποδοχή των ανθρώπων του τοπικού ποδοσφαίρου είναι ολοκληρωτική σε μένα και μου δίνει δύναμη να γίνομαι καλύτερος. Δεν θα ξεχάσω ότι σε έναν κρίσιμο αγώνα Ναυπακτιακός Αστέρας – Όμηρος και οι δυο ομάδες ζήτησαν από την επιτροπή να σφυρίξω εγώ το παιγνίδι. Μάλιστα από τον Όμηρο είπαν δεν μας ενδιαφέρει ότι είναι από την Ναύπακτο  τον γνωρίζουμε καλά είναι ακριβοδίκαιος.
 Είναι σημαντική η στήριξη που σου παρέχει η ΕΠΣΝΑ;  Την έχεις ανάγκη  ή μπορείς να στηριχτείς στις δικές σου δυνάμεις;
Είμαι αρκετά ευχαριστημένος από τη διοίκηση της ΕΠΣΝΑ και την επιτροπή διαιτησίας. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές, ιδανικές θα έλεγα. Κανείς δεν μπορεί να στηριχτεί αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις όσο ικανός και αν είναι, όσο ψηλά και αν έχει φτάσει.
 Θεωρείς ότι η 1η σου θητεία στη μεγάλη κατηγορία την περίοδο  2004-06 σε βοήθησε να σταθείς καλύτερα την επόμενη φορά που σου δόθηκε η 2η ευκαιρία;
Η πρώτη μου θητεία στη μεγάλη κατηγορία ήταν  ένα μάθημα ζωής για μένα και όλα όσα συνέβησαν. Το κακό είναι ότι άργησα να σηκωθώ ξανά, κάποιοι δεν με άφησαν να το κάνω πιο γρήγορα. Τα 2 αυτά χρόνιο μαζί με τα 5 που ακολούθησαν στη Β΄ εθνική ήταν για μένα μια ευκαιρία να ξεπεράσω τις αδυναμίες μου και να σταθώ καλύτερα στα πόδια μου.
Παλαιοτέρα ο Σύνδεσμος Διαιτητών, όταν τα πράγματα στο χώρο δεν είχαν πάρει τη σημερινή τους τροπή, είχε ένα αξιόλογο όνομα με αρκετούς διαιτητές να έχουν αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία. Μάλιστα 2 από αυτούς διατέλεσαν και αρχιδιαιτητές. Μπορείς να συνεχίσεις αυτή την παράδοση που προϋπάρχει;
Ακόμη και σήμερα ο Σύνδεσμος Διαιτητών της Αιτ/νίας έχει μεγάλη αξία. Έχει δημιουργήσει μια μεγάλη παράδοση με διαιτητές που στάθηκαν πολύ ψηλά σε Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και παράγοντες της διαιτησίας. Εμείς που τώρα αγωνιζόμαστε θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση που κληρονομήσαμε. Ο κόσμος και η ιστορία θα κρίνει αν το καταφέρουμε.
Θα ήθελα την άποψή σου στο ζήτημα της κατάργησης της εντοπιότητας των διαιτητών, ότι ισχύει σήμερα για την Ένωση της Αττικής. Να μπορείς εσύ δηλαδή να διευθύνεις αγώνα του Παναιτωλικού, ο διαιτητής από την Ήπειρο αγώνα του Πας Γιάννενα, ο διαιτητής από την Ξάνθη αγώνα της τοπικής ομάδας κ.λ.π.
spo-stiliaras3
Ο Δ. Στυλιαράς με τον συντάκτη του «Γ» Γιάννη Μπακέλα
Νομίζω ότι η κατάργηση της εντοπιότητας στην Ελλάδα δύσκολα θα καταργηθεί. Είμαστε μεσογειακός λαός με τα θετικά και τα αρνητικά του και αρκετά παρορμητικοί για να δεχτούμε κάτι τέτοιο.
Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από το τελευταίο σεμινάριο που έγινε στη Καρδίτσα για τους Έλληνες διαιτητές της Σουπερ Λίγκα;
Το πρόσφατο σεμινάριο στην Καρδίτσα, το οποίο έγινε σε πολύ καλές συνθήκες σ’ ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα πολυτελείας, ήταν αρκετά υψηλού επιπέδου. Περιελάμβανε εξετάσεις θεωρητικές και γραπτές, πάνω στον κανονισμό, ακομη και στα Αγγλικά, video, αλλά και προπόνηση μέσα στο γήπεδο για να υπάρχει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των διαιτητών.  Επίσης έγινε ενημέρωση για τις τροποποιήσεις στους κανονισμούς του αθλήματος. Μίλησαν διακεκριμένοι καθηγητής διαιτησίας και έγινε ανάλυση σε φάσεις που μπορεί να συναντήσουμε σε έναν αγώνα. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Ε.Π.Ο και στην ΕΠΣ Καρδίτσα για την επιτυχημένη αυτή διοργάνωση.
Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι κλείνοντας την κουβέντα μας;
Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου την Ομοσπονδία, την ΚΕΔ/ΕΠΟ, την ΕΠΣ Αιτ/νίας και την επιτροπή διαιτησίας της, τους συναδέλφους μου διαιτητής του συνδέσμου, τα τοπικά σωματεία, την γυναίκα μου Αντιγόνη και την κόρη μου Κωνσταντίνα για το ωραίο ταξίδι που μου έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα στον όμορφο χώρο της διαιτησίας.
Του Γιάννη Μπακέλα, απο την εφημερίδα «Γεγονός»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου