Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Από το ότι είχαμε στην πασαρέλα… (φωτο)

 
Το βιβλίο «Σχολική ενδυματολογία», ένα πόνημα των παιδιών του 2ου γυμνασίου Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός» και της καθηγήτριάς τους κ. Μαρίας Αγγέλη παρουσιάστηκε χθες βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τ.Ε.Ε.

Οι μαθητές μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τη καθηγήτριά τους και όταν ερωτήθηκαν για το βιβλίο είπαν πως οι εξομολογήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων τους αλλά και το φωτογραφικό υλικό που εκείνοι τους παραχώρησαν τους βοήθησε πολύ στη έρευνά τους.

Η συγγραφέας του βιβλίου κ. Μαρία Αγγέλη δήλωσε: «Παρουσιάζουμε σήμερα στο κοινό του Αγρινίου το βιβλίο που εξέδωσε το σχολείο μας. Το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας έρευνας που κάναμε με τα παιδιά του σχολείου, την περσινή σχολική χρονιά. Στο βιβλίο παρουσιάζεται η σχολική ενδυματολογία από όλη την Ελλάδα, ανά δεκαετία. Αυτή η έρευνα στηρίχθηκε κατά βάση σε πρωτογενές υλικό, δηλαδή σε προφορικές μαρτυρίες και ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό. Ένα μέρος του υλικού μας, αξιοποιήθηκε στην αποψινή έκθεση φωτογραφίας. Ήταν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα στο οποίο πήραν μέρος 30 παιδιά, μαθητές της δευτέρας γυμνασίου και η μουσικός του σχολείου μας, κ. Σπυριδούλα Χονδρού. Συνεργαστήκαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και τον Μάιο παρουσιάσαμε το πρόγραμμα αυτό στη σχολική κοινότητα. Άρεσε στα παιδιά, στους γονείς και στους συναδέλφους και έτσι είχαμε την αφορμή να το προχωρήσουμε και να πάμε στην έκδοση αυτού του βιβλίου.»



Στην αίθουσα, λειτουργούσε και ‘’μίνι’’ έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφικό υλικό από τα σχολικά χρόνια μιας άλλης εποχής που γέμιζε μνήμες και συγκίνηση όσους πρόλαβαν να τη ζήσουν.
Η εκδήλωση άνοιξε με τραγούδι από τη χορωδία του 2ου Γυμνασίου, ενώ στη συνέχεια ο Διευθυντής του σχολείου Ευστάθιος Βάρδιας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη προσπάθεια αυτή: «Προσπαθούμε εδώ και δύο χρόνια να δώσουμε ένα καλό αποτέλεσμα, συνδέοντας γενιές μαθητών της τελευταίας εκατονταετίας. Το αποτέλεσμα παρουσιάστηκε αρχικά στο σχολείο μας και πραγματικά δεν περιμέναμε να έχει τόση απήχηση. Αποφασίσαμε λοιπόν να δοθεί αυτό το αποτέλεσμα με τη μορφή ενός βιβλίου και εικόνων στον Αγρινιώτικο λαό. Με τη σημερινή εκδήλωση, προσπαθούμε να κάνουμε γνωστό το όμορφο αυτό βιβλίο σε όλη τη πόλη.»

Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Τ.Ε.Ε κ. Κωνσταντίνος Ρόκος, ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο σαν ένα έργο που μας φέρνει κοντά στις παιδικές μας αναμνήσεις και που μας δείχνει πως σιγά - σιγά απομακρύναμε ένα σύστημα αξιών. Με τα καλύτερα λόγια μίλησε για το βιβλίο και ο κ. Π. Καλογεράς, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων, δίνοντας τα συγχαρητήριά του στην κ. Αγγέλη. Για το βιβλίο μίλησε και ο Αθανάσιος Παλιούρας, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «Πέρασαν δυστυχώς οι καιροί που ενδυματολογικά ήμασταν όλοι ίσοι…», αλλά και η κ. Χρυσούλα Σπυρέλη, σχολική σύμβουλος Φιλολόγων. Στη συνέχεια οι μαθητές Σωτήρης Σιάσος και Νικολέτα Ζώη διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου.

Τέλος, η κ. Αγγέλη είπε με τη σειρά της δυό λόγια για το βιβλίο, ενώ απεύθυνε ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν για να βγει αυτό το βιβλίο, στα παιδιά και στους παρευρισκομένους .
Η βραδιά έκλεισε με ακόμα ένα τραγούδι από τη σχολική χορωδία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου