Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Γαλακτοκομική Σχολή στην Αμφιλοχία

 
Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αθ. Τσαυτάρη, βρίσκεται για τις τελικές υπογραφές, το σχέδιο για την ίδρυση Σχολής Τυροκομίας στην Αμφιλοχία. Αξιοποιείται το πρώην Γυμνάσιο Σαρδινίων
Αγώνες ετών, φαίνεται να παίρνουν σάρκα και οστά καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση της Γαλακτοκομικής Σχολής (120 Σπουδαστών) στην Αμφιλοχία. Η Σχολή, θα στεγαστεί στο πρώην Γυμνάσιο Σαρδινίων το οποίο και θα ανακαινιστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και προδιαγραφές της σχολής η οποία θα αποτελεί παράρτημα της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων. Η Αμφιλοχία μαζί με την Πρέβεζα και την Άρτα ήταν μια από της πόλεις που εδώ και καιρό διεκδικούσαν αυτό το τμήμα. Η επιλογή της Αμφιλοχίας έγινε ύστερα από σκληρές πιέσεις των πολιτευτών του νομού. Σπουδαίο ρόλο στην επιλογή της Αμφιλοχίας έπαιξε και η ΑΜΦΙΓΑΛ στην οποία εγκρίθηκε νέα χρηματοδότηση ύψους 9.000.000.€ για ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι το Σεπτέμβριο όπου οι σπουδαστές θα εκπαιδεύονται και να κάνουν πρακτική. Οι λόγοι αυτοί μαζί με την πλούσια κτηνοτροφική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή σε γαλακτοπαραγωγή και τυροκομία, κατέστησαν την Αμφιλοχία φαβορί.
Ικανοποίηση αισθάνονται οι βουλευτές οι πολιτευτές του νομού μας για αυτή την επιτυχία, καθώς στο πέρασμα τους από την πολιτική θα αφήσουν πίσω τους ένα τόσο σπουδαίο έργο στην Αμφιλοχία, που μαζί με το τμήμα νοσηλευτικής (150 σπουδαστών) που ξεκινάει το τη νέα φοιτητική χρονιά στο ΚΕ.Φ.Ι.Α. θα οδηγήσουν τον τόπο μας σε μια πρωτοφανή παραγωγική τοπική οικονομία, ικανή να στέκεται στα πόδια της με τις δικές της δυνάμεις και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα για τους πολίτες.

Πρόγραμμα Εκπαίδευσης
Τα μαθήματα που θα διδάσκονται είναι θεωρητικά και εργαστηριακά. Το ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας κι Θρησκευμάτων. Η Σχολή θα διαθέτει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άρτιας θεωρητικής και εργαστηριακής εκπαίδευσης με σύγχρονες τεχνικές και μηχανήματα. Οι πρακτικές ασκήσεις θα πραγματοποιούνται στα εργαστήρια και στο τυροκομείο της ΑΜΦΙΓΑΛ. Οι μαθητές ΘΑ επεξεργάζονται μόνοι τους το γάλα, κάτω από τις οδηγίες του εκπαιδευτικού προσωπικού. Παράλληλα, ΘΑ εκτελούν όλους τους απαραίτητους χημικούς και μικροβιολογικούς ελέγχους, τόσο του γάλακτος, όσο και των προϊόντων του.

Φοίτηση
Η φοίτηση στη Σχολή θα είναι 2 έτη. Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και τελειώνει 30η Ιουνίου του επόμενου έτους και περιλαμβάνει 2 τετράμηνα.

Δυνατότητες μετά την Αποφοίτηση
Στους απόφοιτους μαθητές και μαθήτριες της Σχολής χορηγείται πτυχίο επιπέδου 3, παρέχοντας τη δυνατότητα να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα ή δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους θέσεις ή να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επιπλέον, οι απόφοιτοι, έχοντας όλα τα δικαιώματα τους αποφοίτων των αντιστοίχων σχολείων της χώρας, εφόσον το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε Ι.Ε.Κ.

Δωρεάν εκπαίδευση-Παροχές
Όλοι οι μαθητές μπορούν να διαμείνουν είτε στο οικοτροφείο της Σχολής, το οποίο τους παρέχει δωρεάν στέγαση και σίτιση ή σε δικά τους σπίτια.
Το οικοτροφείο όλα τα μέσα για μια άνετη και υγιεινή διαβίωση. Στις εγκαταστάσεις του λειτουργούν εστιατόριο, βιβλιοθήκη, αίθουσα ψυχαγωγίας, αίθουσα Η/Υ, μαθητικό κυλικείο κ.α.
Στον ελεύθερο χρόνο τους οι μαθητές μπορούν να απασχολούνται στους χώρους άθλησης που διαθέτει η Σχολή και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές.

Δικαίωμα εγγραφής
Δικαίωμα εγγραφής, χωρίς εξετάσεις έχουν:
α) προαχθέντες στην Β΄ τάξη Επαγγελματικών ή Γενικών Λυκείων, Τ.Ε.Λ., Εν Λυκείων, ΛΕΝ, ΕΠ.Λ ημερήσιων και εσπερινών,
β) όσοι έχουν προαχθεί στη Β΄ τάξη Α΄ κύκλου Τ.Ε.Ε.,
γ) κάτοχοι πτυχίου Α΄ και Β΄ κύκλου Τ.Ε.Ε., Τ.Ε.Σ., ΕΠΑ.Σ., και των ισότιμων σχολών για την απόκτηση άλλης ειδικότητας,
δ) προαχθέντες της Δ΄ τάξης του παλαιού εξαταξίου Γυμνασίου,
ε) μαθητές της Γ΄ τάξης εσπερινού Τ.Ε.Λ. για την απόκτηση άλλης ειδικότητας.

Προϋποθέσεις Εγγραφής
Για την εγγραφή απαιτείται η υποβολή των ακολούθων δικαιολογητικών, έως το αργότερο την 14η Σεπτεμβρίου:
α) αίτηση του ενδιαφερομένου, β) επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου σπουδών, γ) υπεύθυνη δήλωση για κηδεμονία μαθητή, δ) Φ/Α δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή πιστοποιητικό του δήμου ή της κοινότητας στα μητρώα της οποίας είναι εγγεγραμμένος ε) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, στ) υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα του μαθητή ή του ιδίου αν είναι ενήλικος, σχετικά με τη διπλή φοίτηση.
Επειδή ο αριθμός των αιτήσεων είναι δυνατό να υπερβεί τις δυνατότητας της Σχολής, για την τελική επιλογή λαμβάνονται υπόψη ειδικά κριτήρια πέραν της βαθμολογίας του τίτλου σπουδών και ως εκ τούτου πρέπει να υποβάλλονται, εφόσον υπάρχουν, τα παρακάτω δικαιολογητικά, επιπλέον:
α) βεβαίωση αρμοδίου φορέα (για παιδιά γεωργοκτηνοτρόφων, μετακινούμενων κτηνοτρόφων, τυροκόμων κλπ), β) Φ/Α άδειας τυροκομείου γονέων, γ) βεβαίωση Δ.Σ. επιχειρήσεων επεξεργασίας γάλακτος (ιδιωτικές, συνεταιριστικές) για πρόσληψη μετά την αποφοίτηση του ενδιαφερομένου, δ) βεβαίωση μόνιμης κατοικίας σε ορεινές περιοχές, μειονεκτικές, παραμεθόριες περιοχές. Με την εγγραφή του στη Σχολή ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσκομίσει πιστοποιητικό υγείας από Δημόσιο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.
e-maistros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου