Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Επεκτείνεται ως το 2016 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Την παράταση για ένα επιπλέον έτος, έως και τα εισοδήματα του 2016, προβλέπει το νέο Μνημόνιο για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
Κανονικά, η εισφορά θα έληγε το 2015.
Η εισφορά αλληλεγγύης είχε θεσπιστεί ως έκτακτο μέτρο, αρχής γενομένης για τα εισοδήματα του 2011 και επιβάλλεται με συντελεστή 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων .
Συγκεκριμνένα:
α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.
β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 έως και 50.000 ευρώ, η ειδική εισφορά είναι 2%.
γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, είναι 3%.
δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4%.
Η παράταση του μέτρου κρίθηκε από το οικονομικό επιτελείο αναγκαία για να καλυφθεί το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό. Έτσι, η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει για εισοδήματα τουλάχιστον πέντε ετών.
Ενιαίος φόρος ακινήτων
Σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, επισημαίνεται ότι από το νέο φόρο (θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας) θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε ετήσια βάση έσοδα 2,7 δισ. ευρώ.
Ο Ενιαίος Φόρος θα πρέπει να νομοθετηθεί ώς τον Σεπτέμβριο.
Σε περίπτωση που αποφασιστεί μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, τότε τα έσοδα αυτά θα πρέπει να ανέρχονται στα 2,9 δισ. ευρώ.
Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται ανά ακίνητο και όχι με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου.
Για το 2014 προκρίνεται μία μεταβατική μορφή επιβολής του φόρου, η οποία θα επιβληθεί στα δικαιώματα των φορολογούμενων σε ακίνητα, δηλαδή βάσει της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου και όχι ανά ακίνητο.
Στο κείμενο δεν αναφέρονται περισσότερες διευκρινίσεις.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν είναι εφικτή η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου φόρου, τότε, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει έτοιμο να επεκτείνει την ισχύ ήδη θεσμοθετημένων μέτρων, δηλαδή ίσως διατηρήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και το 2014.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το 2014 θα παραμείνουν αμετάβλητες, το 2015 θα γίνει αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και το 2016 θα γίνει πλήρης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου