Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ενώπιον της Εξεταστικής αύριο ο Χρίστος Βερελής


Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστου Βερελή, συνεχίζεται την Τετάρτη το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Siemens. Η επιτροπή θα διακόψει για τις καλοκαιρινές διακοπές την Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να καταθέσει ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης.
Σήμερα Τρίτη, την επιτροπή απασχόλησε μία σύμβαση του υπουργείου Πολιτισμού για «Προμήθεια και Ανάπτυξη Φορητών Συστημάτων Πληροφόρησης Επισκεπτών σε επιλεγμένα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους», τους λεγόμενους «ψηφιακούς ξεναγούς», που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2003 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και κατακυρώθηκε στη μειοδότρια Hewlett-Packard (HP) με επιλαχούσα τη Siemens.

Επί υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη, το 2006, όταν κλήθηκε η ΗΡ να υπογράψει τη σύμβαση, αρνήθηκε επικαλούμενη το γεγονός ότι μετά την πάροδο 36 μηνών άλλαξαν τα δεδομένα και δεν την συνέφερε η τότε προσφορά.

Τότε, κλήθηκε η δεύτερη μειοδότρια Siemens, η οποία ανέλαβε το έργο με τη δέσμευση να το παραδώσει τον Απρίλιο του 2008. Δεν το έπραξε, ωστόσο, και τον Οκτώβριο του 2008, με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), η σύμβαση καταγγέλθηκε με υπαιτιότητα της γερμανικής εταιρείας, κατέπεσαν οι εγγυητικές επιστολές προκαταβολής (3,8 εκατ. ευρώ) και καλής εκτέλεσης (955.000 ευρώ) και ασκήθηκε αγωγή για αποζημίωση ποσού 16,3 εκατ. ευρώ.

Για το θέμα εξετάστηκαν την Τρίτη οι πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΠΕΠ, Σταμάτης Μαύρος και Μιχάλης Σιώψης, ο πρόεδρος της επιτροπής επιλογής αναδόχου, καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Λυμπερόπουλος, και ο πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου