Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Θρησκευτικοί επικίνδυνοι φανατισμοί

Του Νίκου Στασινόπουλου
Με αφορμή τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι, αλλά και σε όλο τον κόσμο, όλοι αναρωτιόμαστε τους λόγους για τους οποίους γίνονται όλες οι επιθέσεις γενικότερα, με τη μορφή της τρομοκρατίας.
Συγκεκριμένα, οι τζιχαντιστές δρουν με πρόσχημα τη θρησκεία τους: το Ισλάμ. Θέλουν δια της βίας να επιβληθεί η συγκεκριμένη θρησκεία με κάθε τρόπο. Ακόμα και αν χρειαστεί να ‘βαπτιστούν’ καμικάζι και να σκοτωθούν σκοτώνοντας, προκαλώντας μακελειά, ευελπιστώντας πως στη ζωή μετά το θάνατο θα πάνε στον παράδεισο, ζώντας ζωή χαρισάμενη.
Δυστυχώς οι ισλαμιστές, έχουν την τάση να σκοτώνουν όποιον διαφωνεί με τη θρησκεία τους. Τους καλλιεργούν δηλαδή το φανατισμό, όπου κάθε αλλόθρησκος είναι αποπαίδι. Όμως, όπως είναι γνωστό τοις πάσι, ο φανατισμός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον φασισμό. Η τρομοκρατία είναι και αυτή μια μορφή φασισμού, όπου κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν τα δικά τους πιστεύω, όπως και αν αυτά ονομάζονται.
Όμως ο φανατισμός υπάρχει σε πολλές θρησκείες, ακόμα και στον Χριστιανισμό. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα όπου κάποιοι αποκαλούμενοι χριστιανοί, όχι μόνο δεν σέβονται τα πιστεύω του διπλανού, αλλά είναι και έτοιμοι να τον ‘πολεμήσουν’ με κάθε τρόπο, ακόμα και αν αυτός παραβαίνει τους ίδιους τους χριστιανικούς κανόνες. Η μόνη διαφορά είναι στο ότι δεν δολοφονούν σωματικά, αλλά ηθικά.
Κατά το παρελθόν όμως, ακόμα και οι χριστιανοί δολοφόνησαν κατά την περίοδο των σταυροφοριών, προκειμένου να πάρουν πίσω τους αγίους τόπους, παρόλο που η ίδια υπέροχη μας θρησκεία το απαγορεύει. Αντιθέτως, υπαγορεύει το κήρυγμα στην οικουμένη και όποιος επιθυμεί, μπορεί να ενταχθεί, στην ‘θρησκεία της αγάπης’.
Βεβαίως, δεν χρειάζονται προσευχές και ευχές μόνο για τη Γαλλία, αλλά και για όλο τον κόσμο. Ψυχή έχουν όλοι οι άνθρωποι της γης, ανεξαρτήτου εθνικότητος, ηπείρου και χρώματος. Όλοι παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή στον πλανήτη. Η θρησκεία, όπως και αν ονομάζεται, δεν έχει καμία αξία, αν δεν σεβόμαστε τον συνάνθρωπο μας. Θα πρέπει, με άλλα λόγια, να συμβαδίζουν όλες οι θρησκείες της γης με κάθε δημοκρατική έννοια.
Εν κατακλείδι, πρέπει να τονιστεί ότι η κάθε θρησκεία είναι κάτι που το πιστεύουμε μέσα μας, εφόσον συμβαδίζει με τις αρχές μας. Προσηλυτισμοί και κηρύγματα οδηγούν –ενίοτε- σε φανατισμούς και επικίνδυνες καταστάσεις, απειλώντας την ίδια την ανθρωπότητα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου