Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Για 45 μέρες ακόμα παρατείνεται η χορήγηση επιδόματος γάμου


 

Μέχρι τις 15 Μαίου παρατείνεται η προθεσμία ισχύος της μετενέργειας της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετά τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από τις Νομικές Υπηρεσίες της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ. Ως εκ τούτου το επίδομα γάμου και οι υπόλοιποι κανονιστικοί όροι θα ισχύουν κανονικά για 45 μέρες ακόμη.
ΓΣΕΕ και ΣΕΒ πήραν στα χέρια τους την υπόθεση αφού το Υπουργείο Εργασίας δεν είχε εκδώσει κάποια εγκύκλιο αναφορικά με την πράξη υπουργικού συμβουλίου που υπεγράφη το Φεβρουάριο του 2012 και το τοπίο παρέμενε θολό για εργοδότες και εργαζόμενους.
Η ΓΣΕΕ επισήμανε ότι η ΕΓΣΣΕ, που έληξε αναγκαστικά στις 14/2/2013, σύμφωνα με την ΠΥΣ 6/2012, διανύει ήδη το στάδιο της τρίμηνης παράτασης της και κατά συνέπεια το προβλεπόμενο από αυτήν επίδομα γάμου καθώς και οι υπόλοιποι κανονιστικοί όροι ισχύουν τουλάχιστον έως τις 15/5/2013.
Ταυτόχρονα η Συνομοσπονδία κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πιέζει στην κατεύθυνση υπογραφής νέας ΕΓΣΣΕ η οποία θα προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση καταβολής του επιδόματος γάμου και της εκπλήρωσης του συνόλου των ειδικών κανονιστικών όρων και μετά τη λήξη της τρίμηνης παράτασης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΣΕΒ τόνισε η συζήτηση που ανέκυψε για κατάργηση του επιδόματος γάμου δεν ευσταθεί.
Όπως ορίζει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου:
(i) όλες οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν μια μέγιστη διάρκεια 3 ετών, (ii) οι συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν ήδη για 24 μήνες ή περισσότερο θα λήξουν όχι αργότερα από 1 έτος από την ψήφιση του νόμου, (iii) η περίοδος χάριτος μετά την λήξη της σύμβασης μειώνεται από τους 6 στους 3 μήνες, και (ίν) σε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η επίτευξη μιας νέας συλλογικής σύμβασης μετά από προσπάθειες τριών μηνών, η αμοιβή θα επανέλθει στον βασικό μισθό συν τα παρακάτω γενικά επιδόματα (αρχαιότητας σε υπηρεσία, τέκνου, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας). Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι να αντικατασταθεί από όρους που καθορίζονται σε μια νέα συλλογική συμφωνία ή σε νέα ή ατομική σύμβασηΣυλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, ήδη 24 μήνες μέχρι την 14-2-2012 ή και περισσότερο, λήγουν στις 14-2-2013.
- Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που την 14-2-2012 βρίσκονταν σε ισχύ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 μηνών, λήγουν με τη συμπλήρωση τριών (3) ετών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος τους, εκτός και αν καταγγελθούν νωρίτερα κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του ν. 1876/1990 (Α` 27).


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου