Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Κάνει τούμπα η έδρα του ΤΕΙ και πάει στην Πάτρα;

Πόλεμος νεύρων από το υπουργείο που αλλάζει έδρες και σκεπτικά σαν τα πουκάμισα






Τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί μοιραίος διατρέχει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς που μετά την δήλωσή του την Παρασκευή ότι η έδρα του νέου ΤΕΙ θα είναι στο Μεσολόγγι, διέγειρε τα Πατρινά αντανακλαστικά.
Σημερινό ρεπορτάζ της Γιούλης Μανώλη στον Ελεύθερο Τύπο αναφέρει πως το υπουργείο έδωσε διαβεβαιώσεις για την παραμονή της έδρας στην Πάτρα μετά την... επίσημη ανακοίνωση Σαλμά για το αντίθετο. Εάν πράγματι το υπουργείο αθετήσει την δέσμευση είναι υπόλογο στο λαό της Αιτωλοακαρνανίας, όπως και ο υπουργός Μ. Σαλμάς που έσπευσε να το καρπωθεί για ψηφοθηρικούς λόγους προκαλώντας ενδοκυβερνητικό πρόβλημα.
Η αδικία σε βάρος του Μεσολογγίου πάντως δεν πρέπει να συνεχιστεί μετά την κατακρεούργηση των τμημάτων του με την απώλεια και της έδρας.
Αναλυτικά η έγκριτη δημοσιογράφος γράφει:
Σε θεαματικές… τούμπες επιδόθηκε η «Αθηνά» κατά τη διάρκεια του περασμένου τριημέρου υπό τις επευφημίες τοπικών βουλευτών και μελών της κυβέρνησης, που πανηγύρισαν «έξαλλα» για τις αλλαγές στο χάρτη των συγχωνεύσεων διεκδικώντας την πατρότητά τους.
Οι πανηγυρικές δηλώσεις τόσο των βουλευτών της Κοζάνης για τη διάσωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο τελικώς δεν καταργείται, αλλά εντάσσεται σε Συνομοσπονδία μαζί το ομώνυμο ΤΕΙ όσο και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μ. Σαλμά, ο οποίος προανήγγειλε χθες το πρωί σε τοπικά μέσα ότι η έδρα του νέου σούπερ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας μεταφέρεται από την Πάτρα στο Μεσολόγγι, έβγαλαν στα κάγκελα τους Πατρινούς και άνοιξαν την όρεξη στους Αγρινιώτες για να απαιτήσουν με νέους όρους τη διάσωση και του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Θέμα χρόνου θεωρείται η αναζωπύρωση και της «εστίας» της Λαμίας που χάνει το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος.
Οι εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων έφεραν σε προφανή αμηχανία το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ναι μεν ικανοποίησε πιεστικά αιτήματα, αλλά δεν πρόλαβε να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις αλλαγές στον σχεδιασμό της «Αθηνάς», καθώς έσπευσαν νωρίτερα οι τοπικοί παράγοντες καταφέρνοντας να πιστωθούν εκείνοι τους πανηγυρισμούς των συμπατριωτών τους και να αφήσουν για τον υπουργό Παιδείας το πικρό ποτήρι των αντιδράσεων.
Στο γραφείο του κ. Αρβανιτόπουλου έφθασε τρέχοντας χθες ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας, Σ. Καπλάνης, επιζητώντας την κατηγορηματική διάψευση της δήλωσης του κ. Σαλμά για τη μεταφορά της έδρας του νέου ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από την Πάτρα στο Μεσολόγγι. Σε ανοικτή επιστολή του ο κ. Καπλάνης χαρακτήρισε το σενάριο να χάσει η Πάτρα την έδρα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος «βόμβα στα θεμέλια της «Αθηνάς».
Το υπουργείο Παιδείας διά της επίσημης οδού δεν άδειασε τον κ. Σαλμά. Ωστόσο, ανεπισήμως, πηγές του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωσαν τον «Ε.Τ.» ότι η Πάτρα θα παραμείνει έδρα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας παραπέμποντας όμως για του λόγου τους το αληθές στα τέλη Απριλίου, όταν θα εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα της «Αθηνάς» απεικονίζοντας το νέο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στην Κοζάνη
Αντιθέτως, απολύτως ακριβής είναι η είδηση που βγήκε από τους βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας «που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση» (Μιχάλης Παπαδόπουλος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Μαρία Αντωνίου και Τιμολέων Κοψαχείλης), οι οποίοι πανηγύρισαν για το γεγονός ότι «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες παραμένει στη Δυτική Μακεδονία». Το ηθικό δίδαγμα στο οποίο κατέληξαν οι βουλευτές και μοιράστηκαν με την κοινή γνώμη είναι ότι «οι αγώνες δεν κερδίζονται με κραυγές, αφορισμούς και αναθέματα. Οι λύσεις των προβλημάτων απαιτούν προτάσεις και τεκμηρίωση».
Σύμφωνα, με το έγγραφο που απέστειλε ο κ. Αρβανιτόπουλος στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ιδρύεται «Συνομοσπονδιακό ΑΕΙ Δυτικής Μακεδονίας» αποτελούμενο από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, τα οποία γίνονται μέλη του, ενώ διατηρούν τη νομική τους προσωπικότητα, το χαρακτήρα τους ως Ανωτάτων Ιδρυμάτων, την αυτοτέλεια, τα όργανα, την περιουσία, το προσωπικό, τους φοιτητές τους και γενικότερα την ατομικότητα και διακριτότητά τους». Στην Πολυτεχνική Σχολή εντάσσονται τα Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής, Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών εντάσσονται τα δύο Παιδαγωγικά της Φλώρινας, τα οποία δεν τα ήθελε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ το Αριστοτέλειο ήθελε να τα συγχωνεύσει με τα δικά του αντίστοιχα Τμήματα. Το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών απορροφάται από το Διεθνών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών εντάσσεται στην Καλών Τεχνών του ΠΑΜΑΚ με έδρα τη Φλώρινα, οι Μηχανικοί Περιβάλλοντος εντάσσονται στην Πολυτεχνική της Κοζάνης, ενώ το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Κοζάνης καταργείται.
Την ίδια μεταχείριση που πέτυχαν για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας οι τοπικοί βουλευτές ζήτησε χθες με δήλωσή του ο δήμαρχος Αγρινίου Π. Μοσχολιός για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος: «Σύμφωνα με την ανακοίνωση των βουλευτών Δυτικής Μακεδονίας της συγκυβέρνησης, οι πιέσεις τους απέδωσαν. Καλούμε τους βουλευτές του Νομού, και ιδιαίτερα τον αναπληρωτή υπουργό κ. Σαλμά και τον υφυπουργό κ. Καραγκούνη, να αντιδράσουν άμεσα (σήμερα) και να απαιτήσουν να ισχύσει το ίδιο και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή την αυτόνομη παραμονή του στο Αγρίνιο. Καμία ολιγωρία δεν δικαιολογείται. Το Προεδρικό Διάταγμα προωθείται. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι ευθύνες θα αποδοθούν από το λαό της πόλης».
πηγη.aixmi-news.gr
Γιούλη Μανώλη, στον «Ελεύθερο Τύπο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου