Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Επίδομα ανεργίας δικαιούνται 15.000-20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες

 

Το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ θα δικαιούνται στο εξής περίπου 15.000 έως 20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες. Η σχετική διάταξη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, θέτει αυστηρές προυποθέσεις που μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων ασφαλισμένων στους φορείς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ−ΜΜΕ, οι οποίοι θα εισπράξουν τελικά το επίδομα αφού έχουν διακόψει αποδεδειγμένα το επάγγελμά τους.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι να μην εργάζονται, να μην έχουν πάρει σύνταξη και να έχουν καταβάλλει την ειδική εισφορά του άρθρου 44 του ν. 3986/2011.
Οι προυποθέσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:
1. Η πραγματοποίηση τουλάχιστον τριών ετών συνεχούς ή διακεκομμένης ασφάλισης στο φορέα που υπάγονται κατά τη διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς.
Ειδικότερα για όσους ήταν ασφαλισμένοι κατά την 1η Ιανουαρίου 2011 απαιτείται καταβολή εισφορών για ένα τουλάχιστον έτος στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, εφόσον διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά τη 1η Ιανουαρίου 2012 ή καταβολή εισφορών για δύο τουλάχιστον έτη στον Ειδικό Λογαριασμό για όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, ενώ για όσους διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 απαιτείται η καταβολή εισφοράς για τρία τουλάχιστον έτη.
2.Το συνολικό ατομικό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ. Το συνολικό οικογενειακό καθαρό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή των δύο ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης δεν πρέπει να υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ.
3.Αποδεδειγμένη διακοπή του επαγγέλματος από την 1η Ιανουαρίου 2012 και εφεξής, για τρεις τουλάχιστον μήνες πριν την λήψη του βοηθήματος
4.Ο δικαιούχος δεν πρέπει να έχει υπαχθεί στην προαιρετική ασφάλιση του φορέα του (ή άλλου φορέα) μετά την διακοπή επαγγέλματος και να μην έχει υποβάλλει αίτηση για συνταξιοδότηση
5.Ο δικαιούχος δεν πρέπει να έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή το μερίδιό του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.
6. Ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο υπάγεται.
7. Ο δικαιούχος είναι αναγκαίο να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα.
8. Ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί διακοπή δύο ελευθέρων επαγγελμάτων, δικαιούται βοηθήματος από ένα μόνο φορέα. Η επιλογή του φορέα γίνεται από τον ασφαλισμένο με υπεύθυνη δήλωσή του.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου