Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010
Απάντηση για την επένδυση στο Πλατυγιάλι
Ανδρέας Μακρυπίδης: «Η επένδυση στο Πλατυγιάλι Αστακού να προχωρήσει
άμεσα.»
Σπύρος Κουβέλης: «Επιταχύνουμε τα βήματα για έναρξη εντός του 2010.»
Ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης με επίκαιρη ερώτηση του στην Βουλή ανέδειξε το θέμα της μεγάλης επένδυσης στο Πλατυγιάλι Αστακού στα πλαίσια της εξαγγελίας της Κυβέρνησης, ζητώντας να διαψευστούν οι φήμες για υλοποίηση μέρους της επένδυσης σε νομό εκτός Αιτωλοακαρνανίας και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα υπογραφής της οριστικής συμφωνίας και της υλοποίησης και ολοκλήρωσης της επένδυσης. Συγκεκριμένα με την ερώτηση του ο Βουλευτής ανέφερε τα εξής:
«Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυβέρνησης προωθείται στο Πλατυγιάλι Αστακού μεγάλο επενδυτικό ενεργειακό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα κατασκευαστεί, τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, με την παράλληλη εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας για τη συλλογή και αξιοποίηση των αερίων καύσης για την παραγωγή βιομάζας. Η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επένδυση και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της.
Με την υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης, ύψους 3,5 δις € όπως εικάζεται, προκύπτει σημαντικό οικονομικό, αναπτυξιακό και ενεργειακό όφελος για την Ελλάδα. Εξασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η ενεργειακή επάρκεια της χώρας μέσω της δημιουργίας ενός σημαντικού ενεργειακού κόμβου στην ελληνική επικράτεια. Αναδεικνύεται το λιμάνι ως κόμβος μεγάλης στρατηγικής και αναπτυξιακής σημασίας
Για μια περιοχή που στερείται βασικών υποδομών η επένδυση είναι καθοριστική. Η τοπική κοινωνία επιβεβαίωσε την βούληση της για την υλοποίηση του σχεδίου διαμέσου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Αστακού αφού με πρόσφατες αποφάσεις αντιμετωπίζονται ριζικά τα προβλήματα της γραφειοκρατίας εγκρίνοντας τις απαραίτητες αλλαγές.
Μια τέτοια εξέλιξη αναμφίβολα θα αποβεί θετική για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και για ολόκληρη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφού θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα δώσει ώθηση για την ανάπτυξη των τοπικών οδικών δικτύων και θα αναπτύξει το τοπικό δίκτυο φυσικού αερίου των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Τελευταία όμως και σύμφωνα με δημοσιεύματα διακινείται η φημολογία ότι μπορεί να υπάρξει μέρος της συγκεκριμένης επένδυσης σε λιμάνι της περιοχής της Β.Ελλάδας, γεγονός που έχει θορυβήσει την τοπική κοινωνία. Για τον λόγο αυτό ρωτώ την Κυβέρνηση αν διαψεύδει τις φήμες για ενδεχόμενη υλοποίηση μέρους της επένδυσης σε Νομό πέραν της Αιτωλοακαρνανίας και ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα της υπογραφής της οριστικής συμφωνίας καθώς επίσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ολοκλήρωσης της επένδυσης;»
Στην δευτερολογία του ο Ανδρέας Μακρυπίδης αναφέρθηκε στην επενδυτική άπνοια και ένδεια για δεκαετίες στον νομό Αιτωλοακαρνανίας παρόλο που έχουν γίνει αξιόλογες υποδομές όπως η συγκεκριμένη στο Πλατυγιάλι Αστακού, στην σημασία που αποδίδει η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας σε αυτήν την επένδυση και την βούληση για να ολοκληρωθεί γεγονός που αποδεικνύεται από τις αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνίας και του Δημοτικού Συμβουλίου Αστακού προκειμένου να διευκολυνθεί η συμφωνία. Επιπλέον ο Βουλευτής τόνισε την αναγκαιότητα να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και ζήτησε να προσδιοριστούν επακριβώς και άμεσα τα χρονοδιαγράμματα, γιατί αυτό θα δώσει όντως προοπτική ανάπτυξης στον νομό αλλά και θα διευκολύνει την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να σχεδιάσει μία σειρά από άλλες αναγκαίες υποδομές, κύρια στον τομέα της οδοποιίας.
Απαντώντας ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Σπύρος Κουβέλης αναφέρθηκε ότι ακριβώς το ίδιο πρωί επέστρεψε από ταξίδι στο Κατάρ όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας σχετικά με την επένδυση στο λιμάνι του Αστακού. Συγκεκριμένα σε σχέση με την φημολογία για μεταφορά της επένδυσης ο Υφυπουργός το απέκλεισε κατηγορηματικά αναφέροντας τα εξής: «Αυτά που ακούστηκαν και διαβάστηκαν δεν έχουν σχέση με το έργο του Αστακού. Το έργο της σύμπραξης αυτής είναι ένα έργο πακέτο το οποίο έχει σχεδιαστεί να γίνει στο λιμάνι του Αστακού. Δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη για κανένα μέρος –είτε ολόκληρο- του σχεδιασμού να μεταφερθεί σε άλλο μέρος της Ελλάδας.»
Στην συνέχεια της απάντησης του ο κ.Σπύρος Κουβέλης τόνισε την σημασία της επένδυσης των 3,5 δις Ευρώ, ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αφού θα δόσει πνοή στην τοπική και εθνική οικονομία και θέσεις εργασίας σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία δοκιμάζεται. Επιπλέον ο Υφυπουργός επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση πως αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης να κινηθεί πολύ γρήγορα στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων ώστε εντός του 2010 να ξεκινήσουν τα έργα και ότι για τον λόγο αυτό είναι ήδη έτοιμη και βρίσκεται στην διαδικασία υπογραφής από τα συναρμόδια Υπουργεία η πρώτη κοινή Υπουργική Απόφαση και ακολουθούν μια σειρά από πέντε ακόμα Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ώστε οι άδειες να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς και το έργο να λειτουργεί μέχρι το 2014.
Τέλος ο Υφυπουργός έκλεισε λέγοντας πως η Κυβέρνηση θα είναι πάρα πολύ αυστηρή όσον αφορά τις τεχνικές, περιβαλλοντικές προδιαγραφές και την ασφάλεια καθιστώντας την επένδυση πρωτοποριακή στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την Πράσινη Ανάπτυξη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου