Η Λαχαναγορά Αγρινίου, ένα από τα κεντρικότερα σημεία αναφοράς για την πόλη για ένα μεγάλο διάστημα φαινόταν να έχει χαθεί σαν στοίχημα καθώς τα έργα είχαν μπει στο ψυγείο. Το έργο αποκατάστασης και η μετατροπή της Λαχαναγοράς σε Πολιτιστικό Κέντρο είχε προϋπολογισμό περίπου 4 εκ ευρώ και χρόνο αποπεράτωσης 12 μήνες αλλά συνέπεσε με την σιωπηρή και ανεπίσημη στάση πληρωμών της χώρας με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς χρηματοδότηση.
Η περιοχή έφτασε ακόμα και να παραδοθεί στις ορέξεις περαστικών που έπαιρναν ότι μπορούσαν από πόρτες που παραβιάζονταν κατά καιρούς. Οι υποσχέσεις του υπουργείου Εσωτερικών για άμεση εξόφληση όλων των οφειλών προς τους εργολήπτες για έργα του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», έμειναν στον αέρα, το δημόσιο έδωσε παράταση για άλλον ένα χρόνο, μέχρι το τέλος του 2012, ενώ κανείς δεν είδε το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» που εννοείται ότι θα ερχόταν να μπαλώσει τις τρύπες του «Θησέας» και να ξεκινήσει ανά τη χώρα ανάλογα έργα.
Δυστυχώς για το Αγρίνιο και το πολύπαθο κέντρο του πολύ απλά η όλη διαδικασία έμεινε από πόρους. Κάποια στιγμή διαφάνηκε μια προσπάθεια να απορροφηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ αλλά δεν κατέστη δυνατόν γιατί στην ουσία έπρεπε να αλλάξει όλος ο σχεδιασμός από την αρχή.
Έτσι το ημιτελές κτίριο της παλιάς Λαχαναγοράς, που ταυτίζεται με την νεότερη ιστορία της πόλης και χτίστηκε το 1930 επί θητείας του Δημάρχου Ανδρέα Παναγόπουλου, φαινόταν ότι δεν θα προχωρούσε.
Πριν κάποιο διάστημα όμως οι εργασίες άρχισαν καθώς βρέθηκαν ίδιοι πόροι του δήμου που επανεκκίνησαν το εν λόγω έργο που είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό της χρονιάς.
Οι εργασίες πλέον είναι πολύ προχωρημένες και γίνεται καλωπισμός και παρεμβάσεις σε εσωτερικούς χώρους που ακόμα και σε άπειρο μάτι δείχνουν ότι το έργο είναι σ τελικό στάδιο. Παρότι οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου αποφεύγουν να βάλουν χρονοδιάγραμμα οι ρυθμοί είναι ικανοποιητικοί. Από μια πρόχειρη εκτίμηση και με τους σημερινούς ρυθμούς, τουλάχιστον οι άμεσες παρεμβάσεις θα είναι έτοιμες σε 3 μήνες όσο και αν από το δήμο αποφεύγουν κάθε σχετικό σχόλιο.
Σε κάθε περίπτωση είναι ενθαρρυντικό ότι ένα τέτοιο έργο άρχισε ξανά ακόμα και αν υπάρξουν δυσκολίες της τελευταίας στιγμής που να επιφέρουν μια ύστατη καθυστέρηση. Πρόκειται ίσως για το έργο που έχει την μεγαλύτερη ανάγκη η πόλη καθώς αφορά τον αστικό ιστό της σε μια από τις τελευταίες περιοχές που μπορεί η ανάπλαση να αλλάξει το χαρακτήρα της ίδιας της περιοχής.
Ιστορία
Όπως διαβάζουμε στο εξαιρετικό site http://agriniomemories.blogspot.gr στο ισόγειο υπήρχαν καταστήματα που εξυπηρετούσαν τους δημότες του Αγρινίου και στο υπόγειο υπήρχαν οι αποθηκευτικοί χώροι.
Είναι έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα, καθηγητή Βασιλείου Κουρεμένου. Το 1931 οι εργασίες για την ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς βρισκόταν σε εξέλιξη. Διαβάζοντας την έκθεση του τότε Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Γεωργίου Κουράτου (σελ. 42,43,44), την οποία συνέταξε τον Μάρτιο του 1931 και απέστειλε στον Πρωθυπουργό, μπορούμε χάρις στην αναλυτική περιγραφή του, να φανταστούμε το εσωτερικό της Δημοτικής Αγοράς: «Η έλλειψις μιάς τοιαύτης εν Αγρινίω είναι λίαν αισθητή. Τα κρεοπωλεία, ιχθυοτροφεία κ.λ.π. ευρίσκονται εις τας κυριωτέρας αρτηρίας, αι δε εξ αυτών αναδιδόμεναι οσμαί και το άκοσμον δια την εμφάνισιν της πόλεως, καθίστων επιτακτικήν ανάγκην την ανέγερσίν της.
Από του λήγοντος οικονομικού έτους, όντως ο Δήμος επελήφθη συντόνως της εκτελέσεώς της και ήδη ανεγείρεται εις κατάλληλον θέσιν της πόλεως. Ο προϋπολογισμός της δαπάνης της ανέρχεται εις 5.200.000 δραχμάς.
(…)Κατά τας βεβαιώσεις τόσον του Αρχιτέκτονος του συντάξαντος την μελέτην, όσον και των ειδικών επισκεφθέντων το κτίριον, η Αγοράς Αγρινίου, δύναται να παρουσιασθή μετά την πλήρην κατασκευήν και των υπόψη εκτελεσθησομένων έργων, υδραυλικής και ηλεκτρικής εγκαταστάσεως, ως μία των καλλιτέρων Αγορών της Ελλάδος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου