Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Να γίνουν τα έργα χωρίς εκκρεμότητες, λέει το ΠΑΣΟΚ

po-thanos-xatzidakis

        

Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους βουλευτές κκ. Ν. Σηφουνάκη, Θ. Μωραϊτη, Φ. Σαχινίδη, Χ. Γκόκα και τον π. γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Ι. Οικονομίδη, συναντήθηκε χθες Δευτέρα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη και τον Αν. Υπουργό κ. Σ. Καλογιάννη – παρουσία του Ειδικού Διαπραγματευτή για τους μεγάλους οδικούς άξονες κ. Ε. Βιδάλη – προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουν αναλυτικότερα το περιεχόμενο της συμφωνία που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο σχετικά με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Δημοσίου και Παραχωρησιούχων για τα έργα παραχώρησης στους μεγάλους οδικούς άξονες.
Κατέστη σαφές, ότι μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Παραχωρησιούχων υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία η οποία οδηγεί σε άμεση επανεκκίνηση των έργων για το επόμενο τρίμηνο – κάτι που το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή χαιρέτισε – ωστόσο, μένει ακόμα να ολοκληρωθούν οι πλέον κρίσιμες διαπραγματεύσεις οριστικοποίησης του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου των έργων, να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Παραχωρησιούχων και Τραπεζών, να δοθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και βεβαίως, να κατατεθούν οι νέες συμβάσεις προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Και όλα αυτά, μέσα σε εξαιρετικά ασφυκτικές προθεσμίες. Μόνον τότε, θα έχουν ολοκληρωθεί οριστικά οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη υλοποίηση και βιωσιμότητα των έργων στους μεγάλους οδικούς άξονες.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλισθεί το Ελληνικό Δημόσιο έναντι πιθανών κινδύνων που θα ανακύψουν από την υλοποίηση των έργων στο μέλλον.
Κατέστησε σαφές ότι οι νέες συμβάσεις που θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα πρέπει να περιέχουν το σύνολο των οριστικών τεχνικών αλλαγών και τροποποιήσεων στα έργα, έτσι ώστε τα έργα να συνεχίσουν να υλοποιούνται απρόσκοπτα. Καμιά εκκρεμότητα ως προς έργα που έχουν αποφασισθεί ότι θα υλοποιηθούν δεν θα πρέπει να υφίσταται!
Οι προς ψήφιση συμβάσεις, θα πρέπει, επίσης, να προσδιορίζουν τις διαδικασίες υλοποίησης έργων που θα ολοκληρωθούν μετά το 2015, ενώ θα πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα οι διαδικασίες κάλυψης τυχόν χρηματοδοτικών κενών που θα δημιουργηθούν.
Τέλος, το ΠΑΣΟΚ σημείωσε την ανάγκη να επιταχυνθούν όλες οι εναπομείνασες προβλεπόμενες διαδικασίες εγκρίσεων τόσο με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. όσο και με το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου