Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

«Τελεσίγραφο» Μεσολογγίου για την έδρα του ΤΕΙ

geg-epeisodia-teimes        

Πριν λίγες μέρες σε ανάρτηση του Messolonghinews είχε επισημανθεί η αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλίας από τη δημοτική αρχή ώστε να υπάρξει κορυφαία πολιτική εκπροσώπηση στις γιορτές εξόδου το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Σήμερα γράφει το blog «πληροφορούμαστε ότι ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης έχοντας την σύμφωνη γνώμη των επικεφαλής των συνδυασμών , Γιώργου Πρεβεζάνου και Νίκου Μουρκούση αποφάσισε να προβεί σε τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση αναφορικά με την έδρα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. «Ή ανακοινώνετε ότι το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας θα έχει έδρα το Μεσολόγγι ή δεν προσκαλείται η κυβέρνηση στις γιορτές εξόδου» αναφέρει το «τελεσίγραφο»…
Αντί οποιουδήποτε σχολίου για την απόφαση αυτή, αναδημοσιεύουμε άρθρο μας στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ τον Απρίλιο του 2002, στο οποίο περιγράφεται πως παλαιότερα οι αρχές τις πόλης αντιμετώπιζαν την κεντρική εξουσία σε περιόδους που η πόλη διεκδικούσε:

«20 χρόνια γιορτές εξόδου
20 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που η διοργάνωση των Εορτών Εξόδου στο Μεσολόγγι πέρασε στην ευθύνη του Δήμου της πόλης.
Κι αυτό γιατί από το 1968 έως και το 1981 τις γιορτές διοργάνωνε η Νομαρχία , με τον Δήμο να είναι προσκεκλημένος !!! στο «σπίτι» του.
Μη φαντασθείτε όμως, ότι η ανάθεση αυτού του αυτονόητου δικαιώματος από το Κράτος στο Δήμο, έγινε ομαλά.
Αφού για να γίνει, είχαν προηγηθεί έντονες και μαζικές διαμαρτυρίες της τότε Δημοτικής Αρχής του Κ. Αντώνιου και της πλειοψηφίας του λαού της πόλης για τρία συνεχόμενα χρόνια!!!
Ακόμη και απεργία πείνας είχε πραγματοποιηθεί… τότε!!!

Η πρώτη κίνηση πίεσης, της τότε δημοτικής αρχής, ήταν η απόφαση για την μη επίσημη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις και η τέλεση ξεχωριστής επιμνημόσυνης δέησης στον Κήπο των Ηρώων το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων, όπου όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η συμμετοχή του κόσμου ήταν μαζική.
Παράλληλα… γυρνώντας το χρόνο πίσω θυμόμαστε ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργάνωνε η Νομαρχία ήταν λιτό , περιελάμβανε μόνο το θρησκευτικό τελετουργικό, την πομπή, τις καταθέσεις στεφάνων και την αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρ. Καψάλη. Τίποτα άλλο και ο εορτασμός ήταν τριήμερος και όχι εβδομαδιαίος όπως είναι σήμερα….
Αυτά μέχρι και το 1981.
Το 1981 που όπως θα θυμούνται οι παλιότεροι, τις εκδηλώσεις είχε λαμπρύνει με την παρουσία του ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, τον οποίο είχε υποδεχθεί επίσημα η Δημοτική Αρχή στο Δημαρχείο στην Κεν. Πλατεία.
Αξιομνημόνευτη θα μείνει η προσφώνηση που του έκανε τότε, ο Δήμαρχος Κ. Αντωνίου, ο οποίος δίχως να φοβηθεί το πολιτικό ανάστημα του Κ. Καραμανλή και το εορταστικό κλίμα της ημέρας, δημόσια από το μπαλκόνι του Δημαρχείου του έθεσε μια σειρά χρόνιων αιτημάτων και προβλημάτων της πόλης καθώς και αυτό της διοργάνωσης των εορτών ανακοινώνοντας του χαρακτηριστικά «Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς δεν μπορούμε να σας συνοδεύσουμε στην Πομπή γιατί δεν θέλουμε να είμαστε καλεσμένοι στο σπίτι μας..»
Ο Κων. Καραμανλής, αν και δυσφόρησε φανερά, στην αντιφώνηση του παραδέχθηκε τις αιτιάσεις που του έθεσε ο Δήμαρχος και τον προέτρεψε να εντείνει τις προσπάθειες του για την επίτευξη των στόχων που είχε θέσει συμβουλεύοντας τον να έχει γνώμονα την θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων και την Ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας.
Τα κύρια αιτήματα που είχε θέσει ,τότε ,ο Κώστας Αντώνιου μένουν ανικανοποίητα (Αλυκές, Λιμνοθάλασσα,κ.λ.π.) μέχρι και σήμερα…
Όμως ο χρόνος έδειξε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγνώρισε το «δίκαιο» της προσφώνησης του τότε Δημάρχου και δύο χρόνια μετά ήταν πάλι παρών στο Μεσολόγγι στον εορτασμό και όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες κάθε άλλο παρά με δυσπιστία «έβλεπε» τον Κώστα Αντωνίου.
Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την «επέτειο» γράφουμε αυτές τις γραμμές για να επισημάνουμε στις τοπικές ηγεσίες ότι για να επιτευχθούν λύσεις σε χρόνια προβλήματα, για τα οποία η πολιτεία «κωφεύει» ,απαιτείται σθεναρή διεκδίκηση προς πάση κατεύθυνση…
Όσο αφορά τον εορτασμό της Εξόδου, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι με τον Δήμο της πόλης να έχει την ευθύνη του, έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου ,οι οποίες έχουν συμβάλει στην διάδοση του μηνύματος της θυσίας των Ελευθέρων Πολιορκημένων ,τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό με την πρωτοβουλία της απόδοσης τιμών στις Φιλελληνικές Χώρες .
(Ευχαριστούμε τον πρώην Δήμαρχο Μεσολογγίου Κ. Αντωνίου για το φωτογραφικό υλικό που μας παραχώρησε από το προσωπικό του αρχείο).»
messolonghinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου