Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Με αφορμή τις σημερινές εκλογές στη ΝΔ. Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης


8da337cba2d6fdc0bcd53a83f2d3593a_XL   
Δεν είναι μεμπτό να έχεις και να καταθέτεις άποψη για τις εσωτερικές διεργασίες ενός αντίπαλου κόμματος· τουναντίον, εμβάθυνση της δημοκρατίας είναι. Οι σημερινές εκλογές στη ΝΔ αφορούν και εμάς, διότι η ΝΔ είναι υποσύνολο του πολιτικού μας συστήματος και η πολιτική ώσμωση έχει επίδραση επί του συνόλου.
Φέρω παράδειγμα: Η απόφαση Παπανδρέου να πάει σε εσωκομματικές εκλογές από τη βάση το 2004 (ο τότε συμβολισμός ήταν πολύ πιο ισχυρός από την μοναδική υποψηφιότητα), ήταν καθοριστική για το πολιτικό σύστημα της χώρας καθότι αυτή συμπαρέσυρε την ΝΔ να κάνει το ίδιο το 2009. Η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΝΔ, ακόμη και αυτών που σήμερα αναζητούν ένα ανοιχτό κόμμα, ήταν τότε αρνητική. Δεν αντιλαμβάνονταν την αλληλεπίδραση της απόφασης στο δικό τους κόμμα. Αυτή η απόφαση Παπανδρέου τους έδωσε το δικαίωμα σήμερα να συμμετέχουν με κινηματικό τρόπο και να διεκδικούν έξω από κλειστά κυκλώματα την εκλογή του προέδρου που επιθυμούν.
Ως προοδευτικοί, θα πρέπει να κάνουμε εμείς πρώτοι τα βήματα και σε αυτή την κατεύθυνση και να αποδείξουμε πρώτα στους ίδιους μας τους εαυτούς ότι είμαστε προοδευτικοί δημοκράτες, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι εξ ορισμού κακό ό,τι κάνει ή ό,τι λέει ο ιδεολογικός μας αντίπαλος. Ούτε βέβαια να εξισώνουμε με ισοπεδωτικό τρόπο τους πάντες εκτός από μας. Δεν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα η εμφυλιακή ρητορική του Α. Γεωργιάδη (ως αρχηγού) με αυτή πχ της Γιαννάκου.
Άρα, η εκλογή προέδρου στη ΝΔ έχει σημασία για όλο το πολιτικό σύστημα, κατά συνέπεια και για μας. Βεβαίως και θα βρεθεί ο χρόνος για αντιπολίτευση στην περίπτωση που εκλεγεί ο ΚΜ. Άλλωστε, είναι μονόδρομος για κείνον να συντηρητικοποιηθεί, μερικώς ή ολικώς (θα δείξει αν βγει), για να εκφράσει την βάση του κόμματός του. Οι διαφορές θα γίνουν άμεσα ορατές και η δημιουργική διαφωνία σε όσα μας χωρίζουν θα είναι το Ο2 για έναν υψηλής ποιότητας πολιτικό πολιτισμό.
Βέβαια, υπάρχει μία λεπτή κόκκινη γραμμή μεταξύ της άποψης και της συμμετοχής. Η συμμετοχή σημαίνει και υποστήριξη των ιδεών του αντίπαλου κόμματος. Ακόμη, η στιγμαία συμμετοχή με σκοπό ένα άμεσο αποτέλεσμα, όπως η εκλογή προέδρου, πέραν της έλλειψης σεβασμού στον αντίπαλο, φέρει κυρίως το αντίθετο αποτέλεσμα ( το ορθό αντεπιχείρημα; Ψηφίζουν αυτόν που τους βολεύει ή αυτόν που τους μοιάζει).
Οκ, εν προκειμένω είναι δυσδιάκριτα τα όρια, το κατανοώ. Αυτό όμως είναι που μας ξεχωρίζει από τον συντηρητισμό· η τόλμη να κινούμαστε, να αλλάζουμε συνεχώς προς το καλύτερο (ή και προς το χειρότερο κάποιες φορές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου