Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Nα αποσυρθεί το "Αθηνά" ζητά ο Κατσιφάρας

 
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις ως προς το σχέδιο «Αθηνά», ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προέβη σε δήλωση:
«Δυστυχώς, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν όλες τις εκτιμήσεις και απόψεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που με σαφή και υπεύθυνο τρόπο αποτυπώθηκαν στην απόφαση του Σώματος κατά τη συνεδρίαση της 15ης Φεβρουαρίου.

Αποφασίσαμε τότε ότι το σχέδιο «Αθηνά» παρουσιάζει σοβαρές αστοχίες, έλλειψη ενιαίων κριτηρίων, απουσία σοβαρής ακαδημαϊκής προετοιμασίας και καθορισμού στόχων. Επί πλέον τονίσαμε ότι οδηγεί σε περαιτέρω αποδιοργάνωση το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ εκτιμήσαμε ότι οδηγεί σε προβληματικές και χαώδεις καταστάσεις. Ταυτόχρονα ζητήσαμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σταματήσει το διάλογο-παρωδία, να αποσύρει το σχέδιο «Αθηνά», να προετοιμάσει συνολικό και μακροχρόνιο σχεδιασμό αλλά και να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις σε εθνικό επίπεδο γιατί κανείς δεν μπορεί να παίζει με το υπέρτατο αγαθό της εκπαίδευσης.

Σήμερα, περίπου ενάμιση μήνα μετά από εκείνη την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όλες οι εξελίξεις έρχονται να την επιβεβαιώσουν. Το σχέδιο «Αθηνά» προχωρεί με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας μέσα σε ένα κλίμα καθολικής δυσπιστίας και αμφισβήτησης που το χαρακτηρίζουν οι ερασιτεχνισμοί, οι τοπικιστικές προσεγγίσεις, ο ανταγωνισμός του παραγοντισμού και η περαιτέρω αποδιοργάνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αυτό που ζούμε τώρα είναι μια άγονη τοπικιστική αναμέτρηση με

«νικητές» και «ηττημένους», «μαχητές της ύστατης στιγμής», «σωτήρες περιοχών και πόλεων» μέσα σε μια αδιέξοδη και τυφλή σύγκρουση από την οποία ο μόνος χαμένος είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη.

Η κυβέρνηση αντί να προωθήσει ένα πλήρες και συνεκτικό σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρώτα παρουσίασε ένα βαθιά προβληματικό σχέδιο και εν συνεχεία επιδόθηκε σε μια παρωδία διαλόγου που διεξάγεται εν κρυπτώ με «τοπικούς παράγοντες» οδηγώντας τη συζήτηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην θλιβερή εποχή του «κατόπιν ενεργειών μου».

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αποκτά σήμερα μια

δραματική επικαιρότητα. Το σχέδιο «Αθηνά» πρέπει να αποσυρθεί και να

ξεκινήσει αμέσως ο επανασχεδιασμός του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με βάση αυθεντικά ακαδημαϊκά κριτήρια που θα είναι δεσμευτικά για όλους αλλά και τις πραγματικές, τωρινές και μελλοντικές, ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Κάθε άλλη επιλογή, κι αυτό ήδη αποδείχθηκε, ούτε τα υπάρχοντα προβλήματα αντιμετωπίζει ενώ, επί πλέον, δημιουργεί νέα πολύ μεγαλύτερα που θα οδηγήσουν στη διάλυση την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου