Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

«H Aegean και οι παρείσακτοι», γράφει ο Γ. Πεταλωτής με αφορμή την εκδίωξη Αράβων από πτήση


Το επεισόδιο με το αεροσκάφος της Aegean και τους ισραηλινούς επιβάτες να ζητούν μετ’ επιτάσεως από το πλήρωμα να κατέβουν  από το αεροπλάνο οι δυο Άραβες, που είχαν επιβιβαστεί μαζί τους, δεν έμεινε ασχολίαστο από τον πρώην υπουργό Γιώργο Πεταλωτή.

Υπενθυμίζεται, πως την Κυριακή, ισραηλινοί επιβάτες, που θα ταξίδευαν από Αθήνα προς Τελ Αβίβ με πτήση της Aegean αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο πλήρωμα όταν είδαν πως στο αεροπλάνο είχαν επιβιβαστεί και δυο Άραβες.
Μετά από επικοινωνία του πληρώματος με την εταιρεία, οι δύο Ισραηλινοί Αραβες αποβιβάστηκαν και μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο, ώστε να αναχωρήσουν με άλλη πτήση την επόμενη ημέρα, τη Δευτέρα. Μάλιστα, οι ισραηλινοί επιβάτες απαίτησαν από το πλήρωμα να γίνει πρόσθετος έλεγχος ασφαλείας σε όλους τους επιβαίνοντες. Τελικά το αεροσκάφος απογειώθηκε με καθυστέρηση μιάμισης ώρας.

Σε ανακοίνωσή η Aegean ανέφερε ότι, μετά την ανησυχία και έντονη διαμαρτυρία που εκφράστηκε από αριθμό ισραηλινών επιβατών, προέβη σε επιπλέον έλεγχο με την παρουσία και συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, από τον οποίο δεν εντοπίστηκε κάποιο ζήτημα. Σύμφωνα με την Aegean, «πρόκειται για ένα μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό, το οποίο έληξε σύντομα, χάρη στη συνεργασία και τη συναινετική διάθεση των δύο επιβατών, στους οποίους προσφέρθηκε η δυνατότητα να ταξιδέψουν με επόμενη πτήση, τα έξοδα της οποίας μαζί με τη διαμονή καλύφθηκαν από την εταιρεία.
Όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο facebook εκπρόσωπος Τύπου του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών» Γιώργος Πεταλωτής, «κατακεραυνώνοντας» την εταιρεία για αυτή τη της ενέργεια:
«Διάβασα το δελτίο τύπου της Aegean όπου παραδέχεται ότι οι Αραβικής καταγωγής Ισραηλινοί πολίτες (πάνω από 1,2 εκατομμύρια υπάρχουν στο Ισραήλ) “δέχθηκαν» να αποβιβασθούν και να αναχωρήσουν την επόμενη μέρα για τη χώρα τους το Ισραήλ, με την ΕL AL όπως διαβάζω, επειδή υπήρχε αντίδραση άλλων (καθαρόαιμων προφανώς) Ισραηλινών επιβατών .
Χωρίς δισταγμό, χωρίς τη συναίσθηση του αναίσχυντου και της παρανομίας.
Διότι μπορεί ο κάθε επιβάτης να διακατέχεται από δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες φοβίες, αλλά αν δεν αισθάνεται άνετα μπορεί να μην ταξιδέψει με τη συγκεκριμένη εταιρία ή από το συγκεκριμένο αεροδρόμιο.
Οι κανόνες όμως ασφάλειας των πτήσεων διεθνώς είναι πολύ συγκεκριμένοι και πολύ αυστηροί. Όπως και τα δικαιώματα των επιβατών είναι απόλυτα κατοχυρωμένα και ειδικά εκείνα που αφορούν στη μη προσβολή της προσωπικότητάς τους.

Κι αν η κάθε αεροπορική εταιρία λαμβάνει υπόψιν τη γνώμη των επιβατών για το ποιός μπορεί να συνταξιδέψει μαζί τους, με κριτήριο μάλιστα τη καταγωγή, ας της υπενθυμίσει η Πολιτεία , η ΥΠΑ, ο Υπουργός κλπ , ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία οι ουσιαστικά εκδιωχθέντες από την πτήση θα έπρεπε σαφώς να ταξιδέψουν, όποιος δεν αισθανόταν ασφαλής και αμφισβητούσε τον έλεγχο ασφαλείας του Ελ.Βανιζέλος θα μπορούσε να αποχωρήσει, όσοι καθυστέρησαν την πτήση για μιάμιση ώρα για το λόγο αυτό θα έπρεπε να είχαν συλληφθεί από την Αστυνομία που παρενέβη και να δικάζονται απο το Αυτόφωρο Πλημμελειδικείο για παρακώλυση συγκοινωνιών και ότι η αεροπορική εταιρία μετά την πρωτοφανή αυτή συμπεριφορά της θα έπρεπε να καταβάλει ένα μεγάλο πρόστιμο, ακόμη και να της αφαιρεθεί η -μονοπωλιακή της – άδεια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Αυτό θα γινόταν σε κάθε χώρα της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και κυρίως στο Ισραήλ.
Η δε καθυστέρηση δεν θα ήταν για μιάμιση ώρα, αλλά για ενάμιση λεπτό, όση θα ήταν η ανοχή των ατίθασων επιβατών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου